Tentera China memantau laluan diambil oleh aktivis Filipina berlayar ke terumbu kontroversi

(SeaPRwire) –   kapal-kapal mengikuti kumpulan aktivis dan nelayan Filipina yang berlayar di atas bot kayu ke terumbu yang dipertikaikan itu dari Beijing yang dengan gigih menjaga kawasan itu daripada apa yang dianggap sebagai penyusup.

Tentera laut Filipina mengerahkan tiga kapal patroli dan pesawat ringan untuk memantau dari jauh kumpulan lebih 100 orang yang berlepas dari wilayah Zambales barat untuk menyatakan kedaulatan Manila terhadap Terumbu Scarborough dan perairan sekitarnya. Puluh-puluh wartawan menyertai perjalanan tiga hari itu.

Tentera laut juga menghantar sebuah kapal untuk membantu memantau peserta.

Empat bot kayu membawa orang Filipina masih jauh dari terumbu itu apabila sekurang-kurangnya dua kapal tentera laut China mula mengikuti mereka pada waktu senja, kata Emman Hizon, salah seorang penganjur, menambah bahawa peserta kekal bersemangat tinggi dan tidak akan berpatah balik.

Sesetengah menjerit “Atin Ito” — nama kumpulan, yang bermaksud “Ini Milik Kita” dalam bahasa Tagalog — berulang kali selepas mereka nampak kapal tentera laut China.

“Kontinjen Atin Ito akan terus dengan laluannya,” kata Hizon.

“Bot-bot kami mengamalkan gerakan mengelak manakala tentera laut Filipina terus mengekalkan jarak rapat kepada konvoi untuk menghalang sebarang cubaan lanjut daripada kapal tentera laut China,” kata Hizon

Konvoi dijangka tiba di kawasan terumbu itu pagi Khamis, menurut penganjur, menambah mereka akan cuba mengelakkan pertembungan tetapi bersedia untuk sebarang kemungkinan. Kumpulan itu merancang untuk meletakkan tanda wilayah simbolik dan menyediakan bekalan makanan dan bahan api kepada nelayan Filipina di lautan tinggi berhampiran terumbu itu.

“Misi kami adalah aman, berdasarkan undang-undang antarabangsa dan bertujuan menyatakan hak kedaulatan kami,” kata Rafaela David, penganjur utama. “Kami akan berlayar dengan azam, bukan provokasi, untuk memajukan kawasan ini dan melindungi integriti wilayah kami.”

Pada Disember, kumpulan itu melancarkan ekspedisi ke terumbu dipertikaikan lain tetapi memotong perjalanan selepas dikejar kapal China.

China secara berkesan menawan Terumbu Scarborough, sebuah atoll berbentuk segi tiga dengan laguna perikanan besar dikelilingi kebanyakannya oleh terumbu karang terbenam, dengan mengelilinginya dengan kapal tentera lautnya selepas konfrontasi tegang 2012 dengan kapal kerajaan Filipina.

Marah dengan tindakan China, kerajaan Filipina membawa pertikaian wilayah ke tahap perundingan antarabangsa pada 2013 dan sebahagian besar menang, dengan tribunal di The Hague memutuskan tiga tahun kemudian bahawa tuntutan China yang luas berdasarkan sejarah di laluan lalu lintas sibuk itu tidak sah di bawah Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut 1982.

Keputusan itu mengisytiharkan Terumbu Scarborough sebagai kawasan perikanan tradisional untuk nelayan Cina, Filipina dan Vietnam. Pada masa lalu, nelayan telah mengikatkan bot mereka di terumbu itu untuk mengelakkan ombak besar di lautan tinggi ketika cuaca buruk.

China enggan menyertai perundingan, menolak hasil dan terus menentangnya.

Dua minggu lalu, kapal tentera laut dan militia Cina disyaki menggunakan pemancar air terhadap kapal tentera laut dan kapal nelayan Filipina yang berpatroli di Terumbu Scarborough, menyebabkan kerosakan kedua-dua kapal.

Filipina mengutuk tindakan Cina di terumbu itu, yang terletak di zon ekonomi eksklusif yang diiktiraf antarabangsa negara Asia Tenggara itu. Tentera laut Cina berkata ia mengambil “langkah perlu” selepas kapal Filipina “melanggar kedaulatan China”.

Apabila ditanya mengenai konvoi Atin Ito pada Rabu, jurucakap Kementerian Luar Negeri Cina berkata, “Jika pihak Filipina menyalahgunakan kebaikan hati China dan menjejaskan kedaulatan wilayah dan bidang kuasa China, China akan melindungi haknya dan mengambil tindakan balas sesuai undang-undang, dan tanggungjawab dan akibatnya akan ditanggung sepenuhnya oleh pihak Filipina.”

Selain Filipina dan China, Vietnam, Malaysia, Brunei dan Taiwan turut terlibat dalam pertikaian wilayah.

Kapal tentera laut Cina juga pernah bergerak ke perairan berhampiran Vietnam, Malaysia dan Indonesia dalam masa lalu, memuncakkan ketegangan dan bantahan, tetapi negara-negara Asia Tenggara dengan ikatan ekonomi penting dengan China tidak setajam mengkritik tindakan semakin agresif Beijing.

telah melepaskan video pertembungan wilayahnya dengan China dan menjemput wartawan menyaksikan permusuhan di lautan tinggi dalam strategi untuk mendapatkan sokongan antarabangsa, memicu perang kata-kata dengan Beijing.

Kekerapan pertembungan semakin meningkat antara Filipina dan China telah membawa kepada perlanggaran kecil, kecederaan anggota tentera laut Filipina dan kerosakan bot bekalan dalam bulan-bulan kebelakangan ini. Ia telah memuncakkan ketakutan pertikaian wilayah itu boleh berubah menjadi konflik bersenjata antara China dan Amerika Syarikat, sekutu jangka panjang Filipina.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.