China dan Iran guna ‘taktik’ canggih untuk menargetkan pembangkang politik di tanah Amerika Syarikat, kata FBI

(SeaPRwire) –   Selepas seorang peserta dalam protes bersejarah Dataran Tiananmen memasuki perlumbaan kongres 2022 di , seorang ejen risikan Cina tidak membuang masa untuk merekrut seorang penyiasat persendirian untuk memburu sebarang kekasih atau masalah cukai yang boleh menggagalkan tawaran calon itu, pendakwa berkata.

“Pada akhirnya,” ejen itu memberitahu kenalan dengan menakutkan, “keganasan akan baik juga.”

Sebagai seorang wartawan dan aktivis Iran yang tinggal buangan di Amerika Syarikat mengkritik pelanggaran hak asasi manusia Iran, Tehran juga mendengar. Ahli-ahli kumpulan jenayah terancang Eropah Timur meninjau rumah Brooklyn dan merancang untuk membunuhnya dalam skim pembunuhan upah yang diarahkan dari Iran, menurut Jabatan Kehakiman, yang menggagalkan rancangan itu dan membawa tuduhan jenayah.

Episod itu mencerminkan langkah-langkah ekstrem yang diambil oleh negara-negara dan Iran untuk menakut-nakut, mengganggu dan kadang-kadang merancang serangan terhadap lawan politik dan aktivis yang tinggal di AS. Ia menunjukkan akibat menakutkan yang ketegangan geopolitik boleh berikan kepada warganegara biasa kerana kerajaan yang secara sejarah tidak bertoleransi terhadap bantahan di dalam sempadan mereka sendiri semakin mengawasi mereka yang bercakap lantang beribu-ribu batu jauhnya.

“Kami tidak hidup dalam ketakutan, kami tidak hidup dalam paranoia, tetapi realitinya sangat jelas – bahawa Republik Islam mahu kami mati, dan kami perlu melihat ke belakang setiap hari,” wartawan Iran, Masih Alinejad, berkata dalam temubual.

Isu itu telah menarik perhatian Jabatan Kehakiman, yang telah membina kes terhadap puluhan suspek. Pegawai kanan FBI mengatakan taktik itu semakin canggih, dengan negara-negara lebih bersedia melintasi “garis merah serius” dari gangguan ke keganasan kerana mereka mahu memproyeksikan kuasa di luar negara.

“Ini adalah keutamaan besar bagi kami,” kata Penolong Peguam Negara Matthew Olsen, pegawai keselamatan negara tertinggi Jabatan Kehakiman.

Trend itu semakin membimbangkan kerana hubungan yang semakin merosot dengan Iran dan ketegangan dengan China atas segala sesuatu dari perdagangan dan pencurian harta intelek hingga campur tangan pilihan raya.

Penjenayah utama, pegawai dan penyokong berkata, telah menjadi China. Kedutaan China di Washington membantah bahawa negara itu terlibat dalam amalan itu dan berkata dalam kenyataan bahawa kerajaan “senantiasa mematuhi undang-undang antarabangsa.”

“Kami menolak tegas ‘bidang kuasa jangka panjang,'” kenyataan itu berkata.

Tetapi pegawai AS mengatakan China telah mewujudkan program untuk melakukan tindakan itu secara tepat, melancarkan “Operasi Burung Hutan” untuk mengesan warga China yang berhijrah yang dikehendaki oleh Beijing, dengan tujuan memaksa mereka kembali untuk menghadapi tuduhan, dengan matlamat mengugut mereka kembali ke daratan.

Seorang bekas pegawai kerajaan bandar di China yang tinggal di New Jersey mendapati nota dalam aksara Cina dilekatkan di pintu hadapannya yang menyatakan: “Jika anda bersedia kembali ke daratan dan menghabiskan 10 tahun dalam penjara, isteri dan anak-anak anda akan selamat. Itu akhir perkara ini!” menurut kes 2020 Jabatan Kehakiman yang menuduh kumpulan ejen Cina dan penyiasat persendirian Amerika.

