Mahkamah Uganda mengekalkan undang-undang kontroversi yang membenarkan hukuman mati untuk ‘homoseksualiti yang dikembangkan’

(SeaPRwire) –   Mahkamah Perlembagaan Uganda pada Rabu mengesahkan undang-undang kontroversi yang membenarkan hukuman mati untuk “homoseksualiti yang ditegaskan”.

Presiden Yoweri Museveni menandatangani undang-undang itu menjadi undang-undang pada Mei tahun lalu. Undang-undang itu disokong oleh banyak orang di negara Afrika Timur itu tetapi dikecam secara meluas oleh penyokong hak asasi dan orang lain di luar negara.

Ahli-ahli aktivis telah mencabar undang-undang itu di mahkamah, tetapi hakim menolak untuk membatalkannya dalam keputusan mereka, dengan menyatakan ia diluluskan secara sah oleh parlimen dan tidak melanggar perlembagaan.

“Kami menolak untuk membatalkan Akta Anti Homoseksualiti 2023 secara keseluruhannya; tidak juga akan kami berikan injunksi kekal terhadap pelaksanaannya,” kata Timbalan Ketua Hakim Richard Buteera.

Mahkamah bagaimanapun, memutuskan bahawa ahli-ahli masyarakat gay tidak harus didiskriminasikan ketika mencari ubatan.

“Mereka harus diterima secara perubatan dan budaya,” kata Buteera.

Pemohon, diketuai peguam Nicholas Opiyo, telah memberikan 14 alasan untuk penolakannya.

Salah seorang pemohon, Andrew Mwenda, berkata mereka akan merayu ke Mahkamah Agung.

“Apa yang telah kita saksikan di mahkamah ialah apa yang saya panggil sebagai pengunduran sementara dalam pertempuran strategik keseluruhan atau perang strategik terhadap prasangka budaya dan prejudis, jadi kami akan merayu ke Mahkamah Agung bukan untuk menolak komponen yang berbeza dari undang-undang ini tetapi untuk membatalkan undang-undang ini secara keseluruhannya,” katanya.

Undang-undang itu mendefinisikan “homoseksualiti yang ditegaskan” sebagai kes-kes hubungan homoseksual yang melibatkan kanak-kanak dan kategori orang yang rentan yang lain, atau apabila pelaku dijangkiti HIV. Seorang suspek yang disabitkan kesalahan “homoseksualiti yang ditegaskan cuba” boleh dipenjara selama 14 tahun, dan kesalahan “homoseksualiti cuba” boleh dihukum selama 10 tahun penjara.

Homoseksualiti sudah haram di Uganda di bawah undang-undang era kolonial yang mengkriminalisasi aktiviti seksual “bertentangan dengan tatacara semula jadi.” Hukuman untuk kesalahan itu ialah penjara seumur hidup.

menyatakan kebimbangan mendalam apabila undang-undang baru diluluskan, dengan Pejabat Hak Asasi Manusia PBB menyebut ia “resipi untuk pelanggaran sistematik hak” orang LGBTQ+ dan orang lain.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menyebut undang-undang itu “pelanggaran tragis hak asasi manusia universal – satu yang tidak layak bagi rakyat Uganda, dan satu yang membahayakan prospek pertumbuhan ekonomi kritikal bagi seluruh negara.”

Bank Dunia menangguhkan pinjaman baru ke Uganda, dengan menyatakan langkah-langkah tambahan perlu untuk memastikan projek selari dengan piawaian alam sekitar dan sosial bank.

Homoseksualiti diharamkan di lebih 30 negara 54. Sesetengah orang Afrika melihatnya sebagai tingkah laku yang diimport dari luar dan bukan orientasi seksual.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.