Ramalan Trajektori Saham Costco Selama Lima Tahun Akan Datang

Costco

(SeaPRwire) –   Costco Wholesale (NASDAQ: COST) telah menentang jangkaan biasa untuk runcit berasaskan kedai dengan meningkat mendadak 55% dalam tahun lepas, menyumbang kepada peningkatan menakjubkan 600% dalam tempoh sepuluh tahun. Apabila pelabur mempertimbangkan sama ada Costco boleh mengekalkan prestasi pasaran atau jika sudah tiba masanya untuk menjual saham, kami meneliti trajektori yang berpotensi untuk lima tahun akan datang.

Mengapa Costco Terus Menarik Minat Pelabur

Sejak penubuhannya pada 1983 dan penyenaraian awam berikutnya pada 1985, Costco telah menjadi simbol pertumbuhan konsisten dan kestabilan, walaupun dalam ketidaktentuan ekonomi seperti inflasi atau recession. Kesinambungan ini terutamanya disebabkan oleh model perniagaannya yang unik. Tidak seperti pasaran runcit biasa, Costco mengenakan yuran keahlian tahunan, yang membentuk sebahagian besar keuntungan dan membolehkannya menawarkan harga barangan yang lebih rendah. Pengurusan meningkatkan kelebihan saingan dengan menjual secara pukal, mengurangkan kos pengiklanan, dan menggunakan susun atur kedai yang disederhanakan untuk mengurangkan lagi perbelanjaan.

Keberkesanan strategi ini jelas dalam pendapatan suku kedua terkini, di mana jumlah pendapatan meningkat 5.7% tahun ke tahun kepada $58.4 bilion, didorong oleh peningkatan jualan kedai dan keahlian yang sama. Kesetiaan pelanggan Costco yang luar biasa, dengan kadar pembaharuan keahlian global yang kerap melebihi 90%, menyokong pertumbuhan boleh diharapkan syarikat walaupun tekanan ekonomi yang lebih luas. Tempoh ini menyaksikan pendapatan bersih meningkat lebih kurang 19% tahun ke tahun kepada $1.74 bilion.

Apa Yang Boleh Dijangka Lima Tahun Akan Datang

Memandangkan rekod terbukti Costco selama 40 tahun, ia sukar untuk meramalkan penyimpangan ketara dalam trajektori kejayaannya dalam tempoh lima tahun akan datang. Sektor runcit berasaskan kedai tidak biasanya terdedah kepada gangguan dari trend teknologi gergasi seperti kecerdasan buatan. Selain itu, model berasaskan keahlian Costco dan penekanan kepada penentuan harga yang rendah dijangka akan melindunginya daripada gegaran makroekonomi yang berpotensi, termasuk kemungkinan recession yang diramalkan oleh sesetengah ahli ekonomi dalam tahun-tahun akan datang.

Untuk mengekalkan atau mungkin meningkatkan pertumbuhan, pengurusan mungkin mempertimbangkan untuk menyesuaikan yuran keahlian, yang kini berada pada tahap $60 untuk Gold Star dan $120 untuk tahap Eksekutif dan tidak meningkat sejak 2017. Kenaikan yuran telah berlaku setiap lima hingga enam tahun sebelum ini, yang menjadikan peningkatan kelihatan tidak terelakkan, terutamanya memandangkan tren inflasi terkini. Sebarang kenaikan yuran keahlian boleh meningkatkan keuntungan Costco secara mendadak, kerana yuran ini dikaitkan dengan kos barangan terjual (COGS) yang minimum, yang berpotensi berpindah ke untung tulen hampir sepenuhnya.

Adakah Saham Costco Sebagai Pelaburan?

Walaupun prospeknya menggalakkan, nisbah harga kepada pendapatan (P/E) ke hadapan Costco iaitu 43 adalah jauh lebih tinggi berbanding purata S&P 500 iaitu 28 dan melebihi pesaing seperti Walmart dan Target dengan nisbah P/E masing-masing 25 dan 17. Ini menunjukkan bahawa pasaran mungkin sudah memasukkan kenaikan yuran keahlian yang dijangka ke dalam penilaian Costco.

Walaupun dijangka kekal sebagai entiti yang stabil dan makmur, harga saham semasa mungkin tidak menawarkan nilai tersembunyi untuk pelabur baru. Mereka yang berminat dengan saham mungkin mendapat manfaat dengan menunggu ketika pasaran mengalami penyesuaian sebelum membuat pelaburan, kerana penilaian semasa meninggalkan ruang terhad untuk kejutan pelaburan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.