Australia menuduh China tingkah laku berisiko selepas pejuang jet menjatuhkan cahaya kilat di hadapan helikopter

(SeaPRwire) –   Australia telah membantah kepada Beijing bahawa sebuah pesawat pejuang Cina membahayakan sebuah helikopter tentera laut Australia dengan kelopak api di hadapan helikopter itu di perairan antarabangsa, pegawai-pegawai berkata Isnin.

Insiden itu berlaku pada Sabtu ketika kapal perang Australia HMAS Hobart menguatkuasakan sanksi terhadap Korea Utara di perairan antarabangsa di Laut Kuning, Jabatan Pertahanan berkata dalam kenyataan.

Sebuah pesawat pejuang Chengdu J-10 Cina melepaskan kelopak api di laluan penerbangan sebuah helikopter tentera laut Australia Seahawk yang dikerahkan dari Hobart 986 kaki di hadapan helikopter itu dan 197 kaki di atasnya, Menteri Pertahanan Richard Marles berkata.

“Ini adalah insiden yang tidak selamat dan tidak profesional,” kata Marles kepada stesen TV Nine.

“Kami tidak akan terhalang daripada terlibat dalam aktiviti yang sah dan aktiviti yang ada untuk menguatkuasakan sanksi PBB terhadap Korea Utara,” tambah Marles.

Tiada kecederaan atau kerosakan, kata Jabatan Pertahanan, tambah menyatakan kebimbangan kepada kerajaan Cina. Tiada maklumbalas segera dari Beijing pada Isnin.

Ini adalah pertembungan paling serius antara pasukan kedua-dua negara sejak Australia menuduh kapal peronda Cina CNS Ningbo mencederakan penyelam tentera laut Australia dengan gelombang bunyi di perairan Jepun pada November tahun lepas. Australia berkata Cina tidak mempedulikan amaran keselamatan untuk menjauhkan diri dari fregat Australia HMAS Toowoomba.

Cina mengekalkan bahawa pertembungan itu berlaku di luar perairan wilayah Jepun dan kapal perang Cina tidak menyebabkan sebarang kerosakan.

merancang untuk melawat Australia tahun ini buat kali pertama dalam sepuluh tahun kerana hubungan bilateral telah membaik dalam beberapa tahun kebelakangan ini daripada paras terendah tanpa sebelumnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.