Menteri Luar Negeri Moldova meletak jawatan selepas menggerakkan negara itu ke arah keahlian Kesatuan Eropah

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Moldova Nicu Popescu mengumumkan pada Rabu bahawa beliau meletak jawatan daripada jawatannya, dengan menyatakan bahawa beliau “memerlukan rehat” selepas apa yang digambarkannya sebagai tempoh yang sukar bagi negara tetapi juga satu tempoh pencapaian yang menakjubkan ditandai dengan kemajuan ke arah menyertai EU pada suatu hari nanti.

Popescu, yang telah memimpin Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri dan Integrasi Eropah sejak Ogos 2021, akan meletak jawatan pada 29 Januari. Beliau juga akan meninggalkan jawatannya sebagai timbalan perdana menteri pada tarikh yang sama.

“Jalan yang dilalui setakat ini sangat kompleks, dan saya fikir kami telah berjaya mencapai matlamat dasar luar yang ditetapkan bersama Presiden pada permulaan perjalanan kami dan pada peringkat ini saya memerlukan rehat,” tulis beliau dalam satu kenyataan di Facebook pada Rabu.

Sepanjang tempoh jawatannya, Popescu membantu melicinkan Moldova melalui siri krisis termasuk pandemik COVID-19, perang di Ukraine, dan apa yang pegawai Moldova kerap katakan sebagai usaha Rusia untuk mengganggu kestabilan Moldova, sebuah negara kira-kira 2.5 juta orang.

Tetapi pada Jun 2022, Moldova telah diberikan status calon rasmi untuk keahlian EU. Ia lebih diperkukuh pada Disember tahun lepas apabila Brussels mengumumkan akan membuka rundingan penyertaan kepada blok 27 negara itu, bersama-sama dengan Ukraine.

“Kami mempunyai matlamat jelas: untuk mengeluarkan Republik Moldova daripada isolasi, untuk mengatasi kesan pandemik dan untuk membawa negara kembali ke landasan Eropah – matlamat yang telah kami dorong dengan berjaya,” kata Popescu.

Sejak Rusia menyerang Ukraine sepenuhnya pada 24 Februari 2022, Moldova telah menghadapi siri masalah yang panjang. Ini termasuk krisis tenaga yang teruk selepas Moscow mengurangkan bekalan gas secara dramatik, inflasi yang melambung, dan beberapa insiden serpihan peluru berpandu yang dijumpai di wilayahnya daripada peperangan jiran.

“Tahun 2022 membawa cabaran dramatik kepada kami: serangan ke atas Ukraine telah mengubah konteks secara dramatik dan memaksa kami untuk memfokuskan semula usaha kami ke arah memastikan keamanan dan keselamatan,” kata Popescu.

Pilihan raya tempatan seluruh negara yang diadakan pada November yang lalu juga ditenggelami oleh apa yang dipercayai pihak berkuasa sebagai usaha Moscow untuk mengganggu undian itu. Ini mengikuti pengumuman pada Februari tahun lepas oleh Presiden Moldova Maia Sandu apabila beliau menggariskan plot yang dikatakan oleh Moscow untuk menjatuhkan kerajaan Moldova dengan tujuan meletakkan negara itu “di bawah kawalan Rusia”, dan untuk menghalangnya daripada cita-cita menyertai EU. Rusia menafikan tuduhan itu.

Apabila beliau mengambil alih mandatnya, Popescu berkata Moldova “secara praktikal kekurangan respek dan sokongan antarabangsa, masih ditandai oleh bayang-bayang kerajaan yang korup dan oligarki.”

Rakyat Moldova akan ke peti undi pada akhir 2024 untuk pilihan raya presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.