Colombia memotong hubungan diplomatik dengan Israel, tetapi tentera berterima kasih kepada teknologi Israel

(SeaPRwire) –   Colombia telah menjadi negara Amerika Latin terbaru yang mengumumkan bahawa ia akan memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel atas operasi tentera Israel di Gaza, tetapi akibatnya bagi negara Amerika Selatan itu mungkin lebih luas daripada negara-negara lain kerana perjanjian keselamatan jangka panjang antara kedua-dua negara.

Presiden Colombia Gustavo Petro pada Rabu menggambarkan tindakan Israel di Gaza sebagai “genosid”, dan mengumumkan kerajaannya akan berkuat kuasa pada Khamis. Tetapi beliau tidak menangani bagaimana keputusannya itu boleh memberi kesan kepada tentera Colombia, yang menggunakan pesawat pejuang dan mesingan yang dibina oleh Israel untuk memerangi kartel dadah dan kumpulan pemberontak, dan perjanjian perdagangan bebas antara kedua-dua negara yang berkuat kuasa pada tahun 2020.

Juga di rantau ini, Bolivia dan Belize telah memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel atas peperangan Israel-Hamas.

Berikut adalah pandangan mengenai hubungan rapat Colombia dengan Israel dan akibatnya:

Colombia dan Israel telah menandatangani puluhan perjanjian mengenai pelbagai isu, termasuk pendidikan dan perdagangan, sejak mereka menubuhkan hubungan diplomatik pada tahun 1957. Tetapi tiada yang menghubungkan mereka lebih rapat daripada kontrak tentera.

Pesawat pejuang Colombia semuanya dibina oleh Israel. Lebih daripada 20 pesawat pejuang Kfir dibina oleh Israel digunakan oleh tentera udara mereka dalam serangan berbilang terhadap kem gerila jauh yang melemahkan Tentera Bersenjata Revolusi Colombia. Serangan itu membantu mendorong kumpulan pemberontak ke dalam rundingan damai yang menyebabkan penyerahan senjata mereka pada tahun 2016.

Tetapi armada itu, dibeli pada akhir 1980-an, semakin tua dan memerlukan penyelenggaraan, yang hanya boleh dilaksanakan oleh syarikat Israel. Pengeluar di Perancis, Sweden dan Amerika Syarikat telah mendekati kerajaan Colombia dengan pilihan pengganti, tetapi keutamaan perbelanjaan pentadbiran Petro adalah di tempat lain.

Tentera Colombia juga menggunakan senapang Galil, yang direka di Israel dan untuk mana Colombia memperoleh hak untuk mengeluarkan dan menjual. Israel juga membantu negara Amerika Selatan itu dengan keperluan keselamatan siber mereka.

Masih belum jelas.

Kementerian Luar Negeri Colombia menyatakan pada Khamis dalam kenyataan bahawa “semua komunikasi berkaitan dengan pengumuman ini akan dibuat melalui saluran rasmi yang telah ditetapkan dan tidak akan menjadi umum.” Kementerian itu tidak segera menjawab permintaan komen dari Associated Press, manakala Kedutaan Israel di Bogota enggan menangani isu itu.

Walau bagaimanapun, sehari sebelum Petro mengumumkan keputusannya, Menteri Pertahanan Colombia Iván Velásquez memberitahu ahli parlimen bahawa tiada kontrak baru akan ditandatangani dengan Israel, walaupun yang sedia ada akan dipenuhi, termasuk yang untuk penyelenggaraan pesawat pejuang Kfir dan satu untuk sistem peluru berpandu.

Velásquez berkata kerajaan telah menubuhkan jawatankuasa “peralihan” yang akan cuba “mempelbagaikan” pembekal untuk mengelak bergantung kepada Israel. Beliau menambah salah satu kemungkinan yang sedang dipertimbangkan ialah pembangunan senapang oleh industri tentera Colombia untuk menggantikan Galil.

Kerjasama keselamatan telah menjadi pusat ketegangan antara kedua-dua negara. Israel berkata pada Oktober bahawa ia akan menghentikan eksport keselamatan ke Colombia selepas Petro enggan mengecam serangan roket Hamas pada 7 Oktober yang memicu perang dan membandingkan tindakan Israel di Gaza dengan Nazi Jerman. Pada Februari, Petro mengumumkan penangguhan pembelian senjata dari Israel.

Bagi Jeneral bersara Guillermo León, bekas panglima tentera udara Colombia, keupayaan tentera negara itu akan terjejas jika pentadbiran Petro melanggar obligasi kontraknya atau jika ia mematuhi tetapi enggan menandatangani yang baru.

“Pada akhir tahun, penyelenggaraan dan bekalan ganti tamat, dan dari itu seterusnya, armada akan dengan cepat memasuki keadaan di mana kita tidak lagi mempunyai cara untuk mengekalkannya,” katanya kepada AP. “Tahun ini, tiga pesawat ditarik keluar dari perkhidmatan disebabkan pematuhan kitaran hayat berguna mereka.”

Perjanjian perdagangan bebas antara Colombia dan Israel berkuat kuasa pada Ogos 2020. Israel kini membeli 1% daripada jumlah eksport Colombia, termasuk arang batu, kopi dan bunga.

Menurut Kementerian Perdagangan Colombia, eksport ke Israel tahun lalu berjumlah $499 juta, yang mewakili penurunan 53% daripada 2022.

Import Colombia dari Israel termasuk peralatan elektrik, plastik dan baja.

Tiada kerajaan menjelaskan sama ada pertengkaran diplomatik itu akan memberi kesan perjanjian perdagangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.