‘Penyesuaian hebat’: Kanada akan menyesuaikan diri kepada realiti baru ketika pasaran perumahan kembali kepada keadaan hampir normal pada 2024

15 The 'great adjustment': Canadians to adapt to new reality as housing market returns to near-normal in 2024

(SeaPRwire) –   Royal LePage meramalkan kadar faedah ringan minor akan menggalakkan peningkatan harga rumah agregat kebangsaan sebanyak 5.5% tahun ke tahun pada suku keempat 2024

Tajuk Utama:

  • Secara kebangsaan, harga rumah terpisah tunggal dan kondominium diramalkan meningkat 6.0% dan 5.0% tahun ke tahun pada suku keempat 2024
  • Harga rumah dijangka menunjukkan peningkatan terbesar pada separuh kedua 2024
  • Calgary diramalkan akan menyaksikan peningkatan agregat harga rumah terbesar di kalangan semua pasaran utama pada 8.0%
  • Agregat harga sebuah rumah di kawasan Toronto dan Montreal dijangka akan berada 6.0% dan 5.0% masing-masing di atas suku keempat 2023, manakala Greater Vancouver diramalkan akan menyaksikan peningkatan lebih sederhana sebanyak 3.0%
  • Ramalan Royal LePage berdasarkan jangkaan bahawa Bank Canada akan memegang kadar tetap sepanjang separuh pertama 2024, dan memulakan pengurangan kadar secara sederhana pada akhir musim panas atau luruh tahun depan

TORONTO, Dis 14, 2023 – Selepas beberapa tahun tidak menentu, rakyat Kanada mungkin akan melihat pasaran hartanah pulih ke keadaan normal pada 2024. Menurut tinjauan pasaran dan ramalan Royal LePage, harga agregat1 sebuah rumah di Kanada dijangka akan meningkat sebanyak 5.5 peratus tahun ke tahun kepada $843,684 pada suku keempat 2024, dengan harga median rumah terpisah tunggal dan kondominium diramalkan akan meningkat 6.0 peratus dan 5.0 peratus masing-masing kepada $879,164 dan $616,140.2

“Memandang ke hadapan, kami melihat tahun 2024 sebagai titik perubahan penting bagi ekonomi kebangsaan apabila majoriti rakyat Kanada mengakui bahawa zaman kadar faedah sangat rendah sudah berakhir,” kata Phil Soper, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Royal LePage. “Kami percaya bahawa ‘penyesuaian hebat’ kepada kos pinjaman pertengahan tunggal yang selesa akan menjadi fokus kolektif kami selepas Bank Canada hanya mengurangkan kadar secara sederhana.”

Harga rumah dijangka meningkat pada tahun depan di semua pasaran utama di seluruh negara, dengan Calgary diramalkan akan menyaksikan peningkatan terbesar. Sepanjang separuh kedua 2023, sementara harga telah menurun di bandar-bandar lain, pasaran hartanah Calgary telah menentang tren terus bergerak ke arah naik dalam trajektori harga.

Ramalan Royal LePage’s berdasarkan ramalan bahawa Bank Canada telah menamatkan kempen kenaikan kadar faedah dan kadar pinjaman utama akan kekal stabil pada lima peratus sepanjang separuh pertama 2024. Bank pusat dijangka akan memulakan potongan sederhana pada akhir musim panas atau luruh tahun depan. Sementara itu, beberapa institusi kewangan utama telah memulakan penawaran diskaun kadar tetap bagi pinjaman.

“Untuk setahun kebelakangan ini, ramai rakyat Kanada telah terpaku dengan idea bahawa kadar faedah perlu turun secara mendadak sebelum mereka mampu memasuki atau memasuki semula pasaran hartanah. Penerimaan bahawa kadar faedah empat hingga lima peratus adalah norma baharu harus melonggarkan permintaan terkumpul apabila pembeli pertama, yang kaya dengan simpanan dikumpulkan semasa pasaran hartanah menurun, mengembalikan keyakinan untuk membeli rumah. Dan, dengan kemunculan semula permintaan pembeli pertama, kami meramalkan keluarga yang telah menangguhkan pembaruan rumah mereka akan memulakan senarai hartanah mereka dalam jumlah yang lebih besar,” sambung Soper.

