Putin amaran Barat bahawa Rusia ‘sedia’ untuk perang nuklear: ‘Senjata wujud untuk digunakan’

(SeaPRwire) –   Pada Rabu, memperingatkan Barat bahawa negaranya bersedia untuk perang nuklear dan berkata beliau akan menganggap Amerika Syarikat menghantar tentera ke Ukraine sebagai peningkatan yang signifikan dalam perang.

“Dari segi ketenteraan-teknikal, kami tentu sahaja bersedia,” kata Putin kepada stesen televisyen dan agensi berita Rossiya-1 selepas ditanya mengenai kemungkinan konfrontasi nuklear dengan Barat.

Presiden Rusia berkata beliau tahu Amerika Syarikat sedar bahawa menghantar tentera ke Ukraine atau wilayah Rusia akan ditafsirkan oleh Moscow sebagai campur tangan dalam perang. Beliau juga menyeru “kawalan strategik.”

Komentar itu datang selepas Pentagon mengumumkan Selasa lalu bahawa ia akan menghantar senjata bernilai kira-kira $300 juta ke Ukraine dalam perjuangannya menentang Rusia.

Dalam ulasannya, Putin menambah beliau tidak “bergegas” menggunakan senjata nuklear atau percaya penggunaannya di Ukraine perlu.

“Oleh itu, saya tidak fikir segala-galanya di sini bergegas ke arah itu [konfrontasi nuklear], tetapi kami bersedia untuk ini,” tambahnya.

Putin telah beberapa kali memperingatkan sejak lebih dua tahun lalu bahawa Barat berisiko berdepan perang nuklear jika menghantar tentera berjuang di Ukraine.

Pada Rabu, Putin menerangkan penggunaan senjata nuklear yang berpotensi telah dinyatakan dalam doktrin nuklear Kremlin.

“Senjata wujud untuk digunakan,” kata Putin. “Kami mempunyai prinsip kami sendiri.”

Putin berkata dalam temubual Rabu bahawa jika Amerika Syarikat menjalankan ujian nuklear, Rusia mungkin akan menjalankan ujian juga.

“Ia tidak perlu … kita masih perlu berfikir tentangnya, tetapi saya tidak menolak bahawa kita boleh melakukan yang sama,” katanya.

Pemimpin Rusia berkata Rusia tidak pernah dikemukakan keperluan untuk menggunakan senjata nuklear di Ukraine sejak perang bermula.

“Mengapa kita perlu menggunakan senjata pemusnahan besar-besaran? Tidak pernah ada keperluan sedemikian,” kata Putin.

Beberapa bulan lepas, Putin mencadangkan gencatan senjata di Ukraine untuk menangguhkan perang, tetapi ditolak Amerika Syarikat selepas perhubungan antara perantara.

Presiden Rusia mengulangi pada Rabu bahawa Rusia bersedia untuk berunding serius mengenai Ukraine.

“Rusia bersedia untuk rundingan mengenai Ukraine, tetapi ia harus berdasarkan realiti,” katanya.

Rusia dan Amerika Syarikat ialah kuasa nuklear terbesar di dunia, bersama-sama menguasai lebih 90% senjata nuklear dunia.

Pemimpin Barat telah berjanji Rusia akan dikalahkan dalam perjuangannya di Ukraine, tetapi pasukan Rusia terus menguasai hampir satu pertiga wilayah Ukraine.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.