‘Monster’ yang membapa tujuh anak dengan anak perempuannya dalam tahanan sambil tersenyum semasa dipindahkan ke penjara dalam usaha untuk mendapatkan kebebasan

(SeaPRwire) –   Josef Fritzl, seorang lelaki Austria yang mengurung anak perempuannya sendiri selama 24 tahun di basementnya sebagai hamba seks, melahirkan tujuh daripada anak-anaknya, dilihat tersenyum pada Khamis selepas mahkamah memutuskan bahawa beliau boleh dipindahkan dari wad psikiatri ke penjara biasa.

Pemindahan Fritzl ke penjara biasa dilaporkan menandakan langkah pertama permohonan pembebasan bersyaratnya. Undang-undang Austria membenarkan banduan yang dijatuhi hukuman penjara seumur hidup memohon pembebasan bersyarat selepas menjalani 15 tahun penjara, yang akan ditandai oleh Fritzl pada bulan Mac, kerana beliau pada awalnya dijatuhi hukuman pada tahun 2009.

“Secara ringkasnya, mahkamah telah sampai kepada kesimpulan bahawa memang benar kesnya tidak lagi berbahaya,” kata peguam Fritzl, Astrid Wagner kepada Agensi Berita Associated Press.

Fritzl dilaporkan menghidap demensia, dan penilaian psikiatri menunjukkan bahawa beliau tidak membahayakan awam pada masa hadapan. Keputusan mahkamah Khamis membatalkan keputusan tahun 2022 yang menolak permintaan Fritzl untuk dipindahkan ke penjara biasa.

Diberi jolokan “monster Amstetten”, Fritzl menculik anak perempuannya sendiri berusia 18 tahun, Elisabeth, pada tahun 1984 dan mengurungnya di basement berbunyi di rumah mereka di Amstetten, di mana beliau melahirkan tujuh daripada anak-anaknya selama lebih dua dekad.

Dia ditemui pada tahun 2008 selepas 24 tahun dipenjarakan dan diperlakukan dengan kejam di basement tanpa tingkap. Ibu Elisabeth rupanya tidak menyedari penawanan anak perempuannya sendiri di rumahnya sendiri, menurut pihak berkuasa Austria.

Apabila ditanya tentang keberadaannya, Fritzl dilaporkan berkata bahawa dia telah melarikan diri. Pada tahun 2008, pihak berkuasa dituduh dengan kesalahan inses, rogol, paksaan, penahanan palsu, penghambaan dan pembunuhan kehilangan selepas dia membunuh salah seorang anak lelaki yang dilahirkannya dengan anak perempuannya yang ditawan tidak lama selepas bayi itu lahir.

Mahkamah bersetuju memindahkan Fritzl ke penjara biasa dengan syarat bahawa beliau menjalani psikoterapi dan penilaian psikiatri selama tempoh 10 tahun percubaan, dilaporkan Agensi Berita Austria.

Peguam Fritzl berkata kliennya “hampir menangis” semasa perbicaraan Khamis.

“Dia berkata dia sangat menyesal terhadap mangsa-mangsa, dia ingin membatalkan segala-galanya yang telah dilakukannya,” kata Wagner.

Dalam kenyataan 2009, pejabat pendakwa raya wilayah St. Poelten berkata bahawa Fritzl “memaksa Elisabeth ke dalam keadaan seperti hamba… mengurungnya di basement dan membuatnya bergantung sepenuhnya kepadanya, memaksa beliau melakukan tindakan seks dan memperlakukannya seolah-olah dia adalah hartanya sendiri,” menurut Reuters.

Pendakwa raya juga mendakwa bahawa Fritzl pernah mengancam untuk membunuh Elisabeth dan membunuh gas anak-anak mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.