Walaupun kebanyakan defendan yang didakwa dalam rancangan penindasan lintas negara berpangkalan di negara asal mereka, membuat penangkapan dan pendakwaan jarang, kes khusus itu membawa kepada pengakuan bersalah penyiasat persendirian dan dua warganegara Cina di AS.

Bob Fu, seorang pastor Kristian Cina Amerika yang organisasi, ChinaAid, menyokong kebebasan beragama di China, berkata beliau telah menghadapi pelbagai kempen gangguan selama bertahun-tahun. Kumpulan besar perdemo telah berkumpul selama berhari-hari pada satu masa di luar rumahnya di Texas Barat yang dipercayainya boleh dikaitkan dengan kerajaan China.

Tempahan hotel palsu telah dibuat atas namanya, bersama-sama ancaman bom palsu kepada polis menyatakan bahawa beliau merancang meletupkan bahan letupan. Risalah menggambarkannya sebagai syaitan telah diedarkan kepada jiran-jiran. Beliau berkata beliau telah belajar mengambil langkah berjaga-jaga apabila beliau bepergian.

“Saya tidak benar-benar merasa selamat,” kata Fu kepada AP.

Wu Jianmin, bekas pemimpin pelajar dalam pergerakan pro-demokrasi 1989 di China, menjadi sasaran pada tahun 2020 oleh kumpulan perdemo di luar rumahnya di Irvine, California.

“Mereka menjerit slogan di luar rumah saya dan membuat penghinaan lisan,” katanya. “Mereka berarak di kawasan itu, mengedar pelbagai gambar dan risalah, dan meletakkannya dalam peti surat jiran-jiran.”

Tahun lepas, Jabatan Kehakiman menuduh kira-kira tiga puluh pegawai polis kebangsaan China dengan menggunakan media sosial untuk menyasarkan penentang di dalam AS dan menangkap dua lelaki yang didakwa telah membantu menubuhkan pos polis rahsia China di kawasan Chinatown Manhattan.

Tahun sebelumnya, pendakwa persekutuan mendedahkan siri rancangan pelbagai untuk menyekat penentang.

Selain calon kongres tidak dikenali itu yang mengenai China mahu mencari kotoran, mangsa gangguan lain dalam kes itu termasuk penglibatan skating Amerika Alysa Liu dan bapanya, Arthur, seorang pelarian politik yang pendakwa berkata telah dipantau oleh lelaki yang berpura-pura sebagai ahli jawatankuasa Olimpik dan meminta maklumat pasport mereka.

“Kita tidak seharusnya berada di bawah ilusi bahawa ini adalah pelaku yang tidak bertanggungjawab atau orang yang tidak berkaitan dengan kerajaan China,” kata Ahli Kongres Raja Krishnamoorthi, seorang Demokrat Illinois dan ahli jawatankuasa khas Dewan tentang China, mengenai ejen Cina yang telah didakwa.

Alinejad, wartawan Iran, telah menjadi sasaran bahkan sebelum tahun lepas mendedahkan rancangan terhadapnya yang melibatkan proksi jenayah terancang. Pendakwa pada tahun 2021 menuduh kumpulan Irani didakwa bekerja atas arahan perkhidmatan perisikan negara itu merancang untuk menculiknya.

Dia kekal aktif sebagai wartawan dan aktivis dan mengatakan dia berazam untuk terus bercakap. Tetapi butiran jenayah itu teruk terukir dalam fikirannya, dengan kes jenayah itu membongkar ketegasan ancaman.

FBI menggagalkan rancangan itu tetapi juga menggalakkan beliau berpindah, yang telah dilakukannya. Tetapi itu juga bermakna berkata selamat tinggal kepada taman beliau, yang telah membawanya kegembiraan apabila memberikan sayur-sayuran dari rumah seperti timun dan sayuran lain kepada jiran-jiran.

“Mereka tidak membunuh saya secara fizikal, tetapi mereka membunuh hubungan saya dengan taman saya, dengan jiran-jiran saya,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.