LUCA MENYATAKAN UJIAN METALURGI BERJAYA UNTUK KONSENTRAT TEMBAGA BARU DI CAMPO MORADO

Luca Copper Concentrate

(SeaPRwire) –   VANCOUVER, BC, 2 Mei 2024 – (“Luca” atau “Syarikat”) () () () gembira melaporkan bahawa ujian metallurgi untuk proses pemisahan kuprum-plumbum di Campo Morado telah berjaya diselesaikan. Ujian tersebut dijalankan terutamanya oleh ALS-Kamloops dan secara serentak dengan makmal tapak Luca. Kini, dua konsentrat dihasilkan, iaitu zink dan konsentrat bulat (terdiri daripada kuprum-plumbum-emas dan perak). Keputusan daripada ujian metallurgi memberikan pengesahan untuk terus maju dengan objektif Syarikat untuk menghasilkan tiga konsentrat berasingan bernilai tinggi: kuprum (dengan logam mulia), zink dan plumbum.

Syarikat telah menubuhkan rekod kejayaan dalam mengenal pasti, menguji dan melaksanakan penambahbaikan berterusan di Campo Morado:

  • Kerja ujian ALS telah memberikan laluan kepada proses pemisahan kuprum-plumbum yang boleh dilaksanakan di Campo Morado dengan menyusun semula peralatan loji sedia ada.
  • Hasil bulat terbuka, litar mengembalikan pemulihan kuprum antara 80 dan 93%.
  • Ujian menunjukkan bahawa kadar kuprum setinggi 28% Cu boleh dicapai berbanding kadar semasa 15-18% Cu dalam konsentrat bulat.
  • Keputusan pemisahan di makmal telah positif dengan penambahbaikan kadar emas dan perak dalam konsentrat kuprum. Kerja telah menunjukkan bahawa terdapat potensi tambahan, dan pembangunan lengkap aliran baru dan program pengoptimuman bahan kimia telah dimulakan.

Ramon Perez, Presiden, dan Ketua Pegawai Eksekutif interim, berkomen, “Satu tonggak penting yang telah kami nyatakan untuk Luca adalah meningkatkan aliran tunai di Campo Morado dengan menghasilkan tiga konsentrat berkualiti tinggi iaitu kuprum, zink dan plumbum, bukan dua konsentrat (zink dan konsentrat bulat). Berdasarkan keputusan daripada ALS, kami akan terus melaksanakan proses pemisahan kuprum-plumbum dan dijangka akan mencapai keputusan pada separuh kedua 2024. Kami juga gembira dengan potensi peningkatan kadar emas dan perak ke dalam konsentrat.”

Pemisahan Kuprum-Plumbum

Kerja ujian konsentrasi kuprum dijalankan di ALS, menggunakan sampel induk yang berasal dari setiap badan bijih dalam pelan pengeluaran. Campuran komposit disusun daripada komposit induk tersebut. Ujian yang dijalankan adalah ujian flotasi litar terbuka skala bengkang. Alir kerja dibangunkan menggunakan litar pra-flotasi dan litar rougher bulat yang beroperasi di loji Campo Morado.

Pemahaman mineralogi dan persatuan mineral adalah bahagian penting daripada kerja ujian setakat ini. Keputusan ujian telah memberi panduan untuk pengubahsuaian loji, mengenal pasti saiz pengisaran sasaran dan meramalkan prestasi flotasi. Campo Morado sudah mempunyai kapasiti pengisaran yang mencukupi yang akan digunakan untuk memenuhi kadar pengeluaran sasaran dan pembebasan kuprum dan plumbum yang mencukupi untuk mencapai objektif menghasilkan tiga konsentrat boleh dijual iaitu konsentrat kuprum, zink dan plumbum pada separuh kedua 2024.

Hasil litar rougher bulat terbuka mengembalikan pemulihan kuprum antara 80 dan 93%. Ujian menunjukkan penambahbaikan kepada keseluruhan pemulihan dan kadar konsentrat setinggi 28% Cu boleh dicapai.

Pemulihan Logam Mulia

Kerja ujian telah menunjukkan bahawa emas dan perak berkelakuan serupa dengan galena dan kalkopirit dalam proses flotasi dengan pemulihan keutamaan kepada konsentrat kuprum dan plumbum. Pemulihan emas antara 35% dan 65% dicapai dalam ujian litar rougher kuprum terbuka, bergantung kepada mineralogi bijih.

