Mahkamah Tertinggi PBB Membenarkan Israel Terus Berperang Di Gaza, Mengarahkannya Untuk ‘Mengikuti Konvensyen Genosid’

(SeaPRwire) –   Mahkamah Tertinggi PBB mengumumkan keputusan awal Jumaat mengenai kes yang difailkan oleh Afrika Selatan menuduh Israel melakukan genosid terhadap operasi serangan daratnya terhadap Hamas di Gaza.

Dalam keputusan itu, Mahkamah Keadilan Antarabangsa enggan mengarahkan Israel menghentikan operasinya di Gaza tetapi berkata tentera Israel mesti mengambil semua langkah untuk mencegah kematian orang awam dan terus mematuhi Konvensyen Genosid.

Presiden ICJ Joan E. Donoghue, yang membaca keputusan yang sangat dinanti itu, berkata Israel perlu terus berusaha untuk membantu orang awam Palestin.

“Komitmen Israel kepada undang-undang antarabangsa tidak berbelah bagi. Sama juga komitmen kami yang suci untuk terus mempertahankan negara kami dan mempertahankan rakyat kami,” kata Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dalam respon terhadap keputusan awal ICJ. “Seperti semua negara, Israel mempunyai hak semula jadi untuk mempertahankan diri. Usaha jijik untuk menafikan hak asasi ini negara Yahudi adalah diskriminasi yang jelas terhadap negara Israel, dan ia dengan betul ditolak.”

Menurut akhbar Belanda ‘De Telegraaf, ICJ mengarahkan Hamas untuk segera melepaskan semua tebusan yang tinggal. Belum jelas sama ada Hamas akan mematuhi.

Mahkamah juga memberi Israel sebulan untuk memberikan ICJ satu rancangan untuk memastikan pencegahan kematian di Gaza.

Akhir sekali, mahkamah mengesahkan bahawa ia mempunyai bidang kuasa ke atas saman Afrika Selatan terhadap Israel dan akan membenarkannya untuk diteruskan.

Kes ini dijangka mengambil tahun sebelum 17 hakim panel membuat keputusan akhir.

Israel telah menafikan dengan kuat bahawa kempennya di Gaza, di mana ia berusaha untuk menghapuskan kumpulan pengganas Hamas, bersamaan dengan genosid dan telah meminta mahkamah untuk membuang kes itu.

Netanyahu mengulangi komen-komen itu pada Jumaat.

“Tuduhan genosid yang dilemparkan terhadap Israel bukan sahaja palsu, ia sangat keji, dan orang yang beradab di seluruh dunia seharusnya menolaknya,” kata perdana menteri itu. “Pada malam Hari Kommemorasi Holocaust Antarabangsa, saya sekali lagi berjanji sebagai Perdana Menteri Israel – Tidak Pernah Lagi. Israel akan terus mempertahankan diri terhadap Hamas, sebuah pertubuhan pengganas genosid.”

Beliau menambah: ‘Pada 7 Oktober, Hamas melakukan kekejaman paling mengerikan terhadap orang Yahudi sejak Holocaust, dan ia bersumpah untuk mengulangi kekejaman ini sekali lagi dan sekali lagi. Perang kami adalah terhadap pengganas Hamas, bukan terhadap orang awam Palestin. Kami akan terus menyediakan bantuan kemanusiaan, dan berusaha sedaya upaya untuk mengekalkan orang awam jauh dari bahaya, walaupun Hamas menggunakan orang awam sebagai perisai manusia. Kami akan terus melakukan apa yang perlu untuk mempertahankan negara kami dan mempertahankan rakyat kami.”

Anne Bayefsky, pengarah Institut Hak Asasi Manusia dan Holocaust Touro memberitahu Digital bahawa keputusan Jumaat mencerminkan usaha terbaru PBB untuk menentang Israel.

“Hamas mengucapkan tahniah kepada Mahkamah atas keputusannya. Ini memberitahu anda banyak,” katanya. “Mahkamah PBB bergantung sepenuhnya kepada dakwaan dari selebihnya PBB – ia menukar dirinya menjadi ruang gema politik PBB. Ia bergantung kepada Setiausaha Agung yang mendakwa hanya dua hari selepas 7 Oktober bahawa Holocaust sejak Holocaust perlu dikonteks.”

“Kes ini adalah lanjutan usaha PBB yang besar dari awal untuk menghalang keupayaan Israel untuk menggunakan hak pertahanan diri – terhadap genosid Hamas menargetkan Yahudi. Ia memusing logik, akal dan keadilan kepala bawah,” tambah Bayefsky. “Satu contoh ketara: Mahkamah menyatakan nombor PBB bahawa terdapat “25,000 terbunuh” di Gaza tanpa menyatakan sumber nombor itu adalah Hamas – pertubuhan pengganas genosid itu sendiri, atau bahawa kebanyakan yang terbunuh adalah pengganas mereka sendiri. Ingatlah bahawa PBB tiada takrifan keganasan – kerana majoriti mengawal tidak fikir tetapi membunuh orang Israel tidak Apabila mereka yang melakukan genosid boleh menyelewengkan undang-undang untuk berkhidmat kepada tujuan genosid mereka, setiap manusia yang beradab kehilangan.”

“Mahkamah mempunyai beberapa cara untuk enggan mengendalikan penodaan undang-undang dan moraliti Afrika Selatan, dan memilih untuk tidak berbuat demikian,” beliau menghujah.

Sebelum keputusan awal Jumaat, seorang pegawai Israel memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa pegawai Israel bersedia untuk “semua senario”.

Netanyahu menyertai pegawai undang-undang, diplomatik dan keselamatan teratas pada Khamis untuk membincangkan keputusan itu. Beliau juga bertemu dengan majlis peperangan beliau pada petang itu.

Jurucakap kerajaan Israel Eylon Levy telah berkata bahawa Israel mengharapkan mahkamah untuk membuang kes itu sebelum mencapai keputusan.

“Kami mengharapkan ICJ untuk membuang tuduhan palsu dan tidak berasas ini,” kata Levy Khamis.

Dalam fail kesnya, Afrika Selatan mendakwa bahawa kadar kematian tinggi di kalangan orang Palestin di Gaza dan intensiti perang Israel di Gaza bersamaan dengan genosid dan meminta hakim mengeluarkan pendengaran awal “sebagai keperluan luar biasa” untuk mengenakan langkah sementara untuk melindungi nyawa awam. Afrika Selatan juga meminta mahkamah untuk mengarahkan Israel “segera menggantung operasi tentera di dan terhadap Gaza”.

Pada Khamis, kementerian luar negeri Afrika Selatan berkata ia mencari keputusan awal daripada mahkamah bahawa “Israel segera menghentikan operasi tentera, mengambil langkah munasabah untuk mencegah genosid orang Palestin, memastikan bahawa yang dipindahkan kembali ke rumah dan mendapat akses bantuan kemanusiaan, termasuk makanan, air, bahan api, bekalan perubatan dan kebersihan, perlindungan dan pakaian yang mencukupi.”

Israel mula menyerang Gaza selepas Hamas, kerajaan yang mentadbir wilayah itu, melancarkan serangan kejutan pada komuniti sempadan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menculik lagi 250 pada 7 Oktober.

Menurut Kementerian Kesihatan, lebih daripada 26,000 orang Palestin terbunuh semasa perang.

‘ Ben Evansky, Yonat Friling dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.