Ketua Golden Dawn Greece yang berkuasa sayap kanan jauh dibebaskan awal dari penjara

(SeaPRwire) –   Ketua Golden Dawn Greece yang berideologi kanan jauh telah diberikan pembebasan awal dari penjara pada hari Khamis, selepas menjalani sebahagian daripada hukuman untuk mengendalikan organisasi jenayah yang disalahkan atas kesalahan kebencian yang ganas.

Sebuah majlis hakim menerima permohonan oleh Nikolaos Michaloliakos, 66, yang telah menjalani keperluan undang-undang minimum untuk pembebasan awal. Keputusan itu juga mengambil kira bahawa beliau berusia lebih 65 tahun, yang meningkatkan masa yang secara rasmi dianggap telah dijalani. Beliau dalam kesihatan yang lemah dan menghabiskan 18 bulan dalam tahanan pra-perbicaraan.

Sekatan yang dikenakan ke atas beliau termasuk larangan mengembara di luar kawasan Athens yang lebih besar.

Michaloliakos dan lima bekas ahli parlimen Golden Dawn yang lain didapati bersalah pada Oktober 2020 atas mengendalikan organisasi jenayah dan dihukum 13 tahun penjara. Ahli parti lain menerima hukuman yang lebih ringan, berikutan perbicaraan selama lima tahun.

Golden Dawn ditubuhkan sebagai pada tahun 1980-an dan bangkit untuk menjadi parti politik ketiga terbesar di Greece semasa kebanyakan krisis kewangan negara antara tahun 2010 hingga 2018. Sokongannya kemudian merosot, dan parti itu gagal memasuki parlimen selepas krisis.

Serbuan terhadap parti itu berikutan pembunuhan pada tahun 2013 terhadap seorang pemuzik sayap kiri di Athens, di mana seorang ahli Golden Dawn diberi hukuman penjara seumur hidup.

dan keluarga pemuzik yang terbunuh menyatakan kekecewaan terhadap keputusan Khamis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.