Israel bimbang ICC boleh keluarkan waran tangkap terhadap Netanyahu, pegawai kanan: laporan

(SeaPRwire) –   Israel semakin bimbang bahawa Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mungkin segera mengeluarkan waran tangkap terhadap Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan pegawai kanan lain atas tuduhan berkaitan peperangan di Gaza, laporan menyatakan.

Mahkamah itu mungkin menuduh pegawai kerajaan kanan mengejar dasar untuk menyerang Hamas pada 7 Oktober dan menghalang penghantaran bantuan kemanusiaan ke Jalur Gaza, melaporkan New York Times, dengan merujuk kepada pegawai Israel dan asing.

Akhbar itu melaporkan bahawa sebarang waran yang dikeluarkan oleh ICC “mungkin dilihat oleh kebanyakan dunia sebagai teguran moral yang merendahkan” dan mengutip seorang pegawai menyatakan kemungkinan itu telah menjadi faktor dalam membuat keputusan Israel dalam minggu-minggu kebelakangan ini.

Waran sedemikian boleh menimbulkan halangan perjalanan bagi pegawai Israel dan mereka juga mungkin dikeluarkan terhadap pemimpin Hamas, menurut New York Times.

Perkembangan itu datang selepas Menteri Luar Israel Israel Katz berkata Ahad bahawa “Kami mengharapkan mahkamah itu menahan diri daripada mengeluarkan waran tangkap terhadap pegawai politik dan keselamatan Israel kanan,” lapor Reuters.

“Kami tidak akan menundukkan kepala atau terhalang dan akan terus berjuang,” Katz dilaporkan menambah, memberi amaran kepada kedutaan Israel untuk meningkatkan keselamatan atas risiko “gelombang antisemitisme yang teruk.”

Pada Jumaat, menulis di X bahawa “Walaupun ICC tidak akan menjejaskan tindakan Israel, ia akan menetapkan precedent berbahaya yang mengancam askar dan pegawai semua demokrasi melawan keganasan dan kezaliman yang kejam.”

“Di bawah kepimpinan saya, Israel tidak akan pernah menerima sebarang cubaan oleh ICC untuk menggugat hak asas pertahanan diri,” beliau menambah. “Ancaman untuk merampas askar dan pegawai demokrasi Timur Tengah yang tunggal dan negara Yahudi dunia yang tunggal adalah menghina. Kami tidak akan membungkuk kepadanya.”

Ketua Penyiasat ICC Karim Khan berkata pada Oktober bahawa mahkamah itu mempunyai bidang kuasa ke atas jenayah perang yang dilakukan di Jalur Gaza, menurut Reuters.

Agensi berita itu melaporkan Israel bukan ahli mahkamah itu dan tidak mengakui bidang kuasanya, tetapi wilayah Palestin diterima dengan status ahli pada tahun 2015.

ICC menyatakan di laman webnya bahawa ia “menyiasat dan, jika wajar, memulakan perbicaraan terhadap individu yang didakwa melakukan jenayah paling serius yang membimbangkan komuniti antarabangsa: genosid, jenayah perang, jenayah terhadap kemanusiaan dan jenayah agresi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.