Pasukan Israel musnahkan sistem terowong bawah tanah Hamas yang dibina di bawah tanah perkuburan, kata IDF

(SeaPRwire) –   Tentera Israel memusnahkan tanah perkuburan di Gaza selepas mendapati bahawa Hamas membina sistem terowong di bawah tanah perkuburan itu, kata Pertahanan Israel (IDF) pada Isnin.

Askar Israel menyerbu sistem terowong di kawasan Bani Suheila di bandar Khan Younis selatan Gaza, mendapati bahan letupan, pintu geser dan pintu letupan kuat, kata IDF. Pengganas masih di dalam, menurut tentera dan dibunuh.

Terowong itu mengandungi pejabat seorang komander Hamas, bilik operasi, dan kediaman untuk ahli senior Hamas, menurut IDF. Ia berkata terowong itu digunakan untuk merancang serangan terhadap tentera, serta serangan pada 7 Oktober yang membunuh ramai.

Terowong itu adalah sebahagian daripada labirin bawah tanah kompleks, menurut IDF, dan kira-kira satu kilometer panjang dan 20 meter dalam. Unit kejuruteraan khas Yahalom memusnahkan terowong itu pada akhir siasatan mereka.

Tanah perkuburan yang dimusnahkan, menurut analisis satelit oleh The Associated Press, kelihatan telah Tanah Perkuburan Shuhadaa Bani Suheila. Yang tinggal hanyalah lubang runtuhan besar bercampur dengan sisa tulang yang dicabut oleh letupan.

Pengganas Hamas melancarkan serangan pada 7 Oktober yang membunuh kira-kira 1,200 orang di Israel, kebanyakannya orang awam, dan mengambil lebih 250 orang sebagai tebusan. Lebih 100 ditukar dengan tahanan Palestin semasa gencatan senjata selama seminggu pada November.

Ketika Israel terus maju dengan serangan darat dan udara terhadap Hamas, pegawai-pegawai kumpulan itu di enklaf yang dikepung mengatakan lebih 26,000 orang Palestin terbunuh.

Sejak Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada 7 Oktober, ia berulang kali menuduh kumpulan pengganas Islam itu menggunakan kawasan awam Gaza, seperti hospital dan tapak suci, sebagai perisai untuk kegunaan tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.