Mahkamah Jerman menghukum ahli politik sayap kanan terkemuka atas tuduhan menggunakan slogan Nazi, mengenakan denda

(SeaPRwire) –   Mahkamah pada Selasa menghukum salah seorang tokoh terkemuka dalam parti kanan jauh Alternatif untuk Jerman kerana sengaja menggunakan slogan Nazi dalam ucapan dan memerintahkan beliau membayar denda.

Keputusan dalam perbicaraan itu datang beberapa bulan sebelum pilihan raya negeri di negeri timur Thuringia pada bulan September di mana beliau merancang untuk bertanding untuk jawatan gabenor.

Mahkamah negeri di bandar timur Halle menghukum Höcke menggunakan simbol-simbol . Ia mengenakan denda sejumlah kira-kira $14,000.

Tuduhan itu boleh membawa hukuman maksimum penjara tiga tahun. Pembela telah menuntut hukuman penjara enam bulan tertangguh, manakala peguam pertahanan menghujahkan pembebasan.

Kes itu berpusat pada ucapan di Merseburg pada Mei 2021 di mana Höcke menggunakan frasa “Semuanya untuk Jerman!” Pembela mendakwa beliau sedar asal-usulnya sebagai slogan tentera SA Nazi, tetapi Höcke mendakwa ia adalah “ungkapan seharian.”

Jurucakap Mahkamah Adina Kessler-Jensch berkata hakim yakin Höcke sedar formula itu adalah slogan SA yang dilarang.

Hakim Ketua Jan Stengel memberitahu Höcke bahawa “anda adalah lelaki yang cerdik dan bijak yang tahu apa yang anda katakan,” menurut agensi berita dpa.

Bekas guru sejarah itu memberi keterangan di perbicaraan itu bahawa beliau “sama sekali tidak bersalah” dan menggambarkan dirinya sebagai “warganegara yang taat undang-undang.”

Höcke berusia 52 tahun merupakan tokoh berpengaruh di sayap kanan jauh Alternatif untuk Jerman, atau AfD.

Beliau telah memimpin cawangan negeri AfD di Thuringia sejak 2013, tahun parti itu ditubuhkan, dan dijadualkan akan memimpin kempen pilihan raya negeri yang dijadualkan pada 1 September.

Beliau pernah memanggil sebagai “monumen malu” dan meminta Jerman melakukan “putaran 180 darjah” dalam cara negara itu mengingati masa lalunya. Satu tribunal parti pada 2018 menolak usaha untuk mengeluarkannya.

Pendakwa Benedikt Bernzen mendakwa dalam hujah penutup Selasa bahawa Höcke secara strategik dan sistematik menggunakan perkataan Nazi, menurut dpa.

Höcke menuduh pendakwa tidak mencari keadaan yang membebaskan dan mendakwa kebebasan pendapat terhad di Jerman.

Adalah dipersoalkan sama ada hukuman dalam perbicaraan ini, yang dibuka pada pertengahan April, akan mempunyai sebarang kesan politik yang signifikan terhadap ambisi Höcke. Ia tidak akan mempunyai kesan undang-undang langsung terhadap calonnya.

AfD khususnya kuat di timur Jerman yang dahulu komunis, di mana Thuringia terletak. Sangat tidak mungkin parti lain akan bersetuju bekerja sama dengan Höcke dan meletakkannya dalam pejabat gabenor, tetapi kekuatan AfD telah menjadikan pembentukan gabungan kerajaan di rantau itu sangat rumit.

Cawangan AfD di Thuringia merupakan salah satu daripada tiga yang agensi perisikan domestik mengawasi secara rasmi sebagai “kumpulan kanan jauh yang terbukti.”

Pada Isnin, mahkamah memutuskan dalam kes berasingan bahawa agensi itu dibenarkan meletakkan seluruh parti di bawah pemerhatian atas dakwaan ekstrimisme. AfD menggambarkan penentuan itu sebagai usaha politik untuk mencemari parti dan berkata ia akan mencari rayuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.