Serangan kejam terhadap ahli politik Berlin membangkitkan kebimbangan terhadap keganasan politik yang meningkat di Jerman

(SeaPRwire) –   Seorang ahli politik terkemuka di Berlin telah diserang dengan keganasan dan mengalami kecederaan kepala dan leher, polis berkata pada Rabu, dalam serangan terbaru ke atas pegawai-pegawai terpilih yang menimbulkan kebimbangan mengenai peningkatan keganasan politik.

Franziska Giffey, pegawai ekonomi bandaraya yang tertinggi, bekas datuk bandar dan bekas menteri persekutuan, telah diserang di satu acara di perpustakaan Berlin pada Selasa oleh seorang lelaki yang menghampirinya dari belakang dan memukulnya dengan beg mengandungi peranti keras, polis berkata.

Giffey telah dibawa ke hospital dan dirawat kerana sakit kepala dan leher, polis berkata. Seorang lelaki berusia 74 tahun telah ditahan dan polis menggeledah rumahnya. Mereka berkata suspek dikenali polis, tetapi tidak memberi apa-apa petunjuk untuk motif.

Datuk Bandar Berlin Kai Wegner dengan kuat mengutuk serangan itu.

“Sesiapa yang menyerang ahli-ahli politik sedang menyerang demokrasi kita,” kata Wegner, mengikut agensi berita Jerman dpa. “Kami tidak akan mentoleransi ini. Kami akan menentang semua bentuk keganasan, kebencian dan provokasi dan melindungi demokrasi kita.”

Giffey menulis di Instagram bahawa “kami hidup dalam negara bebas dan demokratik di mana semua orang bebas untuk menyatakan pendapat … dan tetapi terdapat sempadan jelas. Dan ia adalah keganasan terhadap orang-orang yang memegang pendapat berbeza, untuk apa-apa sebab, dalam apa jua bentuk.”

“Mereka adalah pelanggaran sempadan yang kita sebagai masyarakat mesti menentang dengan tegas,” katanya.

Kemudian pada Rabu, Giffey, dilindungi oleh beberapa pengawal badan, memberitahu wartawan di satu acara awam di Berlin bahawa dia rasa baik tetapi bahawa “kita juga perlu membolehkan kita untuk hidup dalam negara di mana mereka yang memegang tanggungjawab sosial dan politik boleh bergerak bebas.”

Minggu lepas, seorang calon dari parti Kanselor Olaf Scholz telah dipukul ketika berkempen untuk pilihan raya bulan hadapan bagi Parlimen Eropah di bandar timur Dresden dan terpaksa menjalani pembedahan.

Polis menahan empat suspek, berusia antara 17 dan 18 tahun, dan berkata kumpulan yang sama kelihatannya telah menyerang seorang pekerja Parti Hijau beberapa minit sebelum menyerang Matthias Ecke. Sekurang-kurangnya salah seorang remaja itu dikaitkan dengan kumpulan kanan jauh, pegawai keselamatan berkata.

Juga pada Selasa, seorang ahli politik Parti Hijau berusia 47 tahun telah diserang oleh dua orang ketika meletakkan poster pilihan raya di Dresden, agensi berita dpa melaporkan.

Insiden-insiden itu telah meningkatkan ketegangan politik di Jerman.

Kedua-dua kerajaan dan parti pembangkang berkata ahli dan penyokong mereka telah menghadapi gelombang serangan fizikal dan lisan dalam bulan-bulan kebelakangan ini, dan telah menyeru polis untuk meningkatkan perlindungan untuk ahli-ahli politik dan perhimpunan pilihan raya.

Pada Februari, Parlimen Jerman berkata dalam satu laporan terdapat sejumlah 2,790 serangan ke atas wakil-wakil terpilih pada 2023. Wakil-wakil Parti Hijau telah terjejas secara berlebihan dalam 1,219 kes, mereka dari parti kanan jauh Alternative für Deutschland, atau AfD, dalam 478 kes dan wakil-wakil SPD dalam 420 kes.

Timbalan Canselor Jerman, Robert Habeck, yang merupakan ahli Parti Hijau, telah dilarang daripada menaiki feri selama berjam-jam oleh kumpulan petani marah pada Januari, dan naib presiden Parlimen Jerman, Katrin Goering-Eckardt, juga dari Parti Hijau, telah dilarang daripada meninggalkan satu acara di negeri Brandenburg minggu lepas apabila orang ramai marah menghalang keretanya.

Menteri Dalam Negeri Persekutuan Jerman, Nancy Faeser, berkata selepas mesyuarat khas 16 menteri dalam negeri negara mengenai isu keganasan pada Selasa bahawa langkah-langkah mungkin termasuk mengukuhkan undang-undang jenayah Jerman supaya “menghukum tindakan anti-demokratik dengan lebih berat,”

Kebanyakan insiden telah berlaku di bekas timur komunis negara itu, di mana kerajaan Scholz sangat tidak popular. Kementerian Dalam Negeri negeri Saxony berkata ia telah mendaftarkan 112 kes sehingga kini tahun ini, termasuk 30 terhadap pegawai-pegawai terpilih atau wakil-wakil.

Parti-parti arus perdana telah menuduh AfD mempunyai kaitan dengan kumpulan neo-Nazi ganas dan menghasut iklim politik menakutkan. Salah seorang pemimpinnya, Bjoern Hoecke, kini berada dalam perbicaraan kerana menggunakan slogan Nazi yang dilarang.

Alternative für Deutschland, yang mengkempen terhadap imigresen dan integrasi Eropah, dijangka mendapat keuntungan dalam pilihan raya Eropah serta pilihan raya di Saxony dan dua negeri Jerman timur yang lain pada musim gugur.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.