Ketua Hamas bersembunyi dalam terowong dalam di bawah Gaza, dikelilingi tebusan yang digunakan sebagai perisai manusia, kata pakar

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Ketua pengganas Hamas yang bertanggungjawab atas pembunuhan hampir 1,200 orang, termasuk lebih 30 warga Amerika, dipercayai menggunakan tebusan sebagai perisai manusia untuk mengelakkan diri daripada tentera Israel yang cuba menangkapnya di terowong dalam di bawah Gaza.

Maklumat mengejutkan mengenai ketua Hamas Yahwa Sinwar didedahkan oleh Jeneral Jack Keane, penganalisis strategi kanan saluran Fox News Channel dan bekas naib ketua staf tentera darat Amerika Syarikat, dalam temubual dengan Sky News Australia pada Khamis.

“Sumber saya memberitahu saya bahawa Sinwar, yang merupakan pemimpin nombor satu di Gaza bagi pertubuhan Hamas, dan keluarganya,” kata Keane. “Itulah sebabnya mereka mempunyai tebusan ini, untuk menjamin keselamatan mereka. Israel benar-benar berhak mengenakan tekanan tentera ke atas mereka untuk memaksa pembebasan tebusan.”

Pendedahan Keane bertepatan dengan kenyataan oleh penasihat keselamatan negara Israel, Tzachi Hanegbi, dalam temubual dengan saluran berita Israel Channel 12 pada Sabtu bahawa Pasukan Pertahanan Israel (IDF) hampir membunuh Sinwar. Hanegbi berkata Sinwar “hidup atas masa pinjaman,” dan bahawa “dia tidak akan keluar hidup dari konfrontasi ini.”

Israel menawarkan wang hadiah sebanyak untuk penangkapan Sinwar. Pada Disember, Israel menjatuhkan risalah di Gaza menawarkan ganjaran untuk maklumat mengenai lokasi kepimpinan tertinggi Hamas.

Hanegbi berkata IDF hampir membunuh Sinwar sepanjang beberapa bulan yang lalu. “Sebenarnya sukar bagi [Sinwar] untuk membuat keputusan [berkaitan persetujuan tebusan] yang mungkin bermakna akhir pemerintahan Hamas,” katanya, sambil menambah bahawa “kerana minit dia melepaskan kad penting untuk kelangsungan hidupnya, tebusan kami, ia tidak mudah baginya, dan itulah sebabnya perkara-perkara tertangguh.”

Komposisi kewarganegaraan tebusan yang digunakan oleh Sinwar – melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa – tidak jelas. Lima warga Amerika dipercayai antara lebih 100 tebusan yang dipegang oleh Hamas.

Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober 2023, dan sebagai sebahagian daripada pembunuhan kasarnya lebih kurang 1,200 orang, kumpulan pengganas itu membawa lebih 200 tebusan ke Gaza. Persetujuan memastikan kebebasan lebih 100 tebusan, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, ditukar dengan pembebasan Israel terhadap puluhan pengganas Palestin.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mengumumkan satu operasi tentera – bandar terakhir yang dikawal oleh Hamas dan di mana Sinwar dipercayai bersembunyi bersama tebusannya. Objektif keselamatan Israel juga untuk memusnahkan terowong antara Mesir dan Rafah yang membolehkan Hamas menyeludup senjata.

Pentadbiran Biden sehingga kini menentang rancangan perang Israel untuk menewaskan Hamas di Rafah kerana .

Hamas memegang empat batalion di Rafah bersama beribu-ribu pejuang pengganas. Walaupun operasi Rafah berlegar, perbincangan rumit sedang berlangsung di Kaherah dan mungkin melambatkan usaha Israel untuk menghapuskan pengganas Hamas di bandar berpenduduk lebih satu juta orang Palestin.

David Wurmser, bekas penasihat kanan untuk isu bukan penyebaran dan strategi Timur Tengah bekas Naib Presiden Dick Cheney, berkata mengenai penggunaan tebusan oleh Sinwar bahawa “penahanan tebusan – sejak dia menganggap nyawa mereka tidak bernilai – tidak lebih daripada, katakan, seorang askar mengambil perlindungan di sebalik pokok atau batu ketika di bawah tembakan berat. Ia bukan kepengecutan, tetapi naluri yang bijak dan primordial. Dia tidak mempunyai lebih empati untuk tebusan berbanding askar terhadap batu. Sesungguhnya sama dengan ‘orang awam’ Palestin yang tidak bersalah.”

“Semuanya merupakan strategi yang sangat tenang dan rasional. Dan memandangkan jumlah kawalan dasar Israel dan Amerika Syarikat dengan tebusan dan perisai manusia, ia merupakan strategi yang sangat rasional,” tambah Wurmser. “Kami menganggapnya kejam – tetapi itu memerlukan empati, yang dia kekurangan, dan tidak bermoral, tetapi ia membayangkan bahawa memajukan Islam dengan segala kos adalah kemuliaan tertinggi dan penapis untuk menentukan sama ada tindakan itu bermoral atau tidak.”

“Sinwar telah memainkan Israel dengan cerdik sejak 7 Oktober, kadang-kadang kelihatan seolah-olah dia memahami Israel lebih baik berbanding Israel memahami dirinya. Dia telah menggunakan tebusan dengan berkesan untuk mencapai matlamatnya dan berjaya mengekalkan dirinya sentiasa satu langkah di hadapan IDF dalam usahanya untuk menangkap atau membunuhnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.