Novavax Meningkat Mendadak Berikutan Perjanjian Vaksin Bernilai $1.2 Bilion dengan Sanofi

Novavax

(SeaPRwire) –   . (NASDAQ: NVAX) menyaksikan peningkatan ketara dalam harga sahamnya berikutan pengumuman perjanjian pelesenan bernilai $1.2 bilion dengan Sanofi (NASDAQ: SNY). Perjanjian penting bagi kedua-dua syarikat ini melibatkan pembangunan dan komersialisasi vaksin gabungan Covid-19 dan flu yang baru.

Di bawah terma-terma perjanjian itu, Novavax akan menerima bayaran awal sebanyak $500 juta, dengan potensi untuk memperoleh $700 juta tambahan tertakluk kepada pencapaian tahap-tahap tertentu dalam pembangunan, peraturan, dan pelancaran. Selain itu, Novavax akan memperoleh royalti berperingkat atas jualan vaksin dan Sanofi akan memperoleh pegangan ekuiti minoriti sekitar 5% dalam syarikat bioteknologi Amerika itu.

Perkongsian itu merupakan peluang besar bagi kedua-dua entiti, yang sebelum ini telah melepasi peluang awal dalam pasaran vaksin Covid-19, kehilangan potensi berbilion dalam pendapatan kepada pembangun vaksin mRNA lebih cepat seperti Pfizer-BioNTech (NYSE: PFE, NASDAQ: BNTX) dan Moderna Inc. (NASDAQ: MRNA).

Perkongsian strategik ini memberi Sanofi hak eksklusif untuk menjual vaksin Covid-19 Novavax di seluruh dunia bermula tahun depan, dengan pengecualian di India, Jepun dan Korea Selatan di mana Novavax sudah mempunyai perjanjian. Sanofi juga memperoleh hak eksklusif untuk mengintegrasikan vaksin protein berdasarkan Covid-19 Novavax dengan vaksin flunya, menawarkan penyelesaian perlindungan ganda kepada pesakit terhadap dua virus pernafasan utama.

Selain itu, Sanofi akan memegang lesen tidak eksklusif untuk menggunakan adjuvant Matrix-M Novavax dalam formula vaksin lain, walaupun Novavax mengekalkan hak untuk mengejar vaksin gabungan Covid-flunya sendiri secara bebas.

Berikutan pengumuman itu, saham Novavax melonjak sehingga 146% dalam perdagangan awal di New York, menandakan peningkatan tunggal terbesar dalam sejarah syarikat itu, walaupun diperdagangkan jauh di bawah harga puncaknya sekitar $320 pada awal 2021. Sementara itu, saham Sanofi mengalami peningkatan sedikit dalam perdagangan awal di bursa saham Paris.

Perjanjian ini memberi dorongan penting kepada Novavax, terutamanya selepas tahun 2023 yang mencabar memerlukan penyusunan semula operasinya dan amaran mengenai kebolehlanjutannya. Bagi suku tahun terbarunya, Novavax melaporkan kerugian bersih sebanyak $148 juta, peningkatan daripada kerugian $294 juta pada tahun sebelumnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.