Lebih 100 gajah mati di salah satu taman negara terbesar Afrika akibat kemarau

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 100 gajah telah mati di Taman Negara terbesar Zimbabwe dalam minggu-minggu kebelakangan ini kerana kemarau, mayat mereka merupakan tanda mengerikan bagi apa yang pihak berkuasa hidupan liar dan kumpulan pemuliharaan kata adalah kesan daripada kemarau dan fenomena cuaca El Nino.

Pihak berkuasa memberi amaran bahawa lebih banyak lagi mungkin mati memandangkan ramalan menunjukkan kekurangan hujan dan peningkatan haba di bahagian-bahagian negara termasuk Taman Negara Hwange. Tabung Hidupan Liar Antarabangsa untuk Haiwan telah menggambarkannya sebagai krisis bagi gajah dan haiwan lain.

“El Nino sedang memburukkan lagi situasi yang sudah teruk,” kata Tinashe Farawo, jurucakap bagi Pihak Berkuasa Taman Negara dan Pengurusan Hidupan Liar Zimbabwe.

El Nino adalah fenomena cuaca semula jadi dan berulang yang memanaskan bahagian-bahagian Lautan Pasifik, mempengaruhi corak cuaca di seluruh dunia. Walaupun El Nino tahun ini membawa banjir maut ke Afrika Timur baru-baru ini, ia dijangka menyebabkan hujan di bawah purata di seluruh Afrika Selatan.

Ini sudah dirasai di Zimbabwe, di mana musim hujan mula beberapa minggu lewat daripada biasa. Walaupun beberapa hujan kini telah jatuh, ramalan secara amnya untuk musim panas kering dan panas ke depan.

Kajian menunjukkan bahawa perubahan iklim mungkin menjadikan El Ninos lebih kuat, membawa kepada akibat yang lebih teruk.

Pihak berkuasa bimbang pengulangan tahun 2019, apabila lebih 200 gajah di Hwange mati dalam kemarau teruk.

“Fenomena ini berulang,” kata Phillip Kuvawoga, pengarah program landskap bagi Tabung Hidupan Liar Antarabangsa, yang memberi amaran bagi gajah Hwange dalam laporan bulan ini.

Jurucakap pihak berkuasa taman Farawo memuat naik video di laman media sosial X, bekas Twitter, menunjukkan seekor gajah muda berjuang untuk hidup selepas terperangkap dalam lumpur di lubang air yang sebahagiannya kering di Hwange.

“Gajah yang paling terjejas adalah yang muda, tua dan sakit yang tidak dapat melakukan perjalanan jauh untuk mencari air,” kata Farawo. Beliau berkata gajah purata memerlukan pengambilan air harian sebanyak kira-kira 52 gelen.

Pengawal taman mengeluarkan taring gajah mati di mana mereka boleh untuk penyimpanan selamat supaya mayat tidak menarik pemburu haram.

Hwange merupakan rumah kepada kira-kira 45,000 gajah bersama lebih 100 spesies mamalia dan 400 spesies burung.

Musim hujan Zimbabwe sekali-sekala bermula dengan pasti pada bulan Oktober dan berjalan sehingga Mac. Ia menjadi tidak menentu dalam tahun-tahun kebelakangan ini dan pemulihara telah menyedari tempoh kering yang lebih panjang dan teruk.

“Rantau kami akan mempunyai hujan yang jauh kurang, jadi tempoh kering mungkin kembali segera kerana El Nino,” kata Trevor Lane, pengarah The Bhejane Trust, kumpulan pemulihara yang membantu pihak berkuasa taman Zimbabwe.

Beliau berkata organisasi beliau telah mengalirkan 1.5 juta liter air ke dalam lubang air Hwange secara harian daripada lebih 50 telaga yang dikendalikannya melalui perkongsian dengan pihak berkuasa taman. Taman seluas 5,600 batu persegi itu, yang tidak mempunyai sungai utama mengalir melaluinya, hanya mempunyai lebih 100 telaga solar yang mengalirkan air untuk haiwan.

Menyelamatkan gajah bukan sahaja untuk haiwan itu sendiri, kata pemulihara. Mereka merupakan sekutu penting dalam memerangi perubahan iklim melalui penyebaran tumbuh-tumbuhan melalui najis yang mengandungi biji benih tumbuhan, membolehkan hutan merebak, pulih dan subur. Pokok menyerap karbon dioksida pekaiklima daripada atmosfera.

“Mereka memainkan peranan jauh lebih besar daripada manusia dalam penghijauan semula,” kata Lane. “Itulah sebab mengapa kami berjuang untuk mengekalkan gajah hidup.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.