Perbicaraan bermula bagi 9 di Jerman atas tuduhan rancangan rampasan kuasa yang dakwaan

(SeaPRwire) –   Sembilan orang dituduh pengganas berhubung rancangan didakwa puak kanan jauh untuk menggulingkan telah memulakan perbicaraan Isnin di salah satu daripada tiga kes berkaitan.

Perbicaraan pembukaan di Stuttgart adalah yang pertama untuk dibuka berhubung konspirasi didakwa itu, yang terdedah pada lewat 2022. Ia memberi tumpuan kepada defendan kumpulan Reich Citizens yang didakwa merupakan bahagian “tentera”nya, lapor agensi berita Jerman dpa.

Pendakwa Persekutuan pada Disember memfailkan tuduhan pengganas terhadap jumlah 27 orang, salah seorang daripada mereka telah meninggal dunia sejak itu.

Sembilan suspek lain, termasuk seorang yang mengaku dirinya sebagai pangeran dan bekas ahli parlimen kanan jauh, akan memulakan perbicaraan pada 21 Mei di mahkamah negeri Frankfurt dalam kes paling terkemuka daripada tiga kes. Lapan lagi akan memulakan perbicaraan di Munich pada 18 Jun.

Kes Frankfurt termasuk Heinrich XIII Prince Reuss, yang kumpulan itu didakwa merancang untuk melantik sebagai pemimpin sementara baru Jerman; Birgit Malsack-Winkemann, seorang hakim dan bekas ahli parlimen dengan parti kanan jauh Alternative for Germany; dan seorang penerjun payung bersara.

Prosiding tiga kes itu dijangka berlarutan jauh ke tahun 2025.

Menteri Dalam Negeri Jerman Nancy Faeser berkata di televisyen awam ZDF bahawa perbicaraan “menunjukkan kekuatan kedaulatan undang-undang kita bahawa rangkaian pengganas terbesar sehingga kini (…) perlu menjawab rancangan militan mereka untuk menggulingkan kerajaan.”

Pendakwa menyatakan bahawa tertuduh percaya kepada “konglomerat mitos konspirasi”, termasuk ideologi Reich Citizens dan QAnon, dan yakin bahawa Jerman diperintah oleh “negara dalam”.

Penganut gerakan Reich Citizens, atau Reichsbuergerbewegung dalam bahasa Jerman, menolak perlembagaan pascaperang Jerman dan telah memanggil untuk menjatuhkan kerajaan, manakala QAnon ialah teori konspirasi global dengan akar umbi di Amerika Syarikat.

Menurut pendakwa, kumpulan itu merancang untuk menyerbu bangunan parlimen di Berlin dan menangkap ahli parlimen. Ia didakwa bercadang untuk rundingan susunan pasca-rampasan kuasa terutamanya dengan Rusia, sebagai salah satu pemenang bersekutu Perang Dunia II.

Sembilan defendan dalam perbicaraan Stuttgart dituduh keahlian dalam pertubuhan pengganas dan “persediaan usaha tinggi pengkhianatan”. Salah seorang defendan juga diadili atas cubaan membunuh, lapor dpa.

Kebanyakan sembilan defendan dalam perbicaraan Frankfurt juga dituduh keahlian dalam pertubuhan pengganas dan “persediaan usaha tinggi pengkhianatan”. Lapan ahli didakwa kumpulan itu telah dituduh dalam pertuduhan berasingan di mahkamah Munich.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.