Saham Toyota Merosot Kerana Skandal Keselamatan dan Penarikan Balik Kenderaan Daihatsu dan Toyota

Toyota Stock

(SeaPRwire) –   Saham Toyota Motor (NYSE: TM) mengalami penurunan sebanyak 4.0% apabila kementerian pengangkutan Jepun menjalankan pemeriksaan di anak syarikatnya Daihatsu Motor disebabkan kebimbangan keselamatan yang berlarutan sejak beberapa dekad lalu. Daihatsu telah mengumumkan untuk menghentikan penghantaran semua kenderaan mereka secara tidak terhad selagi menyedari ketidakteraturan pemeriksaan keselamatan, yang melibatkan 64 model, termasuk hampir dua dekad dijual di bawah jenama Toyota. Jawatankuasa bebas telah menyiasat Daihatsu selepas mendedahkan ujian keselamatan bentrokan sisi yang diatur untuk 88,000 kereta kecil pada April. Toyota juga mengumumkan penarikan balik global sebanyak 1.1 juta kenderaan untuk menangani sensor rosak yang boleh menyebabkan beg udara tidak dibuka seperti yang dirancang.

Walaupun penganalisis mencadangkan bahawa impak ke atas pendapatan Toyota dijangka terhad disebabkan saiz syarikat induk, namun kebimbangan masih wujud tentang kesan ke atas pembekal Daihatsu. Rantai bekalan Daihatsu di Jepun melibatkan 8,316 syarikat dengan jualan tahunan sebanyak 2.21 trilion yen dari Daihatsu. Kementerian pengangkutan menyatakan bahawa ia akan mempertimbangkan penalti pentadbiran, termasuk menarik balik sijil pengeluaran Daihatsu, berdasarkan hasil siasatan. Pembekal bahagian Toyota dan rakan kongsi Aisin, yang mengeluarkan sensor rosak dan merupakan pembekal utama untuk Daihatsu, juga menyaksikan penurunan 3.9% dalam saham mereka.

Insiden itu mendapat kritikan daripada kerajaan, dengan Setiausaha Kabinet Kanan Yoshimasa Hayashi menggambarkannya sebagai “kes yang sangat dikesali yang menjejaskan kepercayaan pengguna kereta dan salah laku yang mempengaruhi asas sistem pensijilan automotif.” Daihatsu menyatakan ia akan mempertimbangkan sokongan kewangan dan ganti rugi untuk pembekalnya. Sementara itu, saham Suzuki Motor, pesaing utama Daihatsu di pasaran mini kenderaan Jepun, naik 2.1%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.