Brazil menghadapi tentangan penduduk asli atas rencana pengeboran minyak di hutan hujan Amazon

(SeaPRwire) –   Syarikat minyak negara Brazil Petrobras menghadapi tentangan yang semakin meningkat daripada kumpulan Orang Asli dan agensi kerajaan terhadap projek eksplorasi utamanya, yang akan membuka bahagian paling menjanjikan dari Amazon kepada pengeboran minyak.

Agensi persekitaran Ibama menolak permohonan lesen eksplorasi pengeboran luar pesisir Petrobras di kawasan Foz do Amazonas tahun lalu, dengan menyatakan impak yang mungkin terhadap kumpulan Orang Asli dan biome pantai yang sensitif. Tetapi rayuan Petrobras kepada Ibama untuk membatalkan keputusannya telah mendapat sokongan politik yang kuat.

Presiden Luiz Inacio Lula da Silva berkata pada bulan September bahawa Brazil seharusnya dapat “menyelidik” potensi sumber-sumber kawasan itu, memandangkan kepentingan negara. Menteri Tenaga Alexandre Silveira minggu lalu memberitahu wartawan bahawa ia adalah “hak Brazil untuk mengetahui potensi” medan-medan luar pesisir itu.

Ini telah memperkuat retorik optimis dari Petrobras tentang peluangnya mendapatkan lesen pengeboran di blok-blok di lepas pantai negeri Amapa.

“Bersiap-siap Amapa, kerana kami akan tiba,” Ketua Eksekutif Petrobras Jean Paul Prates memberitahu ahli-ahli politik tempatan dan eksekutif minyak di satu acara bulan lalu mempromosikan eksplorasi luar pesisir sepanjang pantai utara di kawasan yang dikenali sebagai Equatorial Margin. Beliau menamakannya “mungkin perbatasan terakhir zaman minyak untuk Brazil.”

Beliau telah menyatakan bahawa dia mengharapkan untuk memulakan pengeboran dalam separuh kedua tahun ini atau lebih awal di bahagian paling menjanjikan dari Equatorial Margin, dinamakan lembangan Foz do Amazonas, untuk mulut Sungai Amazon beberapa ratus kilometer jauhnya. Foz de Amazonas berkongsi geologi dengan pantai negara berjiran Guyana, di mana Exxon sedang membangunkan medan-medan besar.

Ketua Ibama Rodrigo Agostinho berkata pada bulan November bahawa keputusan akan dibuat pada awal 2024, walaupun pertikaian buruh di agensi itu sejak itu melambatkan proses pelesenan alam sekitar.

Lawatan ke empat kampung Orang Asli, temu bual dengan lebih daripada dua belas pemimpin tempatan, dan dokumen yang sebelumnya tidak dilaporkan menunjukkan tentangan yang teratur meningkat terhadap usaha Petrobras untuk membatalkan penangguhan pengeboran eksplorasi.

Petrobras telah menarik perhatian kerajaan yang lebih mendalam. Agensi hal ehwal Orang Asli Funai meminta para pengawal peraturan Ibama pada bulan Disember untuk menjalankan beberapa kajian lanjut untuk menilai impak, menurut memo kerajaan 11 Disember dari Funai kepada Ibama yang diperoleh melalui permintaan maklumat kebebasan. Kajian yang dicadangkan perlu dilakukan sebelum Ibama boleh memutuskan sama ada untuk menerima rayuan Petrobras.

Pada bulan Julai 2023, Majlis Ketua-ketua Orang Asli Rakyat Oiapoque (CCPIO), kumpulan payung mewakili lebih daripada 60 kampung Orang Asli di kawasan itu, meminta peguam awam campur tangan, mengutuk pelanggaran hak mereka yang dakwa.

Peguam awam Brazil mempunyai mandat untuk melindungi orang asli, sering mengambil pihak mereka dalam pertikaian dengan syarikat atau kerajaan persekutuan dan negeri. Pada bulan September 2023 mereka mengesyorkan bahawa Ibama tidak mengeluarkan lesen sebelum perundingan formal dengan masyarakat tempatan. Rekod daripada siasatan awal peguam awam, dilihat oleh Reuters, menunjukkan bahawa pada bulan Disember 2023, CCPIO meminta mereka menjadi pengantara perundingan rasmi 13 bulan dengan Petrobras mengenai pandangan Orang Asli tentang projek itu.

Proses perundingan, bersama-sama dengan kajian yang dicadangkan oleh Funai, akan mendorong keputusan sehingga 2025 apabila Brazil akan menjadi tuan rumah puncak perubahan iklim COP30 di bandar Amazon Belem, yang mungkin akan membuatnya lebih sukar untuk meluluskan pengeboran, menurut seorang yang rapat dengan CCPIO memberitahu Reuters.

Nota dari mesyuarat Jun 2023 antara Petrobras, pemimpin CCPIO dan peguam awam menunjukkan syarikat itu menawarkan untuk berunding dengan masyarakat tempatan tentang pengeluaran minyak komersial kemungkinan di kawasan itu, jika Ibama meminta, tetapi tidak berkomitmen untuk perundingan sebelum pengeboran sumur eksplorasi.

Apabila diminta tentang permintaan pemimpin Orang Asli untuk perundingan segera, Petrobras memberitahu Reuters dalam kenyataan bahawa masa untuk permintaan sedemikian telah berlalu.

“Penentuan sama ada perlu berunding dengan orang asli dan / atau masyarakat tradisional berlaku pada peringkat awal proses…,” kata Petrobras.

Ibama belum menjawab cadangan lewat tahun lalu oleh agensi hal ehwal Orang Asli Funai untuk penilaian lanjut kesan rancangan eksplorasi Petrobras, menurut dokumen Funai 3 April dilihat oleh Reuters.

