Perintah tangkap dikeluarkan untuk bekas presiden Republik Afrika Tengah kerana pelanggaran hak asasi manusia

(SeaPRwire) –   Mahkamah Jenayah Khas yang ditubuhkan di ibu negara, Bangui, untuk mengadili jenayah peperangan dan pelanggaran hak asasi manusia yang berlaku sejak 2003 telah mengeluarkan waran tangkap antarabangsa pada Selasa untuk bekas presiden Republik Afrika Tengah atas tuduhan pelanggaran hak asasi manusia dari 2009 hingga 2013, kata jurucakapnya.

Mahkamah itu ditubuhkan pada 2015, tetapi mengambil beberapa tahun untuk memulakan operasinya. Human Rights Watch telah menggambarkan penubuhannya sebagai tonggak untuk memacu keadilan bagi mangsa jenayah serius.

Jurucakap Mahkamah Jenayah Khas, Gervais Bodagy Laoulé berkata waran itu dikeluarkan untuk jenayah yang dilakukan di bawah kepimpinan Bozizé di penjara awam dan pusat latihan tentera di bandar Bossembélém di mana banyak orang ditahan dan dibunuh.

Waran itu merangkumi jenayah dari 2009 hingga 2013 oleh pasukan pengawal presiden dan pasukan keselamatan lain, kata Laoulé.

Bozizé kini tinggal dalam buangan di , di mana Presiden negara itu Umaro Sissoco Embaló memberitahu Associated Press bahawa beliau tidak menerima sebarang permintaan dari Bangui mengenai waran tangkap, dan undang-undang negara itu tidak membenarkan ekstradisi.

“Keadilan mungkin lambat, tetapi akhirnya ia akan menjejak penjenayah. Itulah sebabnya saya menyambut waran tangkap untuk lelaki yang membunuh bapa saya, dan di mana kami menanti penjelasan supaya kami boleh memulakan proses berkabung,” kata Ibrahim Nour, yang bapanya ditahan dan dibunuh di penjara Bossembélé yang terkenal itu.

Patryk Labuda, pakar undang-undang jenayah antarabangsa di Akademi Sains Poland memberitahu Associated Press bahawa waran tangkap yang dikeluarkan pada Selasa menghantar mesej mengenai niat Mahkamah Jenayah Khas untuk menuntut pertanggungjawaban oleh negara.

“Waran tangkap ini pastinya salah satu perkembangan paling berprofil tinggi dalam 5 tahun operasi mahkamah,” kata Labuda.

Bozizé merampas kuasa dalam kudeta pada 2003, dan digulingkan oleh pemberontak Seleka yang terdiri daripada orang Islam majoriti sepuluh tahun kemudian. Ini membawa kepada perang saudara antara pemberontak dengan militia Kristian majoriti yang ditandai dengan keganasan berunsur kaum dan jenayah kejam serta penggunaan kanak-kanak sebagai askar.

Kedua-dua dan telah mengenakan sanksi ke atas Bozizé atas dakwaan memanaskan keganasan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), yang mempunyai misi pengaman di negara itu, menganggarkan pertempuran itu telah meragut ribuan nyawa dan mengusir lebih satu juta orang, atau satu pertiga penduduknya. Pada 2019, perjanjian damai dicapai antara kerajaan dan 14 kumpulan bersenjata, tetapi pertempuran masih berterusan.

“Ia adalah hari yang hebat bagi kami mangsa untuk mengetahui bahawa François Bozizé menjadi sasaran waran tangkap antarabangsa,” kata Audrey Yamalé, ahli Persatuan Mangsa Krisis 2013. “Tetapi jangan berhenti di situ. Kami ingin Guinea Bissau bekerjasama dalam ekstradisinya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.