Jerman memperkenalkan kad pembayaran untuk pemohon suaka untuk mencegah pemindahan wang luar negara

(SeaPRwire) –   Apabila Erdina Laca pergi membeli-belah di Eichsfeld hari ini, dia mengeluarkan kad pembayaran khas untuk pemohon suaka sahaja.

Dia tidak lagi membayar dengan tunai untuk epal, telur dan ikan – seperti kebanyakan orang Jerman yang berbaris bersamanya di kaunter.

Laca, 45, datang dari Albania bersama suaminya dan tiga anak-anak dan memohon suaka pada September tahun lepas. Keluarga itu tinggal di daerah Eichsfeld di negeri Thuringia timur dan telah menjadi antara yang pertama di negara ini untuk menerima separuh faedah kerajaan mereka dalam bentuk pembayaran tanpa tunai pada kad plastik.

“Dengan separuh wang yang ada pada kad, saya boleh membeli makanan, dan dengan separuh yang lain (dalam bentuk tunai) saya boleh membeli di setiap kedai apa sahaja yang saya perlukan untuk saya dan anak-anak saya,” kata Laca.

Peraturan baru, yang diluluskan oleh parlimen bulan lepas, menyeru pemohon suaka untuk menerima faedah mereka pada kad untuk digunakan di kedai-kedai tempatan dan untuk membayar perkhidmatan. Mereka hanya akan dapat mengeluarkan jumlah tunai terhad dan tidak akan dapat memindahkan wang ke luar Jerman. Tujuannya adalah untuk mencegah pendatang menghantar wang kepada keluarga dan kenalan di luar negara, atau kepada penyeludup.

Kumpulan penyokong hak asasi manusia telah mengkritik peraturan baru ini sebagai diskriminasi – terutamanya kerana ia dilaksanakan di negara yang masih jauh lebih berpusat tunai daripada banyak negara Eropah lain dan di mana sesetengah perniagaan, terutamanya restoran, tidak akan menerima pembayaran kad.

Mereka mengatakan orang yang melarikan diri dari peperangan dan penindasan tidak akan dicegah datang ke Jerman hanya kerana faedah mereka tidak akan dibayar hanya dalam bentuk tunai. Sebaliknya, mereka mendakwa bahawa kad pembayaran akan mengenal pasti pendatang dan mungkin menambah mereka dikucilkan lebih lanjut.

“Perlu dinyatakan dengan jelas bahawa orang datang kerana peperangan sivil dan penindasan – mereka tidak akan dicegah oleh kad pembayaran,” kata Wiebke Judith dari Pro Asyl. “Tujuan di sini adalah untuk mencipta alat diskriminasi dan menindas pelarian.”

Jerman telah berusaha mengetatkan pengawalan imigresen selama berbulan-bulan, dan langkah terbaru ini datang hanya beberapa minggu sebelum pilihan raya Parlimen Eropah pada 9 Jun.

Parti Jerman untuk Alternatif (AfD) yang berhaluan kanan jauh telah berjaya memanfaatkan kebimbangan rakyat Jerman terhadap . AfD, yang mengambil sikap anti-imigresen, dijangka akan mencatat peningkatan yang signifikan berbanding 10.3% yang diperoleh parti itu dalam pilihan raya persekutuan terakhir pada 2021.

Sikap terhadap imigresen telah mengeras di Jerman kerana bilangan pemohon suaka yang besar tiba, selain pelarian dari Ukraine, dan pihak berkuasa tempatan telah berjuang untuk mencari tempat tinggal.

Bilangan orang yang memohon suaka di Jerman tahun lepas meningkat ke lebih 350,000, peningkatan sedikit lebih 50% berbanding tahun sebelumnya. Bilangan pemohon suaka terbesar datang dari Syria, diikuti oleh Turki dan Afghanistan.

Pada Januari, ahli parlimen meluluskan undang-undang yang bertujuan mempermudahkan pengusiran pemohon suaka yang tidak berjaya. Canselor Jerman Olaf Scholz berulang kali menyatakan bahawa pihak berkuasa perlu mempercepatkan pengusiran.

Jerman, seperti beberapa negara Eropah lain, juga mula mengklasifikasikan sesetengah negara seperti Moldova dan Georgia sebagai “negara asal selamat” – yang bermakna pemohon suaka dari sana boleh ditolak dengan cepat dan diusir lebih pantas daripada masa lalu.

Eichsfeld, di mana Luca dan keluarganya tinggal sementara permohonan suaka mereka diproses, merupakan antara daerah pertama untuk memperkenalkan kad pembayaran plastik, yang kelihatan serupa dengan kad ATM atau kredit. Bandar kecil itu mula mengeluarkan kad tersebut kepada pemohon suaka pada Disember.

Undang-undang memberi pihak berkuasa tempatan fleksibiliti untuk memutuskan pengecualian dan berapa banyak tunai yang boleh ditarik oleh pemohon suaka. Eichsfeld memutuskan untuk membayar kira-kira 50% faedah bulanan untuk pemohon suaka dalam bentuk tunai, dengan separuh lagi terletak pada kad pembayaran.

Walaupun Laca tidak mempunyai masalah dengan perubahan itu, pegawai daerah menyatakan bahawa sesetengah pendatang tidak suka kad baru itu.

“Kami mempunyai banyak kewarganegaraan yang dibesarkan dengan tunai – mereka tidak tahu bagaimana membayar dengan kad,” kata Thomas Dreiling, yang menguruskan pondok tempatan . Walau bagaimanapun, beliau menyokong sistem baru kerana beliau berfikir bahawa mempunyai kurang tunai yang tersedia akan menjadi dorongan bagi pendatang untuk mencari kerja dan dengan itu berhenti bergantung pada faedah kerajaan.

Jihad Ammuri, pemohon suaka Syria berusia 20 tahun dari Damsyik, mengatakan bukan semua kedai menerima kad pembayarannya dan dia telah ditolak dari sesetengah tempat.

Dreiling berkata daripada kira-kira 400 pemohon suaka yang dijadualkan menerima kad pembayaran pada Disember, lebih 50 orang berkata “tidak” kepada kad itu dan meninggalkan Jerman – kebanyakannya warganegara dari Macedonia Utara dan Georgia. Sekitar 40 orang lain telah mendapat pekerjaan dalam masa itu dan tidak lagi menerima pembayaran faedah kerajaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.