Taiwan melaporkan pemerhatian balon mata-mata Cina ketika pilihan raya hampir

(SeaPRwire) –   Kementerian Pertahanan Taiwan menyatakan mereka melihat balon pengintai Cina di sepanjang dengan pergerakan besar-besaran kapal tentera laut dan kapal udara.

Kementerian itu berkata balon itu melepasi barat daya bandar pelabuhan utara Keelung pada malam Khamis, kemudian terus ke timur sebelum hilang, mungkin ke Lautan Pasifik.

Sepertinya terdapat beberapa ketidakpastian sama ada balon itu dioperasikan oleh Tentera Pembebasan Rakyat, cabang tentera parti pemerintah Komunis Cina. Kementerian merujuk kepada ia sebagai “balon pengintai TPL” dan sebagai “balon PRC”, menggunakan singkatan untuk Republik Rakyat Cina, nama rasmi China.

Jurucakap Kementerian Pertahanan berkata mereka tidak mempunyai maklumat tambahan.

Insiden itu datang hanya lebih dari sebulan sebelum Taiwan akan mengadakan pilihan raya presiden dan perundangan dan menimbulkan persoalan mengenai kemungkinan untuk mempengaruhi undian.

Kementerian Pertahanan China tidak memberi komen, dan jurucakap Wang Wenbin berkata: “Saya tidak mengetahui situasi itu, dan ia bukan soalan diplomatik.”

China telah lama memudarkan garis antara fungsi tentera dan awam, termasuk di Laut China Selatan, di mana ia mengendalikan milisi maritim besar – secara rasminya bot nelayan awam yang bertindak di bawah perintah kerajaan untuk mengutarakan tuntutan wilayah Beijing.

Taiwan telah mengancam untuk menembak jatuh balon sedemikian, tetapi kementerian itu tidak menyatakan tindakan apa, jika ada, yang diambil. Ia berkata balon itu terbang pada ketinggian lebih kurang 21,000 kaki.

Ia juga berkata 26 kapal tentera udara dan 10 kapal tentera laut Cina telah dikesan dalam 24 jam sebelum pukul 6 pagi Jumaat. Lima belas daripada kapal terbang itu melintasi garis tengah yang merupakan pemisah tidak rasmi antara kedua-dua pihak, tetapi yang Beijing enggan mengakui, ia berkata. Beberapa juga memasuki zon pertahanan pengenalan udara Taiwan di luar ruang udara pulau itu, yang meliputi selat Taiwan lebar 100 batu.

Tentera laut Taiwan mengawasi situasi dengan kapal terbang tempur, kapal tentera laut dan sistem peluru berpandu berlandaskan darat, kata kementerian itu.

Penembusan sedemikian berlaku secara berkala sebagai cara mempamerkan ancaman China untuk menggunakan kekerasan untuk mengilhak semula pulau berdaulat itu yang dianggap sebagai wilayahnya sendiri, melemahkan keupayaan tentera Taiwan dan memberi kesan moral di kalangan tentera bersenjata dan orang awam, yang kekal sangat ambivalen terhadap tindakan China.

Misi tentera China juga telah menyebabkan Taiwan meningkatkan pembelian pesawat dari sekutu utamanya, Amerika Syarikat, dan memperkukuh industri pertahanannya sendiri, termasuk menghasilkan kapal selam.

Beijing sangat memprotes semua hubungan rasmi antara Amerika Syarikat dan Taiwan, tetapi diplomasi agresif Taipei telah membantu membina sokongan bipartisan kuat untuknya di Capitol Hill.

bersumpah peraturan lebih ketat untuk menjejak, memantau dan berpotensi menembak jatuh objek udara tidak dikenali selepas drama berkepentingan tinggi tiga minggu yang dipicu oleh penemuan balon pengintai Cina disyaki melintasi kebanyakan Amerika Syarikat awal tahun ini.

Amerika Syarikat mengelaskan balon itu sebagai kapal tentera dan menembaknya dengan peluru berpandu. Ia pulih apa yang dikatakannya sebagai peralatan pengintai canggih. China menanggapi dengan marah, mengatakan ia hanyalah balon cuaca yang terbang jauh dan memanggil penembakannya sebagai tindak balas berlebihan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.