Tesla Memohon Kelulusan untuk Paket Gaji Musk Bernilai $56B

(SeaPRwire) –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

tesla

(NASDAQ: TSLA) merancang untuk meminta pemegang saham untuk mengembalikan pakej pampasan sebanyak $56 bilion untuk CEO Elon Musk yang sebelumnya ditolak oleh hakim di Delaware. Selain itu, pembuat kereta listrik itu bertujuan untuk memindahkan ibu pejabat korporatnya dari Delaware ke Texas.

Syarikat itu mendedahkan niatnya dalam satu penyataan dengan pihak peraturan persekutuan pada hari Rabu, menunjukkan bahawa pemegang saham akan mengundi perkara-perkara ini semasa mesyuarat tahunan yang dijadualkan pada 13 Jun.

Awal tahun ini, Kanselor Kathaleen St. Jude McCormick memutuskan terhadap hak Elon Musk untuk menerima pakej pampasan yang signifikan yang dianugerahkan oleh lembaga pengarah Tesla, bernilai kira-kira $55.8 bilion dalam tempoh sepuluh tahun bermula pada 2018. Keputusan itu timbul daripada saman yang difailkan oleh pemegang saham Tesla, mempersoalkan kesahan pakej itu kerana didakwa perbincangan tidak bebas dengan Musk.

Berikutan keputusan mahkamah, Musk menyatakan niatnya untuk memindahkan senarai korporat Tesla ke Texas, di mana beliau sudah memindahkan ibu pejabat syarikat ke sana. Langkah serupa dengan cepat dilaksanakan dengan Neuralink, syarikat implan otak Musk, yang memindahkan domicil korporatnya dari Delaware ke Nevada.

Pengerusi Robyn Denholm menekankan sumbangan Musk kepada pertumbuhan Tesla dalam surat kepada pemegang saham, dengan menyoroti bahawa CEO telah memenuhi semua sasaran yang diterangkan dalam pakej pampasan 2018. Denholm mendakwa ketiadaan pampasan Musk selama enam tahun, berikutan keputusan mahkamah, adalah tidak adil dan tidak konsisten dengan kepentingan pemegang saham.

Walaupun Tesla mencatatkan penghantaran rekod 1.8 juta kenderaan listrik di seluruh dunia pada 2023, syarikat itu menghadapi cabaran tahun ini, termasuk penurunan nilai saham berikutan penjualan kenderaan listrik yang merosot. Penyataan itu mendedahkan bahawa pakej pampasan Musk, bernilai $55.8 bilion ketika keputusan mahkamah, telah menurun kepada $44.9 bilion pada 12 April, mencerminkan penurunan saham Tesla.

Tesla telah menangani tekanan pasaran dengan melaksanakan pengurangan harga yang signifikan untuk beberapa model kenderaan, mengakibatkan penurunan margin keuntungan. Selain itu, syarikat baru-baru ini mengumumkan pengurangan tenaga kerja sebanyak kira-kira 10%, melibatkan kira-kira 14,000 pekerja.

Walaupun undian pemegang saham kekal bersifat nasihat, lembaga Tesla telah menjanjikan untuk mempertimbangkan kebimbangan pemegang saham mengenai pakej pampasan eksekutif, menandakan komitmen untuk menangani maklumbalas pemegang saham.

Saham Tesla, yang mengalami penurunan 8% awal minggu ini, agak stabil menjelang pembukaan pasaran pada hari Rabu.