Presiden Poland berselisihan dengan kerajaan baharu mengenai pembiayaan dan kawalan media

(SeaPRwire) –   Pertempuran politik Poland mengenai terus berlangsung pada Rabu apabila presiden mengemukakan semula rang undang-undang perbelanjaan dengan menentang kerajaan pro-Kesatuan Eropah yang baru untuk membebaskan media daripada kawalan politik.

Presiden Andrzej Duda, sekutu kerajaan kanan terdahulu, telah memveto rang undang-undang baru kerajaan yang menyediakan $762 juta untuk media awam. Rang undang-undang yang dicadangkannya mengeluarkan pembiayaan tersebut.

Media milik negara Poland telah menjadi medan pertempuran pertama antara kerajaan gabungan Perdana Menteri Donald Tusk dan parti konservatif Hukum dan Keadilan yang dahulu memegang kuasa dan sekutunya masih hadir di ibu pejabat berita agensi negara.

Tusk memenangi kuasa atas janji untuk memulihkan persatuan negara dan norma demokratik, termasuk melalui pembaharuan media awam. Kerajaannya memegang 248 kerusi daripada 460 kerusi Dewan Rakyat, atau Sejm. Sidang akan bermula pada 10-11 Januari.

Duda masih berada dalam jawatan selama setahun dan setengah lagi, dan vetonya merupakan tanda awal kesukaran yang bakal dihadapi Tusk. Beberapa pemerhati mengatakan Hukum dan Keadilan berharap untuk mengekalkan kawalan media negara dan mengemukakan mesejnya sebelum pilihan raya pentadbiran tempatan dan Parlimen Eropah .

Media awam di Poland dibiayai dan diperlukan oleh perlembagaan untuk bebas daripada bias politik. Tetapi pengkritik menuduh Hukum dan Keadilan menggunakan media sebagai mulut propaganda yang membahagikan negara dengan menyebarkan disinformasi, kandungan xenofobik dan homofobik serta mencuba mencemari Tusk dan politikus pro-EU yang lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.