Rancangan Penambahbaikan Campo Morado

Bersama Ausenco, secara rasmi melancarkan projek pengoptimuman, dalamnya dipanggil Projek Peningkatan Campo Morado (CMIP). CMIP memasukkan peluang yang dikenal pasti antara lombong dan kilang. Perancangan lombong, pemodelan, campuran bijih, metallurgi, dos reagen dan pengemaskinian semuanya dimasukkan ke dalam CMIP. Program metallurgi dengan makmal luar (ALS) memberikan peluang latihan kepada ahli metallurgi tapak sambil mengesahkan manfaat yang dijangka daripada projek dan meningkatkan pengetahuan tentang badan bijih. Kerja ujian metallurgi memberi tumpuan kepada kawasan pertambangan masa depan untuk meningkatkan perancangan jangka pendek dan panjang serta digunakan untuk membangunkan rancangan pengeluaran terpadu lombong ke kilang. Selain itu, prosedur baru untuk campuran bijih dan dos reagen dioptimumkan untuk meningkatkan pemulihan dilaksanakan di tapak. Untuk enam bulan lepas, penambahbaikan peralatan untuk lombong dan kilang dilaksanakan secara berperingkat dan sedang berterusan. Akibat perubahan ini termasuklah peningkatan pemulihan metallurgi dan kadar konsentrat, terutamanya untuk kuprum dalam konsentrat bulat di mana pemulihan meningkat daripada kurang 48% pada awal tahun ke lebih 70% menjelang akhir tahun, peningkatan 69% semasa suku keempat 2023.

Perjanjian Hubungan Pelabur

Syarikat telah menandatangani perjanjian dengan Triomphe Holdings Ltd. (dba Capital Analytica) (“Capital Analytica”) untuk perkhidmatan hubungan pelabur dan komunikasi ( “Perjanjian Perundingan”). Perjanjian Perundingan mempunyai tempoh permulaan enam bulan, bermula 1 Mei 2024, di bawah mana Syarikat akan membayar kepada Capital Analytica jumlah keseluruhan $120,000 pada kadar $20,000 sebulan, dan mempunyai pilihan untuk memperbaharui Perjanjian Perundingan untuk enam bulan tambahan pada kadar $10,000 sebulan, kecuali ditamatkan lebih awal mengikut Perjanjian Perundingan. Syarikat telah memberi Capital Analytica pilihan saham insentif untuk membeli 200,000 saham biasa pada harga pelaksanaan $.45 setiap saham untuk tempoh 2 tahun. Pilihan saham akan tertakluk kepada peruntukan vesting IR standard.

Menurut terma-terma Perjanjian Perundingan, Capital Analytica akan memberikan konsultasi pasaran modal berterusan, konsultasi media sosial berterusan mengenai penglibatan dan peningkatan, laporan sentimen sosial, laporan penglibatan sosial, pemantauan dan laporan forum perbincangan, penyebaran video korporat, dan perkhidmatan hubungan pelabur berkaitan yang lain.

Capital Analytica adalah syarikat berpangkalan di Nanaimo yang dimiliki dan dikendalikan oleh Jeff French yang tidak berkaitan dengan Syarikat dan tidak memegang sekuriti, secara langsung atau tidak langsung Syarikat.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati:

Bagi pihak Lembaga Pengarah

(ditandatangani) “Ramon Perez”

Ramon Perez
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Interim

Orang Berkelayakan

Maklumat teknikal yang terkandung dalam Kenyataan Berita ini telah dikaji dan diluluskan oleh Encik Chris Richings, Naib Presiden Teknikal di Luca sebagai Orang Berkelayakan untuk Syarikat seperti yang ditakrifkan dalam Instrumen 43-101.

Nota Berjaga-jaga Mengenai Keputusan Pengeluaran dan Kenyataan Prospektif

Perlu diingatkan bahawa Luca mengisytiharkan pengeluaran komersial di Campo Morado sebelum menyiapkan kajian kelayakan sumber yang menunjukkan kebolehan ekonomi dan teknikal. Oleh itu, pembaca perlu berjaga-jaga bahawa keputusan pengeluaran Luca telah dibuat tanpa kajian kelayakan menyeluruh sumber yang ditetapkan supaya terdapat risiko dan ketidakpastian yang lebih tinggi terhadap keputusan ekonomi masa depan daripada lombong Campo Morado dan risiko teknikal kegagalan yang lebih tinggi berbanding jika kajian kelayakan dilaksanakan dan bergantung kepadanya untuk membuat keputusan pengeluaran. Luca telah menyiapkan kajian ekonomi awal (“PEA”) kajian penambangan untuk lombong Campo Morado yang memberikan rancangan hayat lombong konsep dan analisis ekonomi awal berdasarkan sumber mineral yang diidentifikasi sebelumnya (lihat kenyataan berita bertarikh 8 November 2017, dan 4 April 2018).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Aliran tunai operasi positif ditakrifkan tidak termasuk modal