Bagaimana kita sampai ke sini

Selama lapan belas bulan kebelakangan ini, aktiviti jualan di kebanyakan pasaran hartanah utama Kanada telah menurun, sementara tahap stok bertambah sedikit demi sedikit. Walaupun urus niaga menurun sebanyak 20 atau 30 peratus di sesetengah rantau, harga rumah hanya mengalami penurunan ringan semasa tempoh ini, disebabkan penurunan permintaan serentak apabila pembeli berharap terus menunggu kadar faedah yang lebih rendah.

“Pasaran hartanah Kanada telah mengalami perjalanan bergelombang selama empat tahun kebelakangan ini. Wabak global seketika itu menghentikan aktiviti pasaran secara mendadak pada awal 2020, diikuti peningkatan permintaan dan penghargaan harga yang meluas apabila rakyat Kanada mencari keselamatan dan ruang hidup yang lebih besar di rumah mereka di tengah ketidakpastian dunia. Menjelang musim bunga 2022, harga rumah telah mencapai paras tertinggi tanpa henti, tetapi apabila kadar faedah mula meningkat dengan pantas dan curam untuk menentang inflasi, penyesuaian pasaran berpanjangan bermula,” kata Soper. “Pasaran memerlukan masa untuk menyesuaikan diri. Kami melihat pergerakan ke arah tahap urus niaga rumah biasa pada 2024, dan semasa tahun itu bergerak, harga rumah yang meningkat.”

Ramalan suku tahunan

Secara kebangsaan, harga rumah diramalkan akan menunjukkan peningkatan suku tahunan yang sederhana pada dua suku pertama 2024, dengan peningkatan yang lebih ketara dijangka pada separuh kedua tahun berikutan permulaan dijangka potongan kadar faedah oleh Bank Canada. Harga agregat sebuah rumah di Kanada diramalkan akan lebih tinggi 3.3 peratus pada suku pertama 2024 berbanding suku yang sama pada 2023, mencerminkan peningkatan 0.5 peratus berbanding suku keempat 2023. Pada suku kedua tahun depan, harga rumah agregat kebangsaan diramalkan akan lebih tinggi 0.2 peratus tahun ke tahun dan 0.9 peratus di atas suku sebelumnya. Pada suku ketiga, harga rumah dijangka akan lebih tinggi 3.3 peratus tahun ke tahun dan 2.3 peratus lebih tinggi secara suku tahunan. Dan pada suku keempat 2024, harga rumah agregat kebangsaan dijangka akan berada 5.5 peratus di atas suku yang sama pada 2023, peningkatan 1.7 peratus secara suku tahunan. Berdasarkan ramalan ini, menjelang akhir tahun depan, harga rumah secara umumnya akan pulih ke paras puncak pandemik, dicapai pada suku pertama 2022.

Kekurangan stok dan cabaran kemampuan membiayai

Kanada terus berhadapan dengan kekurangan stok perumahan kronik. Menurut Syarikat Perumahan dan Pembiayaan Kanada, negara memerlukan lebih kurang 3.5 juta unit perumahan tambahan menjelang 2030 untuk memulihkan kemampuan membiayai, dengan keperluan terbesar dikumpulkan di wilayah Ontario dan British Columbia.3 Pada kadar semasa pembinaan perumahan dan mengambil kira kadar pembentukan isi rumah baharu dan ramalan imigrasi, stok akan terus tidak seimbang dengan permintaan ramalan selama bertahun-tahun akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

“Selama bertahun-tahun, kondominium telah menawarkan peluang mampu milik untuk memasuki tangga hartanah, selain gaya hidup ‘kunci dan tinggalkan’ mereka yang biasanya menarik minat golongan muda. Akan tetapi, ketika ini, segmen pasaran ini juga telah menjadi luar kemampuan kewangan ramai di bandar-bandar utama seperti Toronto dan Vancouver, di mana pembinaan baharu tidak mampu mengimbangi permintaan yang meningkat. Dan, kos bahan binaan dan buruh yang meningkat telah menambah tekanan ke atas pemaju,” kata Soper. “Lebih lagi, dengan kadar kekosongan yang sangat rendah, pasaran sewa juga menghadapi cabaran besar.”