Mahkamah Agung India memberi kebebasan sementara kepada pemimpin pembangkang, membolehkannya berkempen dalam pilihan raya

(SeaPRwire) –   pada hari Jumaat, mahkamah agung telah memberi kebebasan sementara kepada pemimpin pembangkang utama yang telah ditahan hampir tujuh minggu yang lalu dalam kes rasuah yang dipanggil gerakan politik oleh Perdana Menteri Narendra Modi terhadap lawan semasa pilihan raya negara.

Arvind Kejriwal, ketua eksekutif terpilih bandar New Delhi dan salah seorang politikus paling berpengaruh di India sedekad yang lalu, merupakan ketua parti Aam Aadmi, atau Parti Orang Biasa.

Mahkamah memerintahkan pembebasan sementara Kejriwal membolehkannya berkempen dalam pilihan raya negara sehingga undian tamat pada 1 Jun, kata peguam Kejriwal.

Pemimpin pembangkang menyambut keputusan mahkamah. “Ia akan sangat membantu dalam konteks pilihan raya semasa,” kata Mamta Banerjee, ketua eksekutif terpilih negeri Bengal Barat.

Walau bagaimanapun, Manjinder Singh Sirsa, pemimpin parti pemerintah, berkata keputusan mahkamah tidak bermakna bahawa Kejriwal telah dibebaskan dalam kes rasuah. Beliau perlu kembali ke penjara pada 2 Jun kerana perbicaraan pra-mahkamah masih berlangsung.

Hakim-hakim Sanjiv Khanna dan Dipankar Datta berkata dalam perintah mereka pada hari Jumaat bahawa pilihan raya negara merupakan acara penting. Mereka menolak rayuan agensi pendakwaan bahawa keputusan mereka akan meletakkan Kejriwal dalam kedudukan yang lebih baik berbanding rakyat biasa.

Walau bagaimanapun, mereka telah meletakkan beberapa syarat ke atas Kejriwal untuk memberi kebebasan sementara. Beliau tidak dibenarkan melawat pejabatnya dan beberapa keputusan yang dibuatnya sebagai ketua menteri New Delhi perlu diluluskan oleh gabenor ibu negara. Juga, beliau tidak boleh berinteraksi dengan sebarang saksi dalam kes itu, kata mereka.

Kejriwal telah ditahan oleh Agensi Siasatan Kewangan Utama India, Lembaga Pencegahan Pengubahan Wang Haram pada 21 Mac. Agensi, dikawal oleh kerajaan Modi, menuduh parti Kejriwal dan menterinya menerima 1 bilion rupee (AS$12 juta) rasuah daripada kontraktor arak hampir dua tahun lalu. Penangkapan itu memicu protes beberapa hari oleh aktivis parti disokong oleh parti pembangkang lain.

Kejriwal, yang terus menjadi ketua menteri New Delhi, menafikan tuduhan itu. Partinya merupakan sebahagian daripada pakatan luas parti pembangkang yang dipanggil INDIA, yang merupakan penantang utama kepada BJP yang memerintah di bawah Modi dalam pilihan raya umum enam minggu India, yang bermula pada bulan April lalu.

Kes Kejriwal merupakan kali pertama ketua menteri ditangkap ketika berkhidmat di India. Penangkapannya, yang berlaku sebelum bermulanya pilihan raya, mendominasi tajuk berita selama berminggu-minggu.

Peguamnya, Abhishek Manu Singhvi, berkata beliau merupakan ketua menteri bertugas dan bukan “penjenayah berulang” dan layak dibebaskan untuk berkempen. Timbalan Kejriwal, Manish Sisodia, juga ditangkap dalam kes itu sebelum ini, melemahkan kempen partinya dalam pilihan raya negara.

Lembaga Pencegahan Pengubahan Wang Haram membantah pembebasannya, menyatakan bahawa melepaskan Kejriwal untuk berkempen akan menunjukkan bahawa terdapat piawaian kehakiman yang berbeza untuk politikus dan rakyat biasa.

“Hak untuk berkempen dalam pilihan raya bukanlah hak asasi atau hak perlembagaan dan bukan hak undang-undang,” katanya, menambah bahawa Kejriwal bukanlah calon dalam pilihan raya ini.

Parti Kejriwal merupakan penantang utama kepada BJP yang memerintah di ibu negara New Delhi dan negeri Punjab di mana undian akan diadakan pada 25 Mei dan 1 Jun masing-masing.

Pilihan raya negara yang bermula pada 19 April akan tamat pada 1 Jun. Undian akan dikira pada 4 Jun.

Walaupun agensi persekutuan menuduh Kejriwal sebagai konspirator utama dalam kes rasuah arak, parti pembangkang menyatakan kerajaan salah guna agensi siasatan persekutuan untuk mengganggu dan melemahkan lawannya. Mereka menunjuk kepada siri serbuan, penangkapan dan siasatan rasuah terhadap beberapa tokoh pembangkang utama.

Kejriwal memanggil penangkapannya sebagai “komplot politik” untuk mencegahnya berkempen, dan menuduh Lembaga Pencegahan Pengubahan Wang Haram “menyalahgunakan agensi siasatan untuk tujuan politik.”

Parti Modi menafikan menggunakan agensi undang-undang untuk menarget pembangkang dan menyatakan agensi bertindak secara bebas.

Kejriwal, bekas pegawai awam, melancarkan Parti Aam Aadmi pada tahun 2012. Beliau berjanji untuk membersihkan sistem politik dan pentadbiran India daripada rasuah dan ketidakcekapan.

Lambang parti – sapu – dan janjinya membersihkan pentadbiran daripada rasuah menyentuh hati penduduk Delhi, yang bosan dengan inflasi yang melambung dan pertumbuhan ekonomi yang perlahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.