Big Oil Mencapai Kejayaan Di Bawah Biden Walaupun Cabaran Peraturan

ExxonMobil

(SeaPRwire) –   Walaupun pentadbiran Biden mempunyai sikap keras terhadap bahan api fosil dan dorongan untuk pengurangan karbon, industri minyak dan gas telah mengalami prestasi kewangan, pertumbuhan saham, dan pengeluaran yang lebih baik di bawah Presiden Joe Biden berbanding di bawah bekas Presiden Donald Trump. Berbeza dengan retorik pro-minyak Trump dan janji untuk mengurangkan peraturan industri dalam kempen 2024 yang berpotensi, pentadbirannya menyaksikan keuntungan yang lebih rendah dan isu-isu kelebihan pengeluaran yang memberi kesan negatif ke atas asas kewangan.

Di bawah Biden, sektor ini menghadapi peraturan yang lebih ketat, termasuk kos penggerudian yang lebih tinggi di tanah persekutuan, piawaian pengeluaran metana baru, dan penangguhan sementara terhadap permit eksport gas asli. Walau bagaimanapun, cabaran-cabaran ini tidak menyekat keuntungan kecekapan industri. Pada 2023, sektor tenaga mempamerkan purata margin keuntungan 11.3%, menurut S&P Capital IQ, dengan jangkaan serupa untuk 2024. Ini berbeza dengan purata margin hampir sifar semasa pentadbiran Trump, yang termasuk tahun 2020 yang membawa kemusnahan ekonomi disebabkan wabak COVID-19.

ExxonMobil (NYSE: XOM), sebagai petunjuk utama dalam sektor ini, telah menggambarkan trend ini. Selepas menghadapi kerugian teruk sebanyak $22.4 bilion pada 2020, ExxonMobil pulih dengan keuntungan rekod $55.7 bilion pada 2022, melampaui mana-mana tahun semasa pentadbiran Trump. Kejayaan ini menggarisbawahi bagaimana dinamik pasaran global dan pembangunan teknologi, seperti yang dilihat semasa ledakan pembentukan hidraulik berhampiran 2012, memainkan peranan yang lebih penting dalam kejayaan sektor berbanding pengaruh dasar presiden secara langsung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.