Guerila Colombia melancarkan beberapa serangan terhadap tentera ketika gencatan senjata runtuh

(SeaPRwire) –   Kolombia mengalami siri serangan pada Khamis malam dan Jumaat pagi, menandakan serangan utama pertama terhadap tentera sejak kumpulan bersenjata yang berpunca daripada Angkatan Bersenjata Revolusioner Kolombia (FARC) yang kini tidak wujud mengumumkan ia meningkatkan operasinya awal minggu ini.

Serangan di barat daya negara yang dilanda perang itu menampilkan bahan letupan dan senjata api, dan seorang askar cedera, kata tentera.

Gencatan senjata antara kumpulan bersenjata yang dikenali sebagai pembangkang FARC dan pihak berkuasa baru-baru ini ditangguhkan selepas kerajaan Presiden Gustavo Petro berkata pembangkang FARC melanggar gencatan senjata dengan menyerang komuniti Orang Asli luar bandar di kawasan yang sama di mana serangan malam baru-baru ini berlaku.

Serangan itu menandakan satu kemunduran serius bagi Petro, pemimpin kiri dan bekas pemberontak, yang berjanji untuk menyatukan “keamanan penuh” di negara yang dilanda keganasan sebahagian besar sejarahnya.

Askar yang cedera berdiri menjaga ibu pejabat tentera di bandar Tumaco, hab logistik kumpulan bersenjata, di barat daya. Dia tercedera oleh serpihan grenad yang dilemparkan oleh lelaki di atas motosikal, insiden masih disiasat.

Beberapa minit sebelum itu, peranti letupan lain dilemparkan di depan kemudahan tentera di bandar Kolombia Cali, tidak menyebabkan kecederaan. Tentera berkata serangan itu dilakukan oleh pembangkang FARC.

“Taktik yang digunakan ialah: mereka akan menghampiri pemasangan tentera, mengaktifkan cas yang melancarkan bahan letupan di dalam,” kata Mejar Jeneral Erik Rodriguez Aparicio kepada wartawan Jumaat pagi.

Rodríguez Aparicio menambah serangan itu adalah “tindak balas kepada operasi berdaya kuat” tentera di rantau Valle del Cauca, Nariño dan Cauca terhadap dua faksi berbeza pembangkang FARC, dikenali sebagai Segunda Marquetalia dan Estado Mayor Central.

Serangan ketiga berlaku awal Jumaat di kawasan luar bandar Jamundí, bandar berjarak 15 batu dari Cali, apabila pejuang bersenjata menembak ke balai polis dari gunung.

Dalam kenyataan, polis berkata mereka meminta bantuan dari tentera tetapi diserang oleh pejuang mafia melemparkan silinder gas penuh bahan letupan dan serpihan.

Pembangkang FARC lahir selepas persetujuan damai sejarah 2016 antara gerila dan kerajaan mula pecah, dan banyak bekas pemberontak sekali lagi mengambil senjata terhadap kerajaan. Mereka menyertai senarai beracun kumpulan penjenayah dadah kecil yang berperang untuk wilayah, menyebabkan keganasan di Kolombia meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Petro telah cuba memperbaharui cara negara itu menangani keganasannya yang endemik, beralih daripada taktik tentera kepada menangani punca akar umbi seperti kemiskinan, dan merundingkan perjanjian damai dengan beberapa kumpulan bersenjata.

Tetapi setakat ini, keganasan tidak merosot, dan beberapa militia telah mengambil kesempatan daripada gencatan senjata untuk memperoleh wilayah dan meningkatkan operasi haram.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.