Larangan lagu ‘Kemuliaan kepada Hong Kong’ di bandar raya

(SeaPRwire) –   Mahkamah rayuan pada Rabu memberikan permohonan kerajaan Hong Kong untuk mengharamkan lagu protes popular, membatalkan keputusan awal dan memperdalam kebimbangan terhadap pengikisan kebebasan di bandar kewangan global yang pernah bebas ini.

“Kemuliaan kepada Hong Kong” kerap dinyanyikan oleh peserta demonstrasi semasa protes besar-besaran anti-kerajaan pada 2019. Lagu ini kemudian diputarkan secara tidak sengaja sebagai lagu kebangsaan bandar itu dalam acara sukan antarabangsa, bukannya “March of the Volunteers” China, dalam kesilapan yang menyakitkan hati pegawai-pegawai bandar.

Ini merupakan kali pertama lagu diharamkan di bandar sejak Britain menyerahkan wilayah itu kembali kepada kawalan China pada 1997.

Pengkritik berkata melarang penyiaran atau pengedaran lagu ini mengurangkan lagi kebebasan bersuara sejak Beijing melancarkan tindakan balas terhadap protes 2019. Mereka juga memperingatkan larangan itu mungkin mengganggu operasi syarikat-syarikat teknologi gergasi dan menjejaskan daya tarikan bandar sebagai pusat perniagaan.

Hakim Jeremy Poon menulis bahawa penggubah bertujuan agar lagu itu menjadi “senjata”, menunjukkan kuasanya dalam memancing perasaan di kalangan sebahagian penduduk bandar.

“Kami menerima penilaian eksekutif bahawa tindakan jenayah sahaja jelas tidak mencukupi untuk menangani masalah jenayah akut dan terdapat keperluan yang meyakinkan untuk injunksi,” katanya.

Beliau berkata injunksi itu perlu untuk meyakinkan pengendali platform internet untuk mengeluarkan “video problematik berkaitan lagu” dari platform mereka. Pengendali telah menunjukkan mereka bersedia mematuhi permintaan kerajaan jika ada perintah mahkamah, tambahnya.

Larangan itu akan menyasarkan sesiapa yang menyiarkan atau mengedarkan lagu untuk menyokong pemisahan Hong Kong dari China. Ia juga akan melarang sebarang tindakan yang menyamar lagu itu sebagai lagu kebangsaan dengan niat untuk menghina lagu kebangsaan.

Lagu itu masih boleh dimainkan jika untuk aktiviti akademik dan pemberitaan yang sah.

Kegagalan mematuhi perintah mahkamah mungkin dianggap melanggar mahkamah dan boleh dikenakan denda atau penjara.

Pihak berkuasa sebelum ini menangkap sesetengah penduduk yang memainkan lagu itu di tempat awam di bawah kesalahan lain, seperti memainkan alat muzik di tempat awam tanpa permit, laporan media tempatan.

Pada tengah hari Rabu, “Kemuliaan kepada Hong Kong,” yang dikreditkan kepada “Thomas dan rakyat Hong Kong,” masih boleh didapati di Spotify dan Apple Music dalam bahasa Inggeris dan Kantonis. Pencarian di YouTube untuk lagu itu juga memaparkan pelbagai video dan versi.

Google berkata dalam emel kepada AP bahawa mereka sedang “mengkaji penghakiman mahkamah.” Spotify dan Apple tidak segera memberi komen.

George Chen, pengerusi bersama amalan digital di The Asia Group, sebuah firma dasar dan perniagaan berpangkalan di Washington, berkata ia akan paling praktikal bagi syarikat teknologi untuk menghadkan akses kepada kandungan berkenaan dalam wilayah tertentu untuk mematuhi perintah.

Chen menyeru kerajaan mempertimbangkan bagaimana untuk meringankan kebimbangan awam terhadap kesan pengharaman ke atas kebebasan bersuara.

Beliau berharap larangan sebegini tidak akan menjadi “kebiasaan baharu” dan menetapkan precedent. “Ini akan benar-benar membimbangkan ramai tentang sebebas internet Hong Kong akan jadi esok,” katanya.

Beijing melaksanakan undang-undang keselamatan kebangsaan yang meluas pada 2020 untuk menenangkan kekacauan berbulan-bulan. Undang-undang itu digunakan untuk menangkap banyak aktivis pro-demokrasi terkemuka bandar. Pada Mac, bandar itu melaksanakan undang-undang keselamatan domestik, memperdalam ketakutan bahawa kebebasan awam bercorak Barat bandar itu akan semakin dikurangkan. Dua undang-undang itu biasanya menyasarkan tindakan jenayah lebih serius.

Selepas penghakiman diberikan, Lin Jian, jurucakap Kementerian Luar China, berkata menghalang sesiapa daripada menggunakan lagu untuk menyemarakkan perpecahan dan menghina lagu kebangsaan adalah langkah perlu bagi bandar mengekalkan keselamatan negara.

Eric Lai, felo penyelidikan di Pusat Undang-Undang Asia Georgetown, berkata walaupun penghormatan kehakiman kepada eksekutif dalam hal-hal keselamatan negara biasa dalam bidang kuasa lain, mahkamah telah gagal menimbang keseimbangan perlindungan hak asasi warganegara termasuk kebebasan bersuara.

“Ia kecewa bersetuju menggunakan prosiding sivil untuk membantu pelaksanaan undang-undang keselamatan negara,” katanya.

Kerajaan pergi ke mahkamah tahun lepas selepas Google enggan memberi tekanan untuk memaparkan lagu kebangsaan bandar sebagai keputusan teratas dalam carian untuk lagu kebangsaan bukannya lagu protes. Mahkamah rendah menolak permohonan awalnya pada Julai tahun lepas, dan perkembangan itu dilihat secara meluas sebagai kegagalan bagi pegawai menindas pembangkang berikutan protes.

Permohonan rayuan kerajaan mendakwa jika pihak berkuasa eksekutif menganggap langkah perlu, mahkamah harus membenarkannya kecuali ia menganggap ia tidak berkesan, menurut dokumen undang-undang di laman web kerajaan.

Kerajaan sebelum ini meminta sekolah-sekolah mengharamkan lagu protes di kampus. Ia sebelum ini berkata ia menghormati kebebasan dilindungi perlembagaan bandar, “tetapi kebebasan bersuara tidak mutlak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.