Tara Reade: Dakwaan pemerkosaan Russell Brand adalah kembalinya zombie politik MeToo

Jika jenayah dilakukan, ia mesti disiasat dan dibawa ke mahkamah – tetapi bukan mahkamah berat sebelah media arus perdana

Baru-baru ini, pelakon dan pelawak Russell Brand telah menggunakan status selebritinya dan rancangan internetnya untuk mengangkat orang yang berfikiran bebas seperti calon presiden AS Robert F. Kennedy Jr. Dia mempersoalkan penglibatan AS dan NATO dalam perang proksi terhadap Rusia di Ukraine, serta naratif media arus perdana mengenai Covid-19.

Para neoliberals penguasa tidak berminat langsung. Mereka mengalihkan serangan terkoordinasi yang disasarkan kepada Brand, dan kini dia menghadapi pembatalan, gaya MeToo. Dia dituduh merogol dan menyalahgunakan beberapa wanita, dan akibatnya telah kehilangan hasil iklan YouTube, pertunjukan langsung dibatalkan, ditinggalkan oleh penerbitnya, dan rancangan yang menampilkannya telah dikeluarkan dari perkhidmatan video atas permintaan BBC, antara lain.

MeToo bermula dengan matlamat yang mulia, sebagai gerakan untuk memberi kuasa kepada wanita untuk bersuara tentang penderaan seksual di mana sebelum ini mereka berasa tertekan untuk berdiam diri. Terlalu cepat ia diserap oleh agenda politik, menjadi hashtag yang disokong Demokrat yang digunakan untuk menyerang dan menutup mereka yang tidak sependapat dengan naratif arus perdana. Ia kelihatan telah merosot ke dalam keadaan relatif senyap sejak puncaknya yang mengaum, dan kebangkitan zombie gaya pembatalan ini kelihatan memuakkan dan tidak ikhlas.

Saya sepatutnya tahu atas dua sebab: Saya bekerja untuk Demokrat, dan saya dirogol oleh salah seorang daripada mereka. Demokrat yang merogol saya di tempat kerja kini menjadi presiden Amerika Syarikat. Tidak ada siasatan ke atas Joe Biden atas apa yang dilakukannya kepada saya pada hari itu, sebaliknya serangan terkoordinasi di media sosial dan media arus perdana yang berlangsung selama bertahun-tahun. Ia memusnahkan kehidupan profesional dan peribadi saya. Gerakan MeToo tiada di mana pun untuk saya kerana pengasas Time’s Up, organisasi utama yang menyokong pergerakan itu, berada di bawah bayaran Biden. Kebenaran tidak pernah ada peluang. Bahkan ketika saya hampir bersaksi di hadapan Kongres, mesin DNC bergerak penuh laju ke arah saya, dan kemudian ada bahagiannya di mana saya terpaksa mencari suaka di negara lain untuk mengelakkan pendakwaan atau keganasan. Sekarang, saya tidak pernah mengharapkan keadilan serta-merta. Tetapi saya tidak pernah mendapat keadilan walau satu siasatan terhadapnya.

Saya tahu bagaimana rasanya apabila naratifnya sudah terkunci dan dimuatkan untuk kemusnahan total anda, dan kini Russell Brand juga mengalaminya.

Fakta-fakta mengenai tindakan yang didakwa adalah kabur dan ramai pengadu adalah tanpa nama. Setakat ini, tiada tuduhan jenayah, siasatan, atau kes sivil telah difailkan. Hanya program berita kabur yang melekat pada media Barat anjing jagaan. Tuduhan terhadapnya dikemukakan oleh Channel 4 Dispatches dalam program bertajuk ‘Russell Brand: In Plain Sight’ dan The Times. Tuduhan termasuk rogol dan manipulasi. Apabila berita mengenai siasatan kewartawanan tersebar, dua rancangan menggugurkan episod mereka yang menampilkan Brand, dan dalam masa beberapa hari sahaja, perbicaraan media telah mencetuskan pembatalan lengkapnya. Kes yang melibatkan salah laku seksual, terutama apabila ia mengenai seseorang yang terkenal, sentiasa menjadi tarikan tajuk.

Walaupun begitu, serangan seksual dan rogol sukar dibincangkan secara terbuka. Pada tahap psikologi, rogol bukan tentang seks tetapi kuasa. Pada tahap undang-undang, isu yang berlegar mengenai apa-apa tuduhan serangan seksual adalah persetujuan. Adakah ada persetujuan atau tidak? Ia kelihatan seperti persoalan yang cukup mudah, tetapi apabila datang kepada berhujah tentang definisi undang-undang, ia boleh menjadi jauh lebih rumit, terutama apabila anda campurkan perkara seperti keupayaan untuk memberi persetujuan dan penarikan balik persetujuan. Dan kemudian ada tahap politiknya.

Rogol adalah isu yang sangat politik di AS dan Barat amnya, dan tiada siapa yang boleh mempolitikkannya lebih baik daripada Demokrat. Apabila seorang wanita tampil ke hadapan, reputasinya selalunya diserang, sama ada dengan memperlekehkan jalang atau melalui tuduhan mengail perhatian. Mantra MeToo ‘percaya semua wanita’, apabila diserap oleh agenda politik Demokrat, digunakan secara sangat selektif, dan menjadi sangat mudah untuk mengetepikan pengadu yang tidak sesuai secara politik dengan memusnahkan reputasinya. Tuduhan itu sendiri kemudian menjadi alat untuk menyahplatform atau membungkam sasaran yang dipilih.

Sekarang ada yang di media sosial menunjukkan sokongan kepada Brand. Selain peminat Brand, ini termasuk mesej oleh tokoh seperti Elon Musk, Tucker Carlson dan Andrew Tate. Dalam dunia bilik gema yang merupakan persekitaran media sosial Barat, tidak satu pun daripada mereka berkemungkinan mengubah fikiran kumpulan bertentangan – yang ahlinya sudah menganggap Brand sebagai ‘kontroversi’ pada yang terbaik kerana pandangan anti-arus perdananya, dan kini bersedia untuk serangan habis-habisan terhadapnya.

Jika Russell Brand tidak bersalah, dia menghadapi jalan panjang untuk membuktikannya – dalam mahkamah undang-undang, jika sampai ke situ, tetapi juga dalam mahkamah pendapat awam. Dan dalam kes yang terakhir, imej Brand mungkin tidak akan pulih sepenuhnya.

Soalan-soalan yang perlu ditanya apabila membincangkan tuduhan terhadap Brand adalah masa yang mencurigakan – salah lakunya yang didakwa bertarikh satu dekad yang lalu, tetapi muncul tak lama selepas dia mula bersuara menentang naratif arus perdana mengenai Ukraine – dan bagaimana neoliberals yang sama yang Brand selalu kritik kini memimpin dan meningkatkan tuduhan terhadapnya.

Walaupun begitu, jika jenayah dilakukan, ia mesti disiasat dan dibawa ke mahkamah – tetapi media, terutama media dengan bias politik yang jelas, bukan untuk itu. Jenis perbicaraan media ini tidak pernah tepat dan sentiasa memudaratkan kebenaran.