Pihak berkuasa Mexico mendedahkan sebab aneh mengapa mereka percaya rakyat Australia, Amerika dibunuh semasa cuti luncur ombak

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Mexico menyatakan dua orang Australia dan seorang Amerika disebabkan pencuri mahu tayar dari lori mereka.

Butiran terbaru dalam kes ini datang selepas mayat keempat ditemui semasa pencarian lelaki hilang di Negeri pengacara negeri belum secara rasmi mengesahkan identiti lelaki hilang, tetapi mengatakan ahli keluarga mangsa sedang melihat mayat untuk melihat sama ada mereka boleh dikenalpasti secara visual.

Mayat itu ditemui membusuk selepas pencuri membuang mereka ke dalam sumur terpencil kira-kira 50 kaki dalam, kira-kira empat batu dari tempat di mana pihak berkuasa mengatakan. Sumur itu juga mengandungi mayat keempat yang telah berada di sana lebih lama.

Ketua pengacara negeri María Elena Andrade Ramírez berkata kemungkinan mayat itu milik lelaki hilang adalah “sangat tinggi”, dengan menunjukkan bahawa mereka masih kelihatan boleh dikenal pasti secara visual. “Jika mereka mengatakan bahawa mereka tidak sepenuhnya pasti bahawa ia adalah sanak saudara mereka, kami akan kemudian perlu melakukan ujian genetik.”

Tiga lelaki itu, adik-beradik Jake dan Callum Robinson dari Australia dan Amerika Jack Carter Rhoad, berada di perjalanan kem dan selam pantai sepanjang laluan pantai selatan bandar Ensenada ketika mereka hilang minggu lepas.

Andrade Ramírez membuat teori pembunuh memandu lalu dan melihat lori dan khemah asing dan mahu mencuri tayar mereka. Tetapi “apabila [asing] datang dan menangkap mereka, pastinya, mereka membantah.”

Beliau berkata itulah masa pembunuh akan menembak pelancong.

Pencuri kemudian didakwa pergi ke apa yang dipanggilnya “lokasi yang sangat sukar dicapai” dan didakwa membuang mayat ke dalam sumur yang familiar. Beliau berkata penyiasat tidak menolak kemungkinan suspek yang sama juga membuang mayat pertama, lebih awal ke dalam sumur sebagai sebahagian daripada jenayah terdahulu.

“Mereka mungkin sedang mencari lori di kawasan ini,” kata Andrade Ramírez.

Pencuri didakwa menutup sumur dengan papan. “Ia sebenarnya hampir mustahil untuk mencarinya,” kata Andrade Ramírez, dan mengambil masa dua jam untuk mengeluarkan mayat dari sumur.

Lokasi di mana mayat ditemui berhampiran bandar Santo Tomás berhampiran kawasan pantai terpencil di mana khemah dan lori mangsa ditemui Khamis.

Pada Ahad, berdozen-dozen penziarah, pelancong dan perarakan berkumpul di medan utama di Ensenada, bandar terdekat, untuk menyuarakan kemarahan dan kesedihan mereka terhadap kematian.

“Ensenada adalah kubur masa,” membaca satu kertas yang dibawa oleh perserta. “Australia, kami bersama anda,” seorang lelaki menulis di salah satu daripada separuh dozen papan selam di perarakan. Seorang wanita memegang tanda yang membaca “Mereka hanya mahu selam – kami menuntut pantai selamat.”

Penjenayah Baja California telah mengatakan mereka sedang mempersoalkan tiga orang dalam kes ini, dua daripadanya kerana mereka ditangkap dengan methamphetamines. Penjenayah berkata dua orang itu dipegang menunggu tuduhan dadah tetapi terus menjadi suspek dalam kes ini.

Seorang lelaki ketiga ditangkap atas tuduhan jenayah setara dengan penculikan, tetapi itu sebelum mayat ditemui. Tidak jelas sama ada beliau mungkin akan menghadapi lebih banyak tuduhan.

Suspek ketiga dipercayai telah secara langsung menyertai pembunuhan. Mengikut undang-undang Mexico, penjenayah mengenal pasti beliau dengan nama pertama, Jesús Gerardo, nama samaran “el Kekas”, perkataan slanga yang bermaksud “quesadillas”, atau tortilla keju.

Andrade Ramírez berkata dia mempunyai rekod jenayah, dan lebih ramai orang mungkin terlibat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.