Rusia dan China veto resolusi AS yang menyeru gencatan senjata segera di Gaza

(SeaPRwire) –   BERSATU NEGARA (AP) — Rusia dan Jumaat lalu menggunakan hak veto terhadap resolusi PBB yang disokong Amerika Syarikat menyeru “gencatan senjata segera dan berterusan” dalam peperangan Israel-Hamas di Gaza, dengan menyatakan bahawa langkah itu kabur dan bukanlah tuntutan terus untuk menghentikan pertempuran seperti yang diingini oleh kebanyakan negara.

Undian di Majlis Keselamatan menjadi satu lagi pertembungan kuasa besar yang terlibat pertengkaran di tempat lain, dengan Amerika Syarikat dikritik kerana tidak cukup keras terhadap sekutunya Israel, yang serangan tentera berterusan telah mencipta krisis kemanusiaan yang teruk bagi 2.3 juta penduduk Palestin di .

Isu utama ialah bahasa luar biasa yang menyatakan Majlis Keselamatan “menentukan keperluan gencatan senjata segera dan berterusan.” Perkataan itu bukanlah “tuntutan” atau “seruan” terus untuk menghentikan permusuhan.

Resolusi itu mencerminkan perubahan oleh Amerika Syarikat, yang mendapati dirinya berbeza pendapat dengan kebanyakan negara walaupun sekutu Israel menekan untuk penghentian permusuhan tanpa syarat.

Dalam resolusi sebelum ini, Amerika Syarikat telah erat menghubungkan seruan gencatan senjata dengan tuntutan pembebasan tebusan Israel di Gaza. Resolusi ini, menggunakan perkataan yang boleh ditafsirkan, terus menghubungkan kedua-dua isu itu, tetapi tidak sekuat.

Sebelum undian, Duta Rusia ke PBB Vassily Nebenzia berkata Moscow menyokong gencatan senjata segera, tetapi beliau mengkritik bahasa yang dilucutkan kuasa, yang dipanggilnya perkataan falsafah yang tidak patut berada dalam resolusi PBB.

Beliau menuduh Amerika Syarikat dan Duta Linda Thomas-Greenfield “dengan sengaja memalukan komuniti antarabangsa.”

“Ini adalah satu bentuk latihan retorik kosong,” kata Nebenzia. “Produk Amerika sangat politik, tujuan tunggalnya adalah untuk membantu bermain kepada pengundi, untuk melemparkan tulang kepada mereka dalam bentuk sebarang sebutan gencatan senjata di Gaza … dan untuk memastikan ketidakbertanggungjawaban Israel, jenayah mereka dalam draf tidak dinilai.”

Duta China ke PBB, Zhang Jun, berkata cadangan Amerika Syarikat menetapkan syarat pra dan jauh kurang daripada harapan ahli majlis dan komuniti antarabangsa yang lebih luas.

“Jika Amerika Syarikat serius tentang gencatan senjata, ia tidak akan menggunakan veto berulang kali terhadap beberapa resolusi majlis,” katanya. “Ia tidak akan mengambil jalan memutar dan bermain perkataan sambil kabur dan mengelak isu penting.”

Amerika Syarikat telah menggunakan veto terhadap tiga resolusi menuntut gencatan senjata, yang terbaru ialah langkah yang disokong 13 ahli majlis dengan satu kekaburan pada 20 Februari.

Thomas-Greenfield menggesa majlis untuk mengambil resolusi itu untuk menekan gencatan senjata segera dan pembebasan tebusan, serta untuk menangani krisis kemanusiaan Gaza dan menyokong diplomasi sedang berjalan oleh Amerika Syarikat, Mesir dan Qatar.

Undian di 15 ahli majlis ialah 11 ahli menyokong dan tiga menentang, termasuk Algeria, wakil Arab di majlis. Terdapat satu kekaburan, dari Guyana.

Selepas undian, Thomas-Greenfield menuduh Rusia dan China mengundi “untuk sebab sangat sombong”, dengan berkata mereka tidak dapat mengutuk serangan pengganas Hamas di selatan Israel pada 7 Oktober, yang resolusi itu akan lakukan buat kali pertama.

Beliau menuduh Rusia sekali lagi meletakkan politik di atas kemajuan dan mempunyai “keberanian dan hipokrasi untuk melemparkan batu” selepas melancarkan serangan tidak wajar ke atas Ukraine pada Februari 2022.

Di Rumah Putih, jurucakap keselamatan negara John Kirby berkata Rusia dan China “lebih suka menembak sesuatu yang kami tulis hanya kerana kami menulisnya.”

Walaupun resolusi terbaru akan menjadi sah secara undang-undang antarabangsa, ia tidak akan menghentikan pertempuran atau membawa kepada pembebasan tebusan. Tetapi ia akan menambah tekanan ke atas Israel di tengah-tengah tuntutan global untuk gencatan senjata pada masa ketegangan antara kerajaan AS dan Israel meningkat.

Sementara itu, 10 ahli terpilih Majlis Keselamatan telah meletakkan resolusi sendiri ke dalam bentuk akhir. Ia menuntut gencatan senjata kemanusiaan segera untuk bulan suci Ramadan Islam yang bermula 10 Mac untuk “dihormati oleh semua pihak membawa kepada gencatan senjata berterusan yang kekal.” Duta Palestin ke PBB berkata undian akan diadakan pagi Sabtu.

Resolusi itu juga menuntut “pembebasan serta-merta dan tanpa syarat kesemua tebusan” dan menekankan keperluan mendesak untuk melindungi orang awam dan menghantar bantuan kemanusiaan di seluruh Jalur Gaza.

Duta Rusia, China dan Algeria mendesak ahli majlis untuk menyokongnya, tetapi Thomas-Greenfield berkata teks bentuk semasa “gagal menyokong diplomasi sensitif di rantau ini. Lebih buruk lagi, ia boleh memberi alasan kepada Hamas untuk berjalan keluar dari perjanjian di atas meja.”

Majlis Keselamatan telah mengambil dua resolusi sebelum ini tentang situasi kemanusiaan yang memburuk di Gaza, tetapi tiada yang menyeru gencatan senjata.

Rusia dan China menggunakan veto terhadap resolusi disokong Amerika Syarikat pada akhir Oktober menyeru jeda dalam pertempuran untuk menghantar bantuan, melindungi orang awam dan menghentikan pemberian senjata kepada Hamas. Mereka berkata ia tidak mencerminkan seruan global untuk gencatan senjata.

Satu hari sebelumnya, Amerika Syarikat mengedarkan resolusi saingan, yang mengalami perubahan besar semasa rundingan sebelum undian Jumaat. Ia pada asalnya akan menyokong gencatan senjata sementara berkaitan pembebasan semua tebusan, dan draf sebelumnya akan menyokong usaha antarabangsa untuk gencatan senjata sebagai sebahagian daripada perjanjian tebusan.

Undian diadakan ketika Blinken, diplomat terkemuka Amerika, dalam misi keenamnya ke Timur Tengah sejak bermulanya perang, membincangkan perjanjian gencatan senjata dan pembebasan tebusan, serta skenario selepas perang.

Pengganas Palestin membunuh kira-kira 1,200 orang dalam serangan mengejut ke selatan Israel pada 7 Oktober yang memulakan perang, dan mereka menculik lagi 250 orang. Hamas dipercayai masih menahan kira-kira 100 orang tebusan, serta mayat 30 orang lagi.

Di Gaza, Kementerian Kesihatan menaikkan jumlah kematian di wilayah itu Khamis kepada hampir 32,000 orang Palestin. Agensi itu tidak membezakan antara orang awam dan pejuang dalam kiraannya tetapi menyatakan wanita dan kanak-kanak membentuk dua pertiga daripada yang mati.

Satu laporan daripada pihak berkuasa antarabangsa tentang kelaparan memberi amaran minggu ini bahawa “kelaparan bakal berlaku” di utara Gaza dan eskalasi peperangan boleh mendorong setengah penduduknya ke ambang kelaparan.

Israel menghadapi tekanan meningkat untuk menyederhanakan penyampaian bantuan ke Jalur Gaza, membuka lebih banyak lintasan darat dan mencapai persetujuan gencatan senjata. Tetapi Perdana Menteri Benjamin Netanyahu bersumpah untuk memindahkan serangan tentera ke bandar Rafah selatan, di mana kira-kira 1.3 juta orang yang dipindahkan telah mencari keselamatan. Netanyahu menyatakan ia adalah kubu Hamas.

Resolusi akhir Amerika Syarikat mengeluarkan bahasa dalam draf awal yang menyatakan serangan Israel di Rafah “tidak sepatutnya berterusan dalam keadaan semasa.” Sebaliknya, dalam perenggan pengenalan, majlis menekankan kebimbangannya bahawa serangan darat ke Rafah “akan menyebabkan lebih banyak kerosakan kepada orang awam dan pengusiran mereka lebih lanjut, mungkin ke negara jiran, dan akan mempunyai implikasi serius untuk keamanan serantau dan keselamatan.”

Zun China mengkritik penarikan balik terhadap tentangan tidak ragu Amerika Syarikat, dengan berkata ia “akan menghantar isyarat sangat salah dan membawa kepada akibat teruk.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.