Taufan Langka Mendorong Lebih Daripada 500 Bayi Penyu Laut ke Akuarium Afrika Selatan

(SeaPRwire) –   Sebuah akuarium di Cape Town kewalahan kerana lebih daripada 500 anak penyu laut bayi dibawa ke pantai oleh ribut kuat dan luar biasa serta diselamatkan oleh ahli masyarakat.

Anak penyu ini kebanyakannya terancam spesies penyu belimbing dan seharusnya berenang di lautan. Kebanyakan mereka akan menghabiskan beberapa bulan pertama hidup mereka di dalam tangki plastik baru yang dibina di Pusat Pemuliharaan Penyu di Akuarium Dua Lautan di Cape Town. Akuarium ini sedang memulihkan kira-kira 400 daripada kira-kira 530 penyu sakit dan cedera yang dibawa masuk, manakala menghantar yang lain ke dua akuarium lain untuk mengagih beban.

Anak penyu mesti menjaga diri mereka sendiri sejak menetas di pantai dan menuju ke lautan.

Di Afrika Selatan, penyu belimbing menetas di pantai timur laut di bahagian yang jauh dari Cape Town. Penyu ini mungkin terhisap oleh Arus Agulhas panas Lautan Hindi, dibawa mengelilingi hujung Afrika Selatan dan dikeluarkan ke dalam air sejuk Lautan Atlantik berhampiran Cape Town.

Ini agak biasa, kata Talitha Noble-Trull, ketua Pusat Pemuliharaan Penyu. Beliau bertanggungjawab untuk merawat kedatangan baru.

Apa yang tidak normal ialah ribut kuat yang baru-baru ini melanda kawasan Cape Town, meninggalkan ratusan anak penyu yang memerlukan bantuan.

Pusat pemuliharaan biasanya menerima beberapa hingga mungkin 100 penyu muda terdampar dalam tiga hingga empat bulan selepas musim menetas. Ia mempunyai kapasiti normal 150 penyu.

“Apa yang belum pernah kami lihat sebelum ini ialah lebih daripada 500 penyu dalam masa dua minggu, yang mana ia adalah apa yang beberapa masa yang lalu telah dibawa kepada kami,” kata Noble-Trull. “Rancangan belanjawan saya untuk tahun ini benar-benar keluar jendela.”

Beliau menganggarkan setiap penyu akan menelan kos $500 untuk pulih kepada kekuatan penuh sebelum dibebaskan ke Lautan Hindi yang lebih panas dalam beberapa bulan. Pusat Pemuliharaan Penyu telah membawa masuk tentera kecil sukarelawan untuk membantu staf masa penuh akuarium menjaga mereka.

Penyu dikelaskan mengikut seberapa sakit mereka, dengan sesetengah memerlukan rawatan intensif kerana kecederaan, kekurangan zat makanan atau jangkitan. Nombor ditulis pada setiap cangkerang untuk mengenal pasti mereka.

Walaupun ribut itu merupakan kejutan besar bagi penyu, yang terdedah kepada cuaca ekstrem dan perubahan iklim, ia telah memberi Noble-Trull dan pakar pemuliharaan lain satu wawasan berharga kepada bahaya yang semakin biasa.

Banyak penyu telah menelan kepingan plastik kecil, yang keluar dari sistem mereka selepas tiba di akuarium. Noble-Trull mempunyai pinggan kepingan plastik yang dikumpulkan hanya dalam satu hari, sesetengah besarnya sebesar kuku jari.

Pasukan pemuliharaan biasanya tidak akan melihat jumlah bukti pencemaran plastik sebanyak itu.

Penyu menghabiskan hampir keseluruhan hidup mereka di laut, kecuali apabila mereka dilahirkan dan apabila betina kembali ke pantai untuk mengeluarkan telur. Oleh itu, mereka “penunjuk lautan”, kata Noble-Trull.

“Serpihan plastik lembut kecil, serpihan plastik keras kecil terapung di seluruh lautan dan penyu makan mereka. Oleh itu, bagi kami sangat penting mengumpul dan merekod data ini. Kerana penyu ini datang kepada kami dengan mesej. Mereka tidak memberitahu kami. Mereka berteriak kepada kami bahawa lautan kami tidak selamat untuk penyu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.