Penjualan McDonald’s Q1 Tidak Mencapai Sasaran Akibat Kesiagaan Pengguna

Mcdonalds

(SeaPRwire) –   (NYSE: MCD) menghadapi pengguna yang berhati-hati dalam Q1 seperti yang tercermin dalam prestasi pendapatan dan penjualan toko yang sama yang kecewa di seluruh segmen. Walaupun Ketua Pegawai Eksekutif Chris Kempczinski mengakui kebiasaan perbelanjaan pengguna yang bijak menghadapi harga yang lebih tinggi, raksasa makanan segera ini gagal memenuhi anggaran Wall Street, menunjukkan lingkungan makroekonomi yang mencabar.

Pendapatan Q1 mencapai $6.17 bilion, menandakan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 4% tetapi sedikit meleset dari ramalan analis sebanyak $6.15 bilion. Kenaikan laba bersih selepas cukai setiap saham disesuaikan mencapai 2% kepada $2.70, jatuh di bawah jangkaan sebanyak $2.72.

Pertumbuhan penjualan toko sama secara global berdiri pada 1.9% tahun ke tahun, jelas lebih rendah daripada pertumbuhan yang diramalkan sebanyak 2.33% dan berbeza jauh daripada pertumbuhan 12.6% yang dicatatkan pada Q1 2023.

Kempczinski menekankan lalu lintas industri yang stagnan hingga menurun di pasaran utama seperti AS, Australia, Kanada, Jerman, Jepun dan UK. Penurunan lalu lintas kaki lebih meluas ketika landskap makroekonomi mencabar di mana pengguna memberi keutamaan kepada nilai.

Penjualan toko sama McDonald’s AS meningkat sebanyak 2.5%, sedikit di bawah jangkaan sebanyak 2.55%. Harga menu yang lebih tinggi menyumbang kepada saiz rata-rata cek yang lebih besar, manakala inisiatif pemasaran dan perluasan digital meningkatkan penjualan.

Secara antarabangsa, pertumbuhan penjualan toko yang dikendalikan sendiri McDonald’s meningkat sebanyak 2.7%, penurunan ketara daripada pertumbuhan 12.6% yang dicatatkan setahun lalu. Walau bagaimanapun, pasaran yang beroperasi melalui francais di rantau seperti Eropah, Amerika Latin dan Asia mengalami pertumbuhan penjualan positif, walaupun diimbangi dengan penurunan 0.2% dalam penjualan toko sama keseluruhan disebabkan oleh konflik berterusan di Timur Tengah.

Program kesetiaan syarikat memainkan peranan penting, menjana $6 bilion dalam jualan digital merentasi 50 pasaran semasa Q1 dan $25 bilion dalam setahun yang lalu.

Saham McDonald’s menghadapi tekanan, menurun sebanyak 9% berbanding tahun ini berbanding peningkatan S&P 500 sebanyak 8.5%. Pakar seperti Lauren Silberman dari Deutsche Bank melihat kebimbangan jangka pendek sebagai berlebihan, mengesahkan kekuatan global McDonald’s dan kepimpinan nilai.

Walaupun persaingan meningkat daripada pesaing seperti Wendy’s (NASDAQ: WEN), Burger King dan Taco Bell, Ketua Analis Citi Jon Tower menyenaraikan skenario berani dan berhati-hati untuk McDonald’s. Walaupun hubungan digital menawarkan laluan pertumbuhan, cabaran masih wujud dengan kenaikan gaji yang memberi kesan kepada persepsi nilai pengguna.

Kempczinski menekankan promosi digital seperti “beli Big Mac satu, dapatkan satu lagi seharga $0.29”, menggariskan keperluan untuk meningkatkan kesedaran mengenai proposisi nilai McDonald’s. Walaupun kebimbangan kenaikan kos buruh, syarikat menjangkakan kekuatan berterusan, disokong oleh skala dan inisiatif strategiknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.