Ekuador membela serbuan ke kedutaan Mexico di kes dibawa ke mahkamah PBB tertinggi

(SeaPRwire) –   Ecuador pada Rabu membela serbuan ke kedutaan Mexico di Quito bulan lalu, memberitahu hakim-hakim di Mahkamah Keadilan Antarabangsa bahawa ia bertindak untuk menangkap “penjenayah biasa” — timbalan presiden Ecuador yang dahulu — yang bersembunyi di dalam premis diplomatik itu.

Kenyataan oleh peguam untuk Ecuador merupakan sebahagian daripada perbicaraan dalam kes yang difailkan oleh Mexico di Mahkamah Keadilan Antarabangsa yang menuduh Quito melanggar jelas perjanjian antarabangsa dengan menyerbu kedutaan untuk menangkap bekas Timbalan Presiden Jorge Glas.

Serbuan 5 April, beberapa jam selepas Mexico memberi perlindungan kepada Glas, semakin meningkatkan ketegangan yang sedang membakar antara dua negara sejak bekas timbalan presiden itu, seorang penjenayah yang disabitkan dan melarikan diri, mencari perlindungan di kedutaan pada Disember.

Pemimpin di seluruh Amerika Latin mengutuk serbuan itu sebagai pelanggaran Konvensyen Vienna mengenai Hubungan Diplomatik.

“Mexico, selama berbulan-bulan menyalahgunakan premis diplomatiknya di Quito untuk melindungi penjenayah biasa” yang telah disabitkan dua kali atas rasuah dan kesalahan lain, ketua pasukan guaman Ecuador di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, Andres Teran Parral, memberitahu hakim pada Selasa.

Dalam kesnya yang difailkan 11 April, Mexico meminta mahkamah untuk memberikan pampasan dan menggantung Ecuador dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Ia juga meminta hakim mengambil “langkah-langkah sewajarnya dan segera untuk memberikan perlindungan dan keselamatan penuh kepada premis diplomatik” dan mencegah sebarang serbuan lanjut.

“Terdapat garis dalam undang-undang antarabangsa yang tidak seharusnya dilanggar. Sayangnya, Republik Ecuador telah melampauinya,” Alejandro Celorio Alcantara, penasihat undang-undang untuk Kementerian Luar Mexico, memberitahu mahkamah Selasa.

Tetapi Ecuador mendakwa Rabu bahawa ICJ tidak perlu bertindak sekarang kerana Quito sudah mematuhi langkah-langkah yang diminta Mexico.

“Perbicaraan ini tidak perlu dan tidak beralasan kerana Ecuador sudah memberi jaminan secara sukarela, sama ada kepada Mexico dan kepada mahkamah ini, bahawa ia akan menghormati dan melindungi premis Mexico” dan harta diplomatik lain, kata Teran Parral.

Peguam Ecuador yang lain, Sean Murphy, berkata Mexico tidak cuba rundingan untuk menyelesaikan pertikaian antara mereka — salah satu syarat untuk mahkamah memeterai perintah sementara.

“Dengan apa jua ukuran .. tidak ada usaha rundingan yang sebenar,” kata Murphy.

Hakim-hakim kemungkinan akan mengambil masa berminggu-minggu untuk mencapai keputusan mengenai permintaan Mexico untuk perintah awal.

Pada malam sebelum dua hari perbicaraan mahkamah minggu ini, Ecuador juga menfailkan kes menuduh Mexico menggunakan kedutaannya untuk “melindungi Encik Glas daripada pelaksanaan undang-undang jenayah Ecuador” dan mendakwa tindakan itu “merupakan antara lain, penyalahgunaan yang terang-terangan premis misi diplomatik.”

Ia meminta ICJ untuk mengeluarkan penghakiman bahawa tindakan Mexico melanggar beberapa konvensyen antarabangsa. Tiada tarikh ditetapkan segera untuk perbicaraan dalam kes yang difailkan oleh Ecuador.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.