Hadiah loteri terkaya dunia ‘El Gordo’ membagikan hadiah senilai $2.8B

(SeaPRwire) –   Krismas telah datang awal untuk beratus-ratus pemegang tiket beruntung di Sepanyol kerana mereka akan berkongsi ganjaran permainan loteri terkaya dunia, bernilai $2.86 bilion.

Dikenali sebagai “El Gordo”, yang bermaksud “yang gemuk”, pemain yang beruntung dengan nombor 88008 masing-masing memenangi 400,000 euro ($440,000) dalam hadiah tertinggi.

Walaupun loteri lain di seluruh dunia mempunyai hadiah tertinggi individu yang lebih besar, loteri Krismas Sepanyol dianggap sebagai loteri terkaya di dunia untuk jumlah wang hadiah yang terlibat.

Orang di seluruh negara menyaksikan siaran TV, radio dan internet pada waktu pagi apabila nombor-nombor itu terjatuh keluar dari dua tong besar yang diacak.

Loteri yang sangat popular ini memulakan musim perayaan di Sepanyol dengan sambutan jalanan dan bar yang biasanya meletus sebaik sahaja nombor-nombor itu diundi. Pemenang membuka botol wain berbuih manakala orang menyanyi dan menari di jalanan.

Ia diadakan setiap tahun pada 22 Disember di Teatro Real opera house di Madrid dengan harga tiket kira-kira $22.

Ramai orang suka berkongsi tiket dalam apa yang dikenali sebagai “decimo” (sepuluh) menjelang Krismas. Ia merupakan tradisi utama di kalangan keluarga, kawan, rakan sekerja dan di bar serta kelab sukan dan sosial. Tiket boleh didapati mulai Julai, dan sesetengah pemain membeli tiket mereka di resor pantai atau bandar di mana .

Setiap pemenang hadiah tertinggi akan mendapat kira-kira 325,000 euro selepas cukai, atau kira-kira $360,000. Terdapat juga beberapa hadiah kecil yang diberikan kepada pemegang tiket lain.

Undian itu perlu dihentikan untuk beberapa minit pada dua kejadian disebabkan kegagalan dalam drum nombor, menurut Guardian. Pemegang mekanisme yang mengaktifkan keluaran bola telah longgar, jadi seorang operator perlu campur tangan, pemutus tangan.

menubuhkan loterinya sebagai amal pada tahun 1763 semasa pemerintahan Raja Carlos III. Objektifnya kemudian menjadi mengukuhkan kerajaan sementara ia juga membantu beberapa amal.

Loteri 22 Disember bermula pada tahun 1812.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.