Mahkamah Itali membatalkan tuduhan terhadap anak kapal kapal penyelamat pelarian dan menamatkan perjuangan undang-undang yang berpanjangan

(SeaPRwire) –   ROME (AP) — Mahkamah di bandar Sicilian Trapani pada hari Jumaat telah membatalkan kes panjang terhadap anak kapal kapal penyelamat yang membantu menyelamat ribuan pelarian di laut.

Hakim-hakim memutuskan untuk tidak meneruskan perbicaraan terhadap 10 ahli anak kapal yang terlibat dalam kes yang dikenali sebagai kes Iuventa, nama kapal penyelamat yang dikendalikan oleh pertubuhan bukan untung Jugend Rettet.

Ahli-ahli kakitangan dari Jugend Rettet, Save The Children dan MSF sepenuhnya dibebaskan daripada semua tuduhan membantu dan membiarkan imigresen haram.

Pendakwa Itali memulakan kes ini pada tahun 2017, menuduh ahli anak kapal bertindak sebagai “teksi” untuk pelarian, didakwa menyelaraskan tindakan mencari dan menyelamat mereka dengan penyeludup manusia di lepas pantai Libya. Mereka juga didakwa mengembalikan bot dan bot ke penyeludup untuk digunakan semula, sambil menyelamatkan pelarian di Laut Mediterranean yang nyawa mereka tidak dalam bahaya sebenar.

Kementerian Dalam Negeri Itali telah menyertai saman sebagai plaintif.

Mahkamah pada hari Jumaat mengikuti cadangan mengejutkan oleh pendakwa pada bulan Februari untuk membatalkan semua tuduhan dalam kes ini, yang ditandakan oleh pertubuhan-pertubuhan itu sebagai mengkriminalisasi aktiviti mereka di Mediterranean.

Lebih daripada 20 orang terlibat dalam siasatan selama bertahun-tahun, termasuk kapten kapal, ketua misi dan wakil undang-undang, menghadapi tuduhan yang membawa hukuman sehingga 20 tahun penjara.

“Kebenaran telah diakui,” kata Save the Children selepas keputusan itu.

Ahli anak kapal Iuventa berkata “kes itu menandakan permulaan kempen fitnah awam terhadap penyelamatan laut sivil, bertujuan untuk melegitimasi serangan terhadap usaha penyelamatan.”

Jugend Rettet berkata kapal penyelamatnya telah membantu lebih 14,000 orang yang dalam kesusahan dari tahun 2016 sehingga penyitaannya pada musim panas 2017, ketika kes itu bermula.

Doktor Tanpa Sempadan, juga dikenali dengan akronim bahasa Perancisnya MSF, menekankan dalam kenyataan ia telah menghadapi “tujuh tahun tuduhan palsu, kenyataan fitnah, dan kempen jelas mengkriminalisasikan pertubuhan yang melaksanakan operasi mencari dan menyelamat di laut.”

Pihak berkuasa Itali mula memberi tumpuan kepada isu ini pada tahun 2016, ketika kerajaan pusat kiri Rom ketika itu sedang berjuang untuk menguruskan peningkatan dua digit dalam bilangan pelarian yang tiba di pantai negara itu dalam usaha putus asa untuk sampai ke Eropah.

Kerajaan kanan semasa yang diketuai oleh Perdana Menteri Giorgia Meloni telah semakin mengetatkan sikap Rom terhadap penyelamatan pelarian di Mediterranean, mengehadkan kapal hanya untuk satu penyelamatan laut pada satu masa, dan memaksa mereka untuk berlabuh di pelabuhan yang ditetapkan – peraturan yang ditandakan oleh pertubuhan amal sebagai menjejaskan penyelamatan secara teruk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.