Petani Perancis merancang ‘pengepungan ibu negara’ di Paris, menolak pengurangan kerajaan

(SeaPRwire) –   dilaporkan bersumpah “pengepungan ibu negara” di Paris pada petang Isnin, menolak pengukuhan kerajaan yang bertujuan untuk meredakan gerakan mereka terhadap langkah-langkah iklim Kesatuan Eropah yang mereka salahkan kerana merosakkan industri pertanian dan juga menaikkan harga makanan ketika perang Ukraine.

Kementerian Dalam Negeri Perancis pada Ahad, sementara itu, mengerahkan kira-kira 15,000 pegawai polis sebagai tindak balas, dan kereta kebal Tentera Darat Perancis dilihat di lebuh raya pada Isnin, menubuhkan sekatan jalan dalam usaha nyata untuk meleraikan “penghalangan” traktor yang berpotensi. Petani dilaporkan menetapkan matlamat mereka kepada pusat bekalan makanan segar ibu negara, Pasar Antarabangsa Rungis, di sepanjang tepi selatan ibu negara, dikenali sebagai “perut Paris”, mengikut BBC. Ini datang ketika Paris dijadualkan mengadakan pilihan raya umum dalam kira-kira enam bulan.

Bercakap dengan stesen TV Perancis BFM TV, petani bijirin Benoit Durand berkata matlamatnya adalah untuk memerangkap negara dan “memaksa Parisians kelaparan.”

“Kami mengadakan pengepungan di Chartres, satu jam dari Paris. Ia adalah sebahagian daripada penghalangan … matlamatnya adalah untuk meningkatkan tekanan ke atas kerajaan,” katanya, mengikut BBC. “Ia akan berlaku secara semula jadi. Parisians akan lapar. Matlamatnya adalah untuk memaksa Parisians kelaparan. Itulah.”

Sekatan lalu lintas yang petani mula letakkan di lebuh raya utama menuju ibu negara Perancis – dan protes berterusan di tempat lain di Perancis – menandakan minggu yang sukar lagi untuk Perdana Menteri baru Gabriel Attal, kurang daripada sebulan ke pejabat.

Gerakan petani, yang menuntut bayaran lebih baik untuk hasil mereka, kurang birokrasi dan perlindungan terhadap import murah – menentang perjanjian dengan Mercosur, blok perdagangan Amerika Selatan – telah merebak dalam beberapa hari ke seluruh negara, dengan penunjuk perasaan menggunakan traktor mereka untuk menutup jarak jauh jalan dan memperlahankan lalu lintas.

Mereka juga membuang sisa pertanian berbau di pintu pejabat kerajaan.

Protes petani telah merebak di seluruh Eropah dalam minggu-minggu kebelakangan ini, dan petani Belanda – dilaporkan digalakkan oleh sebuah parti kanan jauh – menyalakan kembang api di luar rumah menteri pertanian dan bertembung dengan polis dalam protes terhadap cadangan kerajaan untuk membeli petani paling pencemar berhampiran kawasan alam sekitar yang rentan dalam usaha untuk mengurangkan pelepasan nitrogen secara mendadak, mengikut BBC. Jika petani enggan menjual sebagai sebahagian daripada rancangan untuk mencapai sasaran iklim yang ambisius, rancangan Belanda termasuk pemindahan paksa yang berpotensi.

petani di selatan Perancis pada Jumaat, menawarkan pusingan pertama pengukuhan, seperti mengekalkan rejim cukai rendah diesel pertanian, tetapi petani bersumpah untuk terus protes.

“Matlamat kami bukan untuk mengganggu atau merosakkan kehidupan rakyat Perancis,” kata Arnaud Rousseau, presiden kesatuan pertanian berpengaruh FNSEA, antara mereka yang memimpin protes, kepada stesen radio RTL.”Matlamat kami adalah untuk meningkatkan tekanan ke atas kerajaan untuk segera mencari penyelesaian daripada krisis.”

Gerakan bantahan yang berkembang pesat di Perancis adalah manifestasi lain krisis makanan global yang diperburuk oleh serangan Rusia ke atas Ukraine, pengeluar makanan utama.

Petani Perancis meratapi bahawa harga input yang lebih tinggi berkaitan perang untuk baja, tenaga dan lain-lain yang mereka gunakan untuk menanam tanaman dan memberi makan ternakan telah dimakan ke dalam pendapatan mereka, walaupun menjadikan pertanian tidak mampan bagi sesetengah. Penunjuk perasaan juga menuduh bahawa sektor pertanian Perancis yang disubsidi besar-besaran terlebih kawal selia, tercedera oleh birokrasi merah dan import makanan dari negara di mana pengeluar pertanian menghadapi kos yang lebih rendah dan kurang had.

Penyiar BFM-TV menunjukkan traktor menghalang lorong menuju Paris di lebuh raya utama yang menuju ibu negara dari barat daya.

“Kerajaan mahu kematian kami,” membaca banner salah satu kenderaan berat itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.