Agensi PBB dituduh menjadi sebahagian daripada Hamas selepas Israel menyerang ibu pejabat pengganas

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Pasukan Pertahanan Israel dan agensi keselamatan domestiknya Shin Bet mengumumkan bahawa serangan tentera pada Ahad lalu menyasarkan pusat pemerintahan Hamas yang terletak di kompleks UNRWA di Jalur Gaza.

Menurut kenyataan IDF, “Serangan itu dirancang dengan teliti dan dilaksanakan menggunakan munisi tepat untuk meminimumkan kerosakan kepada orang awam yang tidak terlibat.”

Kenyataan itu berkata, “Pusat kawalan dan operasi hadapan itu digunakan sebagai tapak persediaan untuk beberapa serangan ke atas pasukan IDF yang terletak di koridor tengah Gaza dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Selain itu, pangkalan operasi hadapan itu digunakan untuk menjalankan serangan terhadap usaha kemanusiaan, yang bertujuan untuk meningkatkan pengedaran bantuan kemanusiaan kepada rakyat awam Gaza.”

Kenyataan IDF menambah, “Hamas menyelia bekalan senjata kepada puluhan pengganas Hamas dari dalam pusat kawalan dan kawalan, termasuk mereka yang terletak dan beroperasi di dalam terowong pengganas bawah tanah. Hamas secara sengaja meletakkan kedudukan pusat kawalan dan kawalan itu berhampiran dengan lokasi UNRWA aktif, membahayakan rakyat awam Gaza yang berlindung di sana. Akibat serangan itu, pusat kawalan dan kawalan Hamas yang terletak di kompleks UNRWA tidak lagi beroperasi.”

Ketika diminta mengenai serangan IDF ke atas kemudahan UNRWA dan dakwaan bahawa kemudahan PBB itu adalah pusat pemerintahan pengganas Hamas, jurucakap UNRWA, Juliette Touma, memberitahu Digital, Untuk insiden khusus ini kami tidak mempunyai maklumat lanjut. Untuk semua pelanggaran kekebalan premis Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kami menyeru supaya dilakukan siasatan.”

Kenyataan bersama IDF dan Shin Bet berkata, “Pertubuhan pengganas Hamas secara sistematik mengeksploitasi penduduk awam dan institusi sebagai perisai manusia untuk aktiviti keganasan mereka terhadap Negara Israel.”

Ketika ditanya jika Hamas membahayakan pekerja UNRWA dan orang Palestin dengan menggunakan sekolah UNRWA dan bangunan lain untuk menyimpan senjata dan meletakkan pengganas, Touma memberitahu Digital, “Anda lihat, kami tidak tahu jika dakwaan di atas itu benar.”

David Bedein, pakar Israel mengenai UNRWA, memberitahu Digital bahawa “tujuh bulan kebelakangan ini, kemudahan UNRWA di Judea dan Samaria (Tebing Barat), di Jerusalem dan di Gaza, telah ditunjukkan mengandungi senjata, peluru dan roket. Apa yang kami ketahui selama lebih 37 tahun ialah UNRWA adalah Hamas dan Hamas adalah UNRWA.”

Bedein adalah pengarah Pusat Kajian Dasar Timur Dekat dan telah menerbitkan laporan berbilang mengenai kurikulum UNRWA yang mendokumenkan pengajaran pro-keganasan dan pro-antisemitik.

Bedein menambah, “Memandangkan IDF menemui banyak senjata di 40 buah sekolah dan hospital dalam masa enam bulan kebelakangan ini, bagaimana UNRWA menjelaskan jumlah senjata besar yang dijumpai di sekolah-sekolah UNRWA dan kemudahan perubatan di Gaza dan Jenin di Tebing Barat?”

Ketika Digital menghantar soalan Bedein kepada Touma dari UNRWA, beliau menulis, “Kami menyeru pertanggungjawaban dan siasatan ke atas SEMUA pelanggaran oleh SEMUA pihak kepada konflik terhadap pelanggaran undang-undang antarabangsa dan kegagalan perlindungan ke atas premis dan kakitangan PBB di Gaza.”

Pada hujung minggu, Philippe Lazzarini, komisioner yang bertanggungjawab ke atas UNRWA, menulis di X untuk meluahkan rasa tidak puas hati, “Pihak berkuasa Israel terus menafikan akses kemanusiaan kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Baru-baru ini, mereka telah menafikan – untuk kali kedua – kemasukanku ke Gaza di mana saya merancang untuk bersama pasukan kami di @UNRWA termasuk mereka yang berada di barisan hadapan. Tempoh baru-baru ini mencatat peningkatan dalam penafian akses kemanusiaan & serangan ke atas pekerja kemanusiaan dan konvoi.”

Digital menghantar soal selidik akhbar kepada Kementerian Luar Negeri Israel mengenai aduan Lazzarini di X. Touma, jurucakap UNRWA, berkata, “Saya tidak pasti jika kerajaan Israel membalas” kepada pos X Lazzarini.

Pada Januari, Menteri Luar Negeri Israel Israel menuduh agensinya kerana menyertai pembunuhan beramai-ramai hampir 1,200 orang di selatan Israel pada 7 Oktober. Hamas membunuh lebih 30 warga Amerika semasa serangan itu.

Katz berkata Israel tidak akan lagi bertemu dengan ketua UNRWA, Lazzarini. “Saya baru sahaja membatalkan mesyuarat ketua UNRWA, Lazzarini, dengan pegawai-pegawai dari Kementerian Luar Negeri Israel pada hari Rabu,” tulis Katz sambil menambah. “Pekerja UNRWA menyertai pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober.”

Israel dijadual melancarkan serangan ke dalam kubu Hamas terakhir yang besar di bandar Rafah, di mana pemimpin pengganas Hamas Yahya Sinwar dilaporkan menggunakan orang awam sebagai perisai manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.