Sebuah helikopter tentera Colombia telah terhempas di kawasan luar bandar negara utara, membunuh 9 askar

(SeaPRwire) –   Sebuah helikopter tentera Colombia telah terhempas di kawasan luar bandar negara bahagian utara pada Isnin, membunuh sembilan askar di atas kapal.

Dalam satu kenyataan, tentera Colombia berkata helikopter itu menghantar bekalan kepada perbandaran Santa Rosa del Sur, satu kawasan yang baru-baru ini mengalami pertempuran antara tentera dan kumpulan pengedaran dadah yang dikenali sebagai Gulf Clan.

Kenyataan tentera menggambarkan kemalangan helikopter itu sebagai kemalangan.

“Saya menyesali kematian sembilan penumpang di atas helikopter tentera” menulis pada X pada Isnin. “Ia menyediakan bekalan…yang sedang menjalankan operasi terhadap Gulf Clan.”

Tentera berkata helikopter itu terhempas sekitar pukul 1:50 petang waktu tempatan. Ia adalah helikopter MI-17 Rusia yang kerap digunakan untuk membawa tentera dan bekalan.

Dua pegawai adalah antara mangsa kemalangan itu, yang juga termasuk dua sarjan dan tiga anggota rendah. Tiada penumpang di atas helikopter itu terselamat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.