Siam Piwat mengambil langkah untuk mengekalkan kedudukan sebagai pembangun destinasi No. 1 global, memperuntukkan THB 1 bilion untuk menarik pengunjung pada Q4

BANGKOK, 14 Sept. 2023Siam Piwat Co., Ltd., pemaju hartanah dan runcit terkemuka, pemilik dan pengendali projek-projek terkenal di dunia, termasuk Siam Paragon dan ICONSIAM mengumumkan strategi perniagaan sebagai respons kepada dasar promosi pelancongan kerajaan, dikenali sebagai Tiang Strategik, untuk memperkukuhkan kekuatan sebagai pembangun destinasi global nombor 1 yang tiada tandingan di Thailand. Syarikat merancang untuk membelanjakan lebih daripada satu bilion baht untuk menarik pelancong tambahan untuk mencapai 30 juta pada Q4/2023.

Siam Piwat retains position as No. 1 global destination developer
Siam Piwat retains position as No. 1 global destination developer

Cik Chadatip Chutrakul, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Siam Piwat menyatakan bahawa Siam Piwat bukan sahaja mengukuhkan kedudukan Thailand sebagai destinasi teratas di kalangan pelawat global untuk jangka masa yang lama tetapi juga sangat diiktiraf dalam industri hartanah global. Syarikat ini juga menikmati basis pelanggan paling kaya di Thailand. Dalam lapan bulan pertama 2023, pusat membeli-belah Siam Piwat mengalu-alukan 14 juta pengunjung gabungan, peningkatan 46% daripada 2022, dengan purata perbelanjaan harian per orang sebanyak 8,500 baht.

Siam Piwat telah membangunkan strategi, yang terdiri daripada 4 Tiang Strategik berikut:

  1. Kepimpinan dalam mewujudkan pengalaman membeli-belah luar biasa dan memperkukuh kedudukan kepimpinannya dalam segmen runcit mewah: Siam Piwat akan berganding bahu dengan jenama mewah untuk membuka 20 kedai jenama mewah yang baru pada Q4, yang kebanyakannya adalah yang pertama seumpamanya di Thailand. Ia akan melancarkan kedai sementara dan acara kelas dunia bekerjasama dengan 40 jenama dari sekarang hingga akhir 2024, sementara jenama mewah utama merancang untuk mengembangkan ruang kedai menjadi Kedai Ikonik terbesar di Siam Paragon dan ICONSIAM tahun depan.
  2. Kepimpinan dalam acara kelas dunia dan MICE global: Siam Piwat bekerjasama dengan agensi kerajaan dan sektor swasta untuk menarik pelancong perniagaan dan pelancong berbelanja tinggi. Royal Paragon Hall dan True Icon Hall telah digunakan sebagai tempat acara dan persidangan kelas dunia sebanyak 40 pada tahun 2023, manakala tempahan pada tahun 2024 mencapai 70%. Ia juga sedang berbincang dengan penganjur acara kelas dunia untuk melabur bersama dalam pusat konvensyen baru.
  3. Kepimpinan dalam mempromosikan seni Thai dan menjadikan Bangkok sebagai hab seni global: Siam Piwat akan bekerjasama dengan agensi kerajaan untuk menjadikan Bangkok sebagai hab seni Asia Tenggara untuk menarik artis global melawat Thailand. Ia juga merancang untuk membuka Muzium Sungai di ICONSIAM untuk menjadi muzium kelas dunia pertama di Thailand pada tahun 2026.
  4. Kepimpinan dalam memperkenalkan kuasa lembut Thailand ke pentas global: Siam Piwat telah membangunkan SookSiam, platform peluang untuk mempromosikan kuasa lembut Thailand. SookSiam menarik 70,000 pengunjung sehari dan memberi lebih daripada 6,000 PKS dari 77 wilayah Thailand untuk mempamerkan identiti Thai. Siam Piwat juga membangunkan jenama Thai, termasuk ICONCRAFT, ODS dan ECOTOPIA, yang berjaya mengembangkan perniagaan di luar negara.

Siam Piwat bersedia untuk maju sepenuhnya. Kami telah memperuntukkan bajet melebihi 1 bilion baht untuk usaha ini pada suku keempat tahun ini, dengan rancangan untuk menggandakan jumlah ini pada tahun hadapan untuk secara aktif mengukuhkan pelancongan Thailand bagi menyokong dasar kerajaan.