Mahkamah Tertinggi PBB menolak permintaan untuk Jerman menghentikan bantuan tentera ke Israel

(SeaPRwire) –   Mahkamah Tertinggi PBB menolak permintaan Nicaragua untuk memerintahkan Jerman menghentikan bantuan tentera dan lain-lain ke Israel dan memulihkan pembiayaan ke agensi bantuan PBB di Gaza.

Mahkamah berkata syarat-syarat undang-undang untuk membuat perintah sedemikian tidak dipenuhi dan menolak permintaan itu dalam undian 15-1, secara efektif menyokong Jerman, yang memberitahu hakim bahawa ia hampir tidak mengeksport senjata apa pun ke Israel.

Walau bagaimanapun, panel 16 hakim enggan membuang kes itu sepenuhnya, seperti yang diminta Jerman. Mahkamah akan masih mendengar hujah dari kedua-dua pihak mengenai merit kes Nicaragua yang mendakwa bahawa, dengan memberi sokongan kepada Israel, Jerman gagal mencegah genosid di Gaza. Kes itu mungkin akan mengambil masa berbulan-bulan atau tahun.

Mahkamah “masih sangat bimbang tentang keadaan hidup yang mengenaskan di ,” kata Nawaf Salam, presiden mahkamah.

Beliau menambah bahawa mahkamah “menganggap sangat penting untuk mengingatkan semua negara tentang obligasi antarabangsa berkaitan pemindahan senjata kepada pihak-pihak dalam konflik bersenjata, untuk mengelakkan risiko bahawa senjata sedemikian mungkin digunakan” untuk melanggar undang-undang antarabangsa.

Pembacaan keputusan itu berlangsung kurang daripada 20 minit.

Kementerian Luar Jerman menyambut baik keputusan itu dalam pos di X.

“Jerman bukanlah pihak dalam konflik di Timur Tengah – sebaliknya: kami bekerja siang dan malam untuk penyelesaian dua negara. Kami adalah pemberi bantuan kemanusiaan terbesar kepada Palestin. Kami bekerja untuk memastikan bantuan sampai kepada orang di Gaza.”

Tetapi ia menambah bahawa Israel berhak mempertahankan diri dan berkata lebih 100 tebusan masih ditahan oleh Hamas, “yang menyalahgunakan rakyat Gaza sebagai perisai.”

Mahkamah mencatat bahawa Jerman hanya memberikan empat lesen eksport kepada Israel untuk senjata perang sejak permulaan konflik, dua untuk peluru latihan dan satu untuk tujuan ujian, serta satu penghantaran “3,000 senjata anti-kereta kebal mudah alih.”

Nicaragua, sekutu lama Palestin, mendakwa bahawa Jerman membolehkan genosid dengan menghantar senjata dan sokongan lain kepada Israel. Ketua pasukan undang-undang Nicaragua, Carlos Jose Argüello Gómez, memberitahu wartawan di mahkamah bahawa negaranya akan terus mengemukakan hujah undang-undangnya.

Israel, yang tidak menjadi pihak dalam kes antara Nicaragua dan Jerman, sangat menafikan bahawa serangannya terhadap Gaza bersamaan dengan tindakan genosid.

Kerajaan Nicaragua mencatat setidak-tidaknya mahkamah telah mengingatkan “semua negara tentang obligasi antarabangsa berhubung pemindahan senjata kepada Israel, termasuk Jerman.”

“Tiada negara boleh berkata bahawa ia tidak mengetahui obligasinya berhubung genosid di Gaza dan pelanggaran undang-undang antarabangsa yang lain,” kenyataan kerajaan itu berkata.

Kes Nicaragua adalah usaha undang-undang terbaru negara dengan ikatan sejarah kepada rakyat Palestin untuk menghentikan serangan Israel.

Pada tahun lalu, menuduh Israel genosid di mahkamah. Kes-kes itu datang ketika sekutu-sekutu Israel menghadapi panggilan yang semakin meningkat untuk berhenti membekalkannya dengan senjata, dan sebagai sesetengahnya, termasuk Jerman, semakin kritikal terhadap perang.

Mahkamah juga menolak permintaan Nicaragua untuk memerintahkan Jerman memulihkan pembiayaan langsung kepada agensi bantuan PBB di Gaza.

Israel mengatakan ia bertindak atas dasar pertahanan diri selepas militan Hamas menyerbu selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang.

Sejak Israel melancarkan serangannya, lebih 34,000 orang Palestin terbunuh di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu. Jumlah kematiannya tidak membezakan antara awam dan pejuang, tetapi ia berkata wanita dan kanak-kanak membentuk kebanyakan yang mati.

Israel menyalahkan jumlah kematian awam yang tinggi kepada Hamas kerana militan itu berjuang di kawasan perumahan padat. Tentera berkata ia telah membunuh lebih 12,000 militan, tanpa menyediakan bukti.

Jerman telah menjadi penyokong setia Israel selama dekad. Berlin, bagaimanapun, secara beransur-ansur menukar gaya ucapannya ketika kematian awam di Gaza meningkat mendadak, menjadi semakin kritikal terhadap situasi kemanusiaan di Gaza dan bersuara menentang serangan darat di Rafah.

Dalam kes dibawa oleh Afrika Selatan, ICJ mengarahkan Israel pada Januari untuk berbuat segala-galanya untuk mencegah kematian, kemusnahan dan tindakan genosid di Gaza. Pada Mac, mahkamah mengeluarkan langkah-langkah sementara baru mengarahkan Israel mengambil langkah-langkah untuk memperbaiki situasi kemanusiaan di Gaza, di mana pakar-pakar mengatakan kebuluran bakal berlaku.

Sementara itu, siasatan berasingan oleh mahkamah antarabangsa lain – Mahkamah Jenayah Antarabangsa – juga membimbangkan pegawai-pegawai Israel.

Siasatan ICC dilancarkan pada 2021 mengenai jenayah perang yang mungkin dilakukan oleh Israel dan militan Palestin bermula dari perang Israel-Hamas 2014. Siasatan itu juga melihat pembinaan pengkalan Israel di wilayah diduduki yang Palestin mahu untuk negara masa depan. Pegawai-pegawai Israel baru-baru ini menyatakan kebimbangan mengenai waran tangkap yang mungkin akan datang dalam kes itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.