Api bangunan yang membunuh 76 di Afrika Selatan disebabkan oleh kelalaian bangunan, laporan mengatakan

(SeaPRwire) –   Satu laporan mengenai kebakaran yang mengorbankan 76 orang di Afrika Selatan tahun lalu telah menyimpulkan bahawa pihak berkuasa bandar harus dianggap bertanggungjawab kerana mereka sedar akan isu-isu keselamatan yang serius di blok rumah run-down itu sekurang-kurangnya empat tahun sebelum kebakaran berlaku.

Kebakaran pada waktu malam di bangunan lima tingkat di pusat bandar Johannesburg pada 31 Ogos adalah salah satu bencana terburuk. Sekurang-kurangnya 12 kanak-kanak tergolong dalam jumlah mangsa yang mati dan 86 orang lagi cedera, dengan sesetengah terpaksa melompat keluar tingkap untuk meloloskan diri dari api.

Orang lain mengatakan mereka telah melemparkan kanak-kanak kecil keluar tingkap dengan harapan mereka akan ditangkap oleh orang di bawah. Ramai mangsa telah dibakar hingga tidak dapat dikenali kerana terperangkap di dalam bangunan yang terlalu sesak dan mengambil masa berminggu-minggu bagi pihak berkuasa untuk mengenal pasti mayat dengan menggunakan ujian DNA.

Hakim bersara Sisi Khampepe telah diberi amanah untuk mengetuai siasatan, yang bermula pada bulan Oktober. Beliau menyampaikan bahagian pertama laporannya pada Ahad dan menyimpulkan bahawa Dewan Bandaraya Johannesburg, yang memiliki bangunan itu, telah memperlihatkan “ketidakpedulian sepenuhnya” terhadap “keadaannya yang mengerikan.”

Berikutan kebakaran itu, beratus-ratus orang didapati hidup secara haram di dalam bangunan itu, sesetengah daripada mereka mendirikan pondok di koridor, bilik air dan tempat letak kereta bawah tanah yang sepatutnya itu. Perkhidmatan kecemasan menyatakan bahawa alat pemadam api telah diambil dari dinding dan laluan kebakaran utama didapati telah dikunci pada malam kebakaran berlaku.

Dalam bangunan itu penuh dengan sampah dan gabungan itu dengan pondok kayu sementara menjadikan kebakaran itu sangat membunuh, menurut laporan Khampepe.

Tetapi pegawai-pegawai bandaraya, pegawai-pegawai imigresen kebangsaan dan polis telah menyerbu bangunan itu pada tahun 2019, dan “mendapati keadaan yang membimbangkan di dalam bangunan yang menyumbang kepada kemusnahan kebakaran itu,” kata Khampepe kepada wartawan selepas menyampaikan laporannya.

Beliau mengesyorkan tindakan disiplin diambil terhadap ketua eksekutif Syarikat Hartanah Johannesburg, yang mengawasi bangunan-bangunan bandaraya. Beliau juga menyatakan bahawa bangunan itu harus dirobohkan dan plak peringatan didirikan untuk memperingati puluhan mangsa.

Tragedi itu mendedahkan tahap kemerosotan di sebahagian kawasan bandaraya terbesar dan pusat ekonomi Afrika Selatan, di mana banyak bangunan telah “diculik” oleh pemilik haram, yang menyewakan ruang kepada orang yang sangat memerlukan tempat untuk tinggal. Bangunan-bangunan itu sering sesak dan langkah berjaga-jaga keselamatan tidak diendahkan.

Terdapat perkembangan mengejutkan di siasatan pada bulan Januari apabila seorang lelaki yang sepatutnya memberi keterangan sebagai penduduk bangunan itu mengatakan bahawa beliau telah mencetuskan kebakaran untuk membakar mayat seorang lelaki yang dibunuh atas arahan seorang pengedar dadah.

Lelaki yang membuat pengakuan mengejutkan itu telah ditahan dan didakwa dengan 76 kes pembunuhan dan pembakaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.