Wall Street Mencatat Kenaikan Moderat, Membina Momentum Positif Mei

US labor market

(SeaPRwire) –   Saham membuat keuntungan yang sederhana pada pagi Selasa, mendekatkan pasaran lebih dekat dengan rekod tertinggi yang ditetapkan pada akhir Mac.

Indeks S&P 500 naik sedikit 0.1%, hampir 0.5% dari rekod terakhirnya pada akhir Mac. Dow Jones Industrial Average naik 83 mata, atau 0.2%, ke 39,515 pada pukul 10:09 pagi Waktu Timur, manakala indeks komposit Nasdaq juga naik 0.2%.

Beberapa saham “meme”, termasuk GameStop dan AMC Entertainment, meningkat sekali lagi, mengingatkan semula kegemparan sosial media sekitar tiga tahun lalu.

Satu kemaskini inflasi mendedahkan harga tinggi yang berterusan pada peringkat borong, menunjukkan bahawa banyak perubahan harga masih belum disampaikan kepada pengguna. Indeks harga pengeluar April terkini menunjukkan kenaikan tajam dalam inflasi, walaupun dengan penyemakan lebih rendah untuk bacaan Mac. Laporan ini adalah laporan inflasi utama pertama daripada dua laporan inflasi utama minggu ini yang diperhatikan dengan teliti oleh Wall Street.

Imbangan bon sedikit menurun, dengan hasil bon 10 tahun merosot ke 4.46% daripada 4.49% pada lewat Isnin.

Pasaran menghadapi ujian penting pada Rabu dengan Amerika Syarikat mengeluarkan kemaskini bulanan mengenai harga pengguna. Wall Street berharap penurunan dalam inflasi, yang mungkin akan menggalakkan Bank Persekutuan mempertimbangkan pengurangan kadar faedah. Pelabur telah mengurangkan jangkaan mereka terhadap kadar dan kerapan pengurangan kadar faedah tahun ini, memandangkan kadar inflasi kekal agak stabil dan ekonomi menunjukkan daya tahan.

Pendapatan telah menjadi titik terang, menyokong keuntungan dalam indeks-indeks utama pada Mei selepas April yang sukar. Kebanyakan syarikat dalam S&P 500 telah melaporkan keputusan terbaru mereka, menunjukkan peningkatan purata 5% dalam pendapatan.

Saham kebanyakannya lebih tinggi di Eropah dan Asia, walaupun pasaran China merosot berikutan rancangan Amerika Syarikat untuk meningkatkan tarif import dari China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.