Kedua-dua agensi tidak menjawab permintaan untuk komen oleh Reuters. CCPIO dan peguam awam berkata perundingan perlu dilakukan sebelum Ibama mengeluarkan lesen pengeboran.

Ketegangan pengeboran telah mencipta garis patah dalam kerajaan Lula, yang menimbang janji untuk melindungi Amazon dan rakyat Orang Aslinya dengan kepentingan Petrobras dan sekutu politik yang akan memperoleh manfaat dari kawasan pengeluaran minyak baru.

Silveira, menteri tenaga, berkata bahawa satu blok Foz de Amazonas tunggal di lepas pantai negeri Amapa sahaja boleh menghasilkan lebih daripada 5.6 bilion tong minyak, yang akan menjadi penemuan terbesar syarikat itu dalam satu dekad.

Dalam rayuannya kepada Ibama, syarikat itu berkata bahawa eksplorasi tidak akan memberi kesan negatif kepada masyarakat tempatan.

“Kami mengesahkan pemahaman bahawa tidak ada kesan langsung aktiviti sementara mengebor sumur 175 km dari pantai terhadap masyarakat Orang Asli,” kata Petrobras.

Orang tempatan dan beberapa ahli alam sekitar memberi amaran bahawa pengeboran boleh mengancam mangrove pantai dan rawa-rawa besar yang kaya dengan ikan dan kehidupan tumbuhan, sementara mengganggu kehidupan 8,000 Orang Asli di Oiapoque, di pantai utara jauh Brazil.

CCPIO, pihak berkuasa tertinggi Orang Asli di Oiapoque, terdiri daripada lebih daripada 60 ketua, atau ketua, mewakili lebih daripada 8,000 orang. Mereka tidak menentang pencarian minyak secara prinsipnya, tetapi mengambil apa yang mereka katakan hak untuk perundingan awal oleh Petrobras, dengan penyeliaan dari pejabat peguam awam persekutuan dan Funai.

Rancangan untuk mengebor sudah mengubah Oiapoque. Gelombang pekerja pendatang tiba mencari pekerjaan dalam industri minyak yang belum wujud, ahli perundangan negeri Inacio Monteiro berkata.

Monteiro berkata beliau bertemu sering dengan pengundi Orang Asli, bercakap dengan mereka tentang manfaat yang boleh dibawa oleh Petrobras ke Oiapoque, termasuk pekerjaan, hasil cukai dan program-program sosial.

Namun CCPIO dan sekutunya menjadi semakin vokal dengan penentangan mereka ketika Petrobras memperoleh sokongan untuk rayuannya, termasuk di persidangan iklim COP28 pada bulan Disember, di mana Luene Karipuna memberitahu panel bahawa Petrobras dan ahli politik tempatan telah cuba menyekat rakyatnya.

“Strateginya, perundingan awal ini adalah jaring keselamatan kami yang tunggal,” kata Karipuna, berusia 25 tahun, yang sedang belajar menjadi guru, berhampiran rumahnya di kampung Santa Izabel, di mana rawa-rawa penuh air laut pada masa tertentu setiap tahun.

Apabila sungai surut, pasang surut membawa ikan laut yang dimakan penduduk, tetapi beberapa yang ditemubual oleh Reuters takut ia boleh dengan mudah membawa tumpahan minyak.

Pemimpin Orang Asli berkata tekanan penuh dari ahli politik tempatan menyokong Petrobras telah dipamerkan pada perbicaraan awam awal Mei 2023 yang dipanggil Monteiro, ahli perundangan negeri, hanya beberapa hari selepas lesen Petrobras ditolak.

Kuasa politik utama Amapa, termasuk sekutu kunci Lula, bersatu dalam masa beberapa hari di dewan bandar Oiapoque untuk perbicaraan awam mempromosikan rancangan Petrobras untuk mengebor.

Di acara itu, seorang lelaki berbaju polo putih dan mahkota berbulu, Ramon Karipuna memberitahu orang ramai bahawa orang asli menyokong pengeboran, menurut minit mesyuarat yang dilihat oleh Reuters.

Karipuna mengatakan beliau bercakap bagi penyelaras Majlis Ketua-ketua CCPIO, yang tidak hadir kerana “masalah kesihatan.”

Petrobras kemudian menyebut sokongan Karipuna dalam rayuannya terhadap lesen pengeboran yang ditolak dan menggambarkannya sebagai “wakil CCPIO.”.

Walau bagaimanapun, penyelaras CCPIO Cacique Edmilson Oliveira memberitahu Reuters beliau tidak sakit pada hari itu. CCPIO telah enggan mengambil bahagian dalam acara yang dipanggil tergesa-gesa itu, menurut surat 18 Mei yang dihantar bertindak balas jemputan Monteiro ke perbicaraan awam dan dilihat oleh Reuters.

“Ini sangat membimbangkan. Itulah sebabnya kami berkata kami sudah merasa terancam,” kata Oliveira, menuduh Petrobras memutarbalikkan pandangan pemimpin Orang Asli. “Kami tidak pernah duduk bersama dan mencapai persetujuan untuk kelulusan.”

Dalam temu bual telefon, Karipuna mengesahkan beliau bekerja di dewan bandar dan bahawa beliau bukan ahli CCPIO – walaupun Petrobras menggunakan kata-katanya sebagai hujah utama kepada Ibama bahawa wakil Orang Asli menyokong pengeboran. Beliau juga menarik diri dari komen-komen menyokong pengeboran.

“Sehingga hari ini ramai orang masih mempunyai keraguan tentang perniagaan Petrobras ini,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Apabila diminta tentang salah gambaran Petrobras tentang Karipuna, Petrobras menyebut minit mesyuarat M