Keadaan di Ukraine ‘mencemaskan’ tatkala bekalan peluru merosot pada diet ‘kebuluran’ AS, Europe

(SeaPRwire) –   Ukraine telah berjuang selama lebih dua tahun dengan bantuan pertahanan yang dibekalkan oleh Amerika Syarikat dan sekutu Eropahnya.

Tetapi ketika perang penghabisan berterusan, Rusia baru-baru ini melihat beberapa kemajuan kecil dan Ukraine mula menghadapi kemungkinan bahawa lebih banyak bantuan dari Washington mungkin tidak akan datang.

“Ia agak genting, ia agak serius,” kata George Barros, seorang pakar Rusia dan ketua Pasukan Geospatial Intelligence untuk Institut Kajian Perang, kepada Digital mengenai kekurangan bekalan pertahanan Ukraine.

“Ukraina sebenarnya tidak mempunyai apa yang mereka perlukan untuk menjalankan pertahanan yang lebih berjaya,” katanya. “Koalisi Barat kolektif yang menyokong Ukraine telah memastikan bahawa kami akan membekalkan Ukraine dengan cukup, dan kami akan mengekalkan mereka pada diet kelaparan.”

“Tetapi kami juga telah memberi mereka cukup supaya mereka tidak mempunyai kekalahan yang bencana,” tambahnya.

Pentadbiran Biden telah mengesahkan untuk terus menyokong Kyiv, tetapi ketidakupayaan Kongres bermakna askar Ukraine menanggung beban di barisan hadapan.

“Jika mereka tidak mendapat bekalan semula kritikal itu, maka saya fikir terdapat peluang besar bahawa Rusia sebenarnya sangat mungkin mencapai kemajuan pada tahun 2024,” kata Barros.

Kyiv dan sekutu Eropah lain telah berulang kali memberi amaran bahawa jika Presiden Rusia Vladimir Putin berjaya memperoleh kedudukan di Ukraine, beliau tidak mungkin berhenti di situ.

Barros menunjukkan bahawa walaupun Amerika Syarikat telah menanggung beban berat dari segi jumlah bantuan tentera yang dibekalkan kepada Ukraine dari sebuah negara tunggal, Eropah telah meningkatkan perbelanjaannya secara signifikan apabila datang ke bantuan pertahanan untuk Ukraine.

“Kesatuan Eropah dan semua ahli yang terdiri daripadanya, termasuk UK, mereka sebenarnya mengeluarkan perbelanjaan lebih daripada Amerika Syarikat hanya untuk pertahanan dalam menyokong Ukraine,” katanya. “Sayangnya, apabila orang Eropah memulakan pembinaan kilang artileri atau peluru baru, ia bukan sesuatu… yang boleh beroperasi serta-merta.”

“Anda tidak boleh menekan switch dan seketika sahaja anda mempunyai output yang besar,” tambahnya. “Ia mengambil masa bertahun-tahun.”

“Tetapi Amerika Syarikat, sehingga kilang-kilang itu beroperasi sepenuhnya, perlu terus memainkan peranan pengikat strategik ini,” kata Barros.

Ia bukan hanya kekurangan peluru yang telah melambatkan keupayaan Ukraine untuk maju ke garis Rusia atau menghentikan kemajuan kecil mereka.

Pertahanan udara Ukraine telah terkurang.

Bukan sahaja dipercayai peluru pertahanan udara Ukraine telah berkurangan secara kritikal, dan tentera udara mereka terjejas selepas tahun berjuang dengan pesawat perang era Soviet, tetapi Rusia telah memulakan serangan jauh ke dalam Ukraine terhadap infrastruktur kritikal.

Barros menerangkan bahawa tentera Rusia secara kerap melancarkan kempen bom yang sangat intensif terhadap infrastruktur Ukraine seperti empangan, loji kuasa dan jambatan menggunakan peluru berpandu jarak jauh, peluru berpandu hipersonik dan peluru berpandu balistik.

Walaupun Ukraine mempunyai beberapa sistem pertahanan udara yang disediakan oleh sekutu antarabangsa seperti sistem peluru berpandu Patriot Amerika Syarikat, ia tidak mempunyai pertahanan yang mencukupi untuk melindungi kedudukan garis hadapan mereka serta infrastruktur kritikal mereka.

“Rusia telah menunjukkan dalam tiga bulan terakhir bahawa mereka sedang menyesuaikan diri, mereka sedang melaksanakan beberapa pelajaran yang diperoleh, dan mereka sebenarnya melakukan beberapa pembelajaran tentera – yang meningkatkan keberkesanan dan keganasan tentera Rusia,” kata Barros.

“Kami fikir apa yang Rusia sedang sedar ialah jika mereka menyelaraskan masa dan urutan serangan strategik utama mereka terhadap infrastruktur kritikal Ukraine, pada masa yang sama di mana mereka menjalankan pesawat pejuang pengebom untuk menyediakan sokongan serangan, sokongan udara, untuk operasi darat di garis hadapan… mereka menyegerakan lebar jalur pertahanan udara Ukraine,” tambahnya. “[Kyiv mempunyai] untuk memilih sama ada mereka memberikan liputan kepada kedudukan garis hadapan atau melindungi infrastruktur kritikal di bandar-bandar strategik utama?”

Strategi ini telah membolehkan juruterbang Rusia untuk melancarkan misi tempur untuk mendekati Ukraine dan melancarkan bom luncur, menghancurkan kedudukan Ukraine lebih lanjut.

Barros memberi amaran bahawa jika Rusia berjaya memperoleh keunggulan udara tidak dicabar, Moscow boleh memulakan kempen pengeboman bertebaran seperti yang telah dilakukannya di Syria.

“Secara terus terang, tiada sebab untuk meragui bahawa Rusia tidak akan melakukan itu,” katanya.

Ukraine sebahagian besarnya berjaya mengekalkan kedudukannya di garis hadapan selama berbulan-bulan, tetapi pakar tentera bersetuju bahawa ia tidak akan dapat berbuat demikian untuk jangka masa yang lama.

“Ukraine akan kalah dalam perang ini jika Amerika Syarikat tidak terus menyokong Ukraine,” kata Barros.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.