Microsoft akan Menawarkan Cip AI AMD sebagai Alternatif kepada Nvidia

(SeaPRwire) –   (NASDAQ: MSFT) mengumumkan pada hari Khamis niatnya untuk menyediakan pelanggan perkomputeran awan kliennya dengan julat cip kecerdasan buatan AMD, meletakkannya sebagai alternatif saingan kepada pemprosesor Nvidia.

Pada persidangan itu, Microsoft juga akan mempamerkan pratonton cip khusus Cobalt 100. Cip ini direka untuk menawarkan peningkatan prestasi sebanyak 40% berbanding cip lain berdasarkan teknologi Arm Holdings dan sudah digunakan oleh syarikat seperti Snowflake.

Kluster cip kecerdasan buatan utama AMD MI300X Microsoft akan tersedia melalui perkhidmatan perkomputeran awan Azure. Langkah ini bertujuan untuk menyediakan pelanggan dengan alternatif kepada keluarga GPU H100 Nvidia, yang kini mendominasi pasaran cip pusat data untuk AI tetapi menghadapi cabaran disebabkan permintaan tinggi dan kelangkaan.

Secara tradisinya, syarikat perlu menyambung bersama beberapa GPU untuk membina model AI atau menjalankan aplikasi disebabkan oleh kompleksiti tugas yang terlibat. Cip kecerdasan buatan AMD dikatakan cukup kuat untuk menangani tugas-tugas ini secara perseorangan, tanpa perlu penyambungan.

Selain tawaran Nvidia dan cip kecerdasan buatan AMD akan datang, unit perkomputeran awan Microsoft juga menyediakan capaian kepada cip kecerdasan buatan dalaman proprietarynya yang dikenali sebagai Maia.

Pengenalan pemproses Cobalt 100 menandakan usaha berterusan Microsoft untuk memperluaskan tawaran cipnya dan meningkatkan prestasi merentasi perkhidmatan perkomputeran awannya. Cip ini kini sedang diuji untuk pengintegrasian ke dalam Teams, platform mesej perniagaan Microsoft, dan dijangka untuk bersaing dengan CPU Graviton Amazon.com dalaman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.