Presiden Perancis mencari akaun peribadi pembebasan dari Nazi, 80 tahun selepas pendaratan D-Day

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis Emmanuel Macron pada Rabu meminta masyarakat mengumpulkan foto, filem, diari peribadi dan kesaksian saksi untuk pembebasan pada akhir , kerana negara itu sedang mempersiapkan untuk menandakan ulang tahun ke-80 pendaratan Normandy yang menandakan permulaan akhir untuk Jerman Nazi.

“Marilah kita berkongsi dan menyertakan kenangan keluarga kita dalam sejarah negara kita,” kata Macron dalam mesej video yang dimuat naik di X, bekas Twitter. “Marilah kita menghormati pembebas kita dan biarkan generasi muda membawa kenangan kita ke masa depan.”

Pada Jun, Perancis merancang untuk menunjukkan penghargaannya kepada veteran Perang Dunia II dengan upacara di Omaha Beach untuk mengenang ulang tahun ke-80 Hari-D, apabila 160,000 tentera dari Amerika Syarikat, Britain, Kanada dan negara-negara lain mendarat di pantai Normandy pada 6 Jun, 1944.

Ramai veteran dijangka akan kembali ke pantai Normandy, sesetengah selepas perjalanan trans-Atlantik yang lama, walaupun usia lanjut, keletihan dan kesukaran fizikal.

Macron secara khusus meminta kanak-kanak sekolah dan guru di seluruh negara untuk membantu penyelidikan wira , Pasifik, dan di tempat lain di dunia, yang membantu pembebasan Perancis. Beliau menekankan kepentingan menghubungkan saksi terakhir perang dan mereka yang berkorban untuk kebebasan dan kemerdekaan, dinikmati oleh remaja hari ini.

“Remaja wanita dan lelaki ini, seperti remaja hari ini, mempunyai impian dan rancangan untuk masa depan,” kata Macron. “Mereka mempunyai keberanian untuk berjuang demi kebebasan, terhadap kekejaman Nazi, dan sering membayar harga dengan nyawa mereka.”

Satu upacara di Omaha Beach, dengan banyak ketua negara dijangka hadir, akan menghargai sumbangan tentera Bersekutu. Dalam bulan-bulan akan datang, Perancis juga akan memberi penghormatan kepada pejuang Perlawanan Perancis dan luar negara, kepada askar yang direkrut di jajahannya di Afrika, dan kepada orang awam yang menderita semasa perang.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, peringatan di Normandy juga telah mengambil makna tambahan apabila perang kembali ke Eropah dengan serangan penuh skala Rusia pada 24 Februari